Volumul “Zămuri” de Mircea Groza, două nominalizări la Gourmand Awards 2023 

Potrivit unui comunicat al editurii, volumul “Zămuri – supe, zupe și năcreli; rețete ardelenești din bătrâni” de Mircea Groza, apărut în această vară la editura GastroArt, este nominalizat la două categorii la Gourmand Awards 2023 – The best in the World: “Food Heritage Book” și “Eastern Europe Book”. Câștigătorii vor fi anunțați la finalul lunii noiembrie, în cadrul unui eveniment ce va dura zece zile. Premiile Gourmand World Cookbook Awards au fost înființate în 1995 de către Edouard Cointreau, pentru a recompensa anual cele mai bune cărți de gastronomie, tipărite sau digitale, precum și televiziunile culinare.

Publicitate
IWCB
Editorul cărții „Zămuri”, alături de autorul Mircea Groza (dreapta) au șansa de a aduce vizibilitate internațională pentru gastronomia tradițională din zona Sălajului

Același comunicat amintește că în acest an o altă carte culinară scrisă de o româncă – “Tava”, de Irina Georgescu – a câștigat unul dintre cele mai importante premii de profil – James Beard din SUA, la categoria Baking.

Volumul “Zămuri” conține 182 de rețete de supe/ciorbe, bogat ilustrate, culese în peste 40 de ani de către Mircea Groza de la bătrânii din satele sălăjene. Rețetele sunt scrise în limbaj regional, o transliterare fonetică, prin care autorul încearcă să conserve atât patrimoniul culinar cât și specificul zonei. Volumul beneficiază și de un glosar cu sute de termeni explicați.

Publicitate
IWCB

Mircea Groza este unul dintre cei mai renumiți culegători de rețete vechi de la noi, arheolog culinar și mentor pentru mulți bucătari. Activitatea sa a fost remarcată de autoritățile locale și centrale, asociațiile de bucătari naționale și internaționale și ONG-uri, fiind recompensat cu zeci de premii de excelență pentru activitate.

Apariția acestui volum a fost posibilă și datorită investiției în cercetare și susținerii demersului de căutare a identității gastronomice românești și locale a partenerilorLa Fântâna, Sarica Niculițel – Caii de la Letea, Carmangeria Moldovan, Restaurant Zama, Silvania Gourmet, Bistro de L’arte, Tenaris Silcotub, FT Shop, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Țara Silvaniei, Mecanica CD.

Cartea poate fi  cumpărată de la aproape toate librăriile Cărturești din țară. Puteți verifica disponibilitatea în librărie direct pe siteul Cărturești. În câteva zile ajunge în librării și prelungirea de tiraj, ținând cont că primul tiraj de 1500 de exemplare este aproape epuizat.

Prefața cărții este semnată de Cătălin Ștefănescu, căreia îi urmează o scrisoare de la Grigore Leșe. Postfața îi aparține editorului Cosmin Dragomir, iar pe coperta IV Chefii Oana Coantă, Adi Hădean și Radu Dumitrescu recomandă acest volum. Fotografiile și conceptul copertelor aparțin lui Răzvan A. Voiculescu.

“Încerc, prin aceste scrieri, să redau specificul local în ceea ce privește gastronomia locală, aș zice mai exact alimentația populară. Ceea ce este reprezentativ din acest punct de vedere este fericita îmbinare a rețetelor a cel puțin patru etnii – români, maghiari, slovaci, evrei – și obișnuința folosirii unor anumite ingrediente, specifice unora, obiceiuri preluate de toți ceilalți. Exemple sunt multe, cartofii folosiți în special de slovaci, ceapa provenită de pe valea Crasnei, mai ales în satele vecine comunei Pericei, ciuperci de pădure, întinsele livezi și vii ale căror fructe sunt tot mai folosite în bucătărie. De câțiva ani public sub diferite forme rețete vechi din zona mea. Le ofer cu drag celor interesați, sunt contactat destul de des pentru detalii dar și pentru a mi se transmite că multe dintre rețetele mele sunt încercate și devin parte din meniul unor familii. Sunt și restaurante în țară care folosesc rețetele mele, de fapt rețetele vechi ale socăcițelor. Se pare că este un trend real de întoarcere spre tradițiile culinare. Din ce în ce mai des se face o paralelă între mâncarea sănătoasă și rețetele tradiționale. Observ cu bucurie că în multe concursuri și festivaluri gastronomice, chiar și în unele show-uri televizate, apar tot mai des referiri la bucătăria tradițională. Cred cu tărie că România are o bucătărie tradițională”, spune Mircea Groza în cuvântul înainte.

Volumul poate fi răsfoit aici