10 rose-uri sub lupa publicului la cea de-a III-a ediție a Campionatului de vinuri românești. Marile câștigătoare: Averești, Strunga Winery, Hermeziu, Cotnari

8 crame și-au înscris reprezentantele (doi dintre producători, chiar câte două) la cea de-a treia ediție a Campionatului de vinuri românești organizat de VINADOR.ro la restaurantul Karta din Capitală: Cote Wines, Crama Hermeziu, Crama Trantu, Cramele Cotnari, Domaine Vinarte, Domeniile Averești, LacertA Winery, Strunga Winery. Potrivit organizatorilor, dacă la votul comisiei “de specialitate” s-au distins Domeniile Averești (Merlot Nativus, locul 1), Strunga Winery (Fetească neagră Reveria, locul 2) și Cramele Cotnari (Busuioacă de Bohotin Colocviu la Paris, locul 3), în preferințele celor 58 de participanți din publicul larg câștigătorii au fost Domeniile Averești (Busuioacă de Averești, locul 1), Crama Hermeziu (Busuioacă de Bohotin, locul 2) și Strunga Winery (Reveria, locul 3). Din comisia de specialitate au făcut parte zece somelieri, degusători autorizați, absolvenți de diferite stagii WSET și / sau comercianți specializați, în timp ce publicul a fost compus din iubitori ai vinurilor de diferite vârste și profesii. (Imagini: KARTA by Platon Photography)

Publicitate
Vinarte

O ascensiune certă în preferințele consumatorilor

“Este cert ca vinul rosé are și pe piața românească o certă ascensiune în preferința de consum, de la an la an. O dovadă este aceea că sunt tot mai numeroase concursurile de profil (inter)naționale care pun și mai mult accentul pe evaluarea vinurilor rosé. De data aceasta, a fost  Etapa intitulata “Marea Degustare de Vinuri ros din cadrul “Campionatului de Vinuri Românești” – organizator, VINADOR.ro, prin Arcadie Scobioală, care au introdus un concept nou, în care și publicul participant este implicat în formularea unui clasament, alături de o comisie de specialitate. Am văzut la final că preferințele publicului au fost apropiate de cele ale comisiei de specialitate, semn că acest stil de vin a început să fie cunoscut și de consumatorii de vin din România. Cu siguranță că și producătorii care au înscris vinuri la acest concurs au recepționat semnalele (pozitive) venite din public. Altminteri, o atmosferă plăcută, relaxantă, în compania unor vinuri pe măsură, unele dintre ele deja câștigătoare și la alte concursuri (inter)naționale de profil. Felicitări organizatorilor!”, a declarat Liviu Gheorghe, DipWSET, membru în comisia de specialitate. La rândul ei, Andreea Lica, reprezentanta Domeniilor Averești – cu două vinuri diferite situate pe treapta cea mai înaltă a podiumului, la cele două categorii de evaluatori – a punctat: “Dacă Busuioaca de Averești este inconfundabilă și foarte cunoscută, anul acesta, rose-ul din Merlot din gama Nativus vine să confirme că avem motive să ne mândrim cu toate rose-urile din portofoliul Domeniilor Averești.”

Ca o supriză a serii, participanților la eveniment li s-a prezentat și o altă Busuioacă de Bohotin, în afara concursului: demidulcea Euforia, de la Cramele Cotnari, 12% vol alc – “gust aromat, fructat, aciditate medie. Un vin perfect pentru sfârșit de seară sau final de masă”, după cum au arătat organizatorii în comunicatul de presă de după eveniment. 

Publicitate
IPPU

Redactor: Tamara Timofti

Campionatul de vinuri românești mai are programate pentru această vară încă două etape, cei interesați să afle detalii și să-și procure bilete fiind încurajați să urmărească pagina Vinador.ro pe rețelele de socializare.