Caloian rose de Oprișor și Busuioacă Diamond de Averești – pe locul 1 la cele două categorii ale Concursului național de rose 2021

Cel mai bun rose sec din soiuri de struguri nearomați din România la ediția 2021 a Concursului național de vinuri rose: Caloian, Crama Oprișor, preț de piață aproximativ 25 lei (a surclasat multe vinuri mai scumpe, intervalul de preț vizat de organizator fiind între 20 și 60 lei). Cel mai bun rose sec aromat: Busuioacă de Averești Diamond, preț aproximativ 40 lei. Asta au decis evaluatorii care au degustat vinurile la Casa Comana, din Delta Neajlovului, dar și experții străini care au primit probele de examinat (secretizate) la ei acasă, în țările de origine. Concursul durat peste 4 ore și a fost transmis live pe Facebook, filmările pot fi urmărite aici (prima parte) și aici (partea secundă).

Publicitate
Vinarte

Foarte puține rose-uri seci aromate

Pentru vinurile din soiuri nearomate, la startul competiției au participat 66 de vinuri, dintre care au fost preselectate pentru finală 16, în cadrul unor sesiuni de evaluare desfășurate în lunile dinaintea rundei decisive. La cele din soiuri aromate au participat mai puține – poate și din pricină că majoritatea rose-urilor aromate de pe piață sunt vinuri cu rest de zahăr, și nu seci, cum prevede regulamentul concursului.

Cine au fost evaluatorii Concursului național de vinuri rose

Comisiile de jurați au fost formate din absolvenți WSET, membri ADAR (Asociația Degustătorilor Autorizați din România), comercianți de vin (magazine specializate online, manageri de restaurante), comunicatori din domeniu (bloggeri, critici de vin, jurnaliști), somelieri, reprezentanți specializați pe vin din partea sponsorilor. Pe lângă aceștia, au notat în paralel și invitați străini, specialiști în domeniu : Master of Wine Elizabeth Gabay, Michael Wising, Yvonne Zohar,  Michal Bardel, Julia Scavo, Marinela Ardelean. Fiecare comisie de jurați români a avut în componență un jurat străin. 

Publicitate

Cele două câștigătoare vor primi titlurile de ”Cel mai bun vin rose al anului 2020” și vor fi comercializate cu medalia autocolantă care atestă acest lucru. 

Clasamentul la rose-uri nearomate a arătat astfel:
1.  Caloian, Crama Oprișor, Oltenia
2. Cuvee Alexis, Crama Avincis
3. Sole, Cramele Recaș

Câștigătorul la secțiunea rose aromate:  Diamond, Domeniile Averești

Organizatori : Răzvan Stoenescu (vin2.ro) , Iulian Grigorescu (pistoanebaricate.ro)  și Laurențiu Horodnic (oenolog.ro), cu sprijinul Asociației Winelover România.
Sponsori: Carrefour Romania (sponsor Platinum), Sodinal și Dagmar Distribution (sponsori Gold) si Media Sat, Carpathian Springs și Romanian Drink Service (sponsori Silver).
Parteneri: Vinul.ro, VINARIUM, Vinmag, Asociația Blessing Hearts,  Asociația Winelover Romania, VinOriunde.roFlexo, DulceBun, Hochland,Yokko Fashion, Document- your office partner

Redactor: Tamara Timofti