Cele mai bune vinuri spumante din România! A venit vremea să le cunoașteți și prin notele de degustare de la Julia Scavo

Cele mai bune spumante românești, selectatate în urma Concursului național de spumante de la Gastrolab, beneficiază anul acesta de notele de degustare ale Juliei Scavo, cel mai cunoscut somelier român peste hotare (foto credit: Chef&Sommelier)

Subiectul “care sunt cele mai bune vinuri spumante din România” ar trebui să ne preocupe mai mult, doarece această categorie crește de la an la an, așa cum era demult de anticipat. Cea de-a doua ediție a Concursului Național de Vinuri Spumante organizat de pasionatul de vin Tiberiu Onuțu (viesivin.ro) a încercat să dea răspunsuri – dar mai ales sugestii consumatorilor interesați – în urma unei evaluări cât se poate de serioase și profesioniste care a avut loc la Gastrolab Piața Victoriei.

Publicitate
Oprisor

Rezultatele au fost anunțate – cu poc! – de Ziua națională a României. Le regăsiți mai jos, însoțite – misiune foarte grea având în vedere că notele sincere de mai jos sunt făcute chiar în timpul evaluării, credeți-mă pe cuvânt! – de notele de prezentare ale Juliei Scavo. Dincolo de licența în Matematică obținută la Universitatea Claude Bernard din Lyon, Julia este diplomat “with distinction” al celebrului sistem internațional de educație despre vin WSET, prima femeie Master of Port și cel mai vizibil somelier român pe scena europeană. În 2018, Julia a câștigat și titlul de cel mai bun somelier din România. Îi mulțumesc pentru încrederea de a ne încredința spre publicare aceste “fișe de prezentare” – ele aduc plusvaloare listei de mai jos, venind din partea unui profesionist de asemenea anvergură.

Din juriul competiției au făcut parte: Dana Pop, Iulia Scavo, Olimpia Pleșa-Brandhuber, Irina Mărășoiu, Ruxandra Păduraru, Horia Hasnaș, Valentin Ceafalău, Zoltan Szabo, Cătălin Păduraru și sussemnatul. Mulțumesc organizatorului pentru încredere.

Publicitate

Care sunt cele mai bune spumante din România – pe categorii

  1. Nefiltrate, metodă tradițională (cu fermenția carbonică în sticlă)

Câștigător: AVINCIS Crâmpoșie selecționată (70%) & Pinot noir (30%) – Extra Brut, 12% vol alc

Ușor opalescent, culoare lămâie verde. Olfactiv este net, intens, cu note de măr, citrice, ușor afumat, cu nuanțe de toast, migdale prăjite și drojdii. Complexitate medie, cu o ușoară reductțe. Palatinul se exprimă sec / sec-tandru, de aciditte si alcool medii, textura este cremoasă, cu bule mici și fine. Se simte un caracter autolitic marcat, cu nunațe de biscuit, de pâine, de complexitate mediu+, note secundare completează fructul proaspăt și intens. Persistența e medie spre susținută. Bun spre foarte bun. 

Cel mai bun Rosé nefiltrat: Rasova Craft Rose 2018, din Pinot noir 100% – Brut Natur, 12,5% vol alc

De culoare roz pală, ușor tulbure. Olfactiv este net și intens, chiar pronunțat, cu nuanțe florale, trandafir, bujor, fruct roșu – căpșună, zmeură, cireașă, fără autoliză. Un fin caracter ierbos se degajă la aerare. De complexitate simplă spre medie, dar plăcut. Palatinul este sec / tandru și amplu, cu percepție medie de aciditate suplă, bule mici dar tonice, alcool mediu. Aromele sunt intense, fără autoliză, cu tente de esteri, de bomboană. Zahărul rezidual marchează echilibrul tandru, aciditatea e un pic insuficientă spre a îl contrabalansa. Fenolicii sunt lejeri, aromele ierboase dau o lejeră amăreală pe final, persistența e medie. Un vin plăcut, bun.

  1. 2. Filtrate, Metodă tradițională

Câștigător: Budureasca Prima Stilla 2015 – Brut, 12,5% vol alc

Culoare galben-lămâie strălucitoare, cu bule fine și spumă persistentă. Olfactivul este intens și autolitic – pâine, brioșă, cu ceva note de unt (diacetil). Fructul vine din planul doi: măr și piersică dar și ceva ierbos fin, fân proaspăt cosit. Sec, de aciditate susținută spre ridicată, de textură densă, ținută de fenolici din autoliză. Cremos, complex, intens, mediu plus spre persistent, foarte bun. 

Cel mai bun Rosé produs prin metoda tradițională: Carastelec Carassia Pinot Noir Rosé, Brut – 12,5% vol alc

Roz mediu, clar, olfactiv net, mediu plus în intensitate, prezentând fruct roșu, lejeră autoliza. Caracter de panificație și unt. Sec, cu o tentă tandră, aciditate medie,  plăcut, cu impact fenolic mediu: componenta fenolică – ușor amăruie – dă relief texturii și ansamblului. Definiție aromatică de Pinot Noir în palatin, aromele prezintă note florale, fruct roșu, tușe sălbatice. Complex, persistent. Foarte bun. 

  1. 3. Metoda Charmat (fermentație carbonică în cisterne presurizate)

Câștigător: Domeniile Recaș Rose din Cadarcă (90%) & Cabernet Sauvignon (5%) & Cabernet Franc (5%) – Brut, 11,5% vol alc

Roz pal. Olfactiv net și intens, cu note de căpșună, zmeură, o lejeră nuanță de drojdii. Sec tandru în percepție, dar mătăsos, de aciditate suplă și fenolici lejeri. Tentele aromatice sunt amilice, de esteri aromatici, bomboane, zmeură și căpșune. O tentă de drojdii și lejer ierbos în final, ca un impact al maturității. Un ansamblu acceptabil spre bun. Ce îl diminuează este caracterul vegetal și notele prea amilice. 

Cel mai bun spumant alb produs prin metoda Charmat: Quartz Crama Gîrboiu, din Fetească albă 2017 – Brut, 12% vol alc

Pal, de culoare galben spre lămâie verde. Bule mari și cremoase. Olfactivul este curat, mediu, cu nuanțe de pară, piersică, în spiritul unui Prosecco. Sec tandru, de aciditate diminuată, alcool mediu, arome simple, de fruct, nuanțe de coajă de citrice ușor amărui, dar nu fenolice. Bun, ca un bun Prosecco.

  1. 4. Spumante dulci / dozate / metoda Asti 

Cel mai bun Rosé: Zarea Muscat Rosé, metoda Asti, dulce, 8% vol alc

Culoare roz pală argintie. Olfactiv aromatic de stil Moscato d’Asti. Piersică, fruct exotic – litchi, trandafir. Palatin dulce, de aciditate suplă, alcool lejer, bule mici și textură cremoasă. Aromatic și intens, ca și în olfactiv. Postgust mediu. Bun. 

Cel mai bun spumant alb din această categorie a fost Bucium Muscat Alb Dulce, 7,5% vol alc 

De culoare argintie cu tușe verzui, pal si stralucitor, cu perlaj mediu. Olfactivul este intens si agreabil, aromatic, primar si cu tente muscate: petala de trandafir, caisa coapta si o nota tropicala. Simplu, placut, juvenil. Pe palatin, vinul este ducle, cu efervescenta cremoasa, aciditate supla, usoara, alcool lejer si digest. Aromele sunt intense si gurmande, din aceeasi sfera ca si in olfactiv. Echilibrul este centrat pe dulceata vinului si pe suplete. Finalul este persistent, cu tente florale. Un vin bun.