Chef Radu Nedelcu, Sardin: „Bucătăria fără tradiție nu înseamnă nimic”

Iar ca să înțelegi tradiția, trebuie să te întorci la ea și să o studiezi bine; apoi, poți actualiza și creiona mâncarea redescoperită așa cum te ghidează creativitatea, este de părere chef- Radu Nedelcu, de la restaurantul Sardin, care și-a propus ca, pe lângă actuala locație cu specific italienesc-mediteraneean, să aibă și un restaurant în care să readucă și să prezinte publicului român adevărata noastră bucătărie.

Publicitate
Excursii

După ce a lucrat 18 ani în Italia, înclusiv în resturante cu stele Michelin, Radu Nedelcu a revenit în țară și a deschis împreună cu niște prieteni restaurantul Sardin: fucte de mare și pește de captură, carne și brânzeturi de la furnizori locali – inclusiv carnea de Black Angus o ia din zona Sibiului, gâsca de la Târgu Mureș, iar la Horezu a găsit o fabrică ce face brânză numai din lapte de oaie. Gust natural, prospețime, mâncare de casă, de la pâinea cu maia, la deserturi, sunt atributele bucătăriei lui. În paralel, vrea reînvie bucătăria românească, pentru că, spune el, avem atâtea mâncăruri bune care nu prea se mai fac. Iar pentru asta, trebuie înțelese originile, rețetele, iar cheful nostru s-a apucat serios de documentat -merge inclusiv la biblioteci. După aceea, poate repune în valoare bucătăria, creiona și îi poate da culoare prin prisma lui.

purcel_de_lapte_si_purcel_de_apa_crevete_SardinÎncântat de propunerea noastră, așadar, de a ne prezenta cum vede el bucătăria reinterpretată, ne-a așteptat cu două frumuseți „de pământ și de apă” – le-am zis noi:
Doi purcei gourmeți pe varză călită
„Aducem pe aceeași farfurie pământul și marea”, explică chef-ul reinterpretarea popularei verze călite cu purcel – de lapte – , în cazul de față, care a venit crocant „cu șoricul lui”, fraged în interior și…cu crevete lângă, doar ușor gătit, cât să-și păstreze gustul natural.
Afumătură din țara Loviștei cu vinete și roșii
Pastramă de oaie, cu siguranță ați mai gustat, dar cea din Țara Loviștei are e savoare aparte, cu tradiția afumării păstrată până azi. Chef Radu nu i-a pus mămăliguță de data asta, ci o felie zdravană de pâine de casă cu roșii, fâșiuțe de vinete coapte și busuioc. Iar moțul pe care îl vedeți deasupra este din coji de vinete crocante (prăjite). Savorile afumăturii și legumelor proaspete s-au amestecat delicios într-un sos inedit de stridii și migdale.

Publicitate
Velvet

afumatura_din_tara_lovistei

Adresă și contacte
Bd. Mircea Vodă, nr. 39 H
E-mail:office@sardin.ro. Tel.: 0729.520.111
www.sardin.ro, www.facebook.com/restaurantsardin