Colecția Zestrea semnată de Liliana Țuroiu, expusă la Ateneo Veneto – Carnavalul de la Veneția

Sambăta trecută, pe 18 februarie, a avut loc la Ateneo Veneto vernisajul colecției de veșmânt contemporan „Zestrea”, semnată de Lector Universitar Dr. Liliana Țuroiu, eveniment cultural înscris în programul oficial al renumitului Carnaval de la Veneția. Costumele, fotografiile și accesoriile care au ca sursă de inspirație elemente ale costumului tradițional românesc sunt expuse la Ateneo Veneto între 18 și 28 februarie.

Publicitate
Excursii

Expoziția “Zestrea” este un demers inovativ, unitar si foarte expresiv al unui artist plastic contemporan care, în cei 20 de ani de cariera, a semnat peste 100 de expoziții personale în 15 țări, reușind să transmită emoție și frumusețe românească. Liliana Țuroiu, designer vestimentar, Lector Universitar Dr. la Universitatea Națională de Arte din București, artist și femeie de afaceri, este membru al Uniunii Artiștilor Plastici Profesioniști din România, președinte și membru fondator al Fundației Altum Studio Design.

„Pentru orice artist este onorant să expună la Ateneo Veneto, spațiu prestigios din Veneția care prin arhitectură, colecțiile de artă și carte și picturile sale murale, dar și prin istoria de doua secole a promovat constant știintele, literatura și artele. Mulțumesc organizatorilor și tuturor partenerilor care au facut posibil să transmit încă o dată, prin lucrarile mele, valorile și frumusețea românească într-un eveniment de mare traditie si plin de culoare si simboluri precum Carnavalul de la Venetia. Am fost profund impresionata ca domnul Stefano Karadjov – Directorul Artistic al Carnavalului – a definit în discursul său proiectul “Zestrea” o minunata reinterpretare contemporana, intr-un stil unic, a tradiției romanesti”, declară Lector Universitar Dr. Liliana Țuroiu.

Publicitate
Velvet

Prezență românească remarcabilă la Carnavalul de la Veneția, expozitia “Zestrea” este un eveniment cultural organizat de Primaria Municipiului București, prin creart – Centrul de Creație, Arta și Tradiție al Municipiului București, Institutul Cultural Român și Institutul Român de Cultura și Cercetare Umanistica de la Venetia, cu sprijinul Primariei Veneția, al Ateneo Veneto si VELA SPA si al partenerilor de traditie: Castelul Bran si TVR. Acestora li s-au alaturat parteneri media locali: VeneziaNews si Un ospite di Venezia.
zestrea_lilian_turoiuNumeroșii iubitori de artă și modă prezenți la deschiderea expoziției au admirat ținutele somptuoase “Zestrea” și s-au bucurat de momentul  susținut de grupul de tulnicarese „Moatele” din Câmpeni, Alba. “Colecția Zestrea este minunată tocmai pentru că reușeste să transmită fascinația trecutului, reactualizându-l într-un stil contemporan, ceea ce este în spiritul acestui carvanal”, a menționat domnul Stefano Karadjov, directorul artistic Carnevale di Venezia, încântat să poarte o cămașă de ceremonie “Zestrea”, atât la vernisaj, cât și la evenimentele ulterioare.
Despre Lector Universitar Dr. Liliana Țuroiu și colecția “Zestrea”
„Doamna Turoiu reușește, prin creatia ei deosebită, să ne facă să ne păstrăm sufletul întreg. Nu poate să existe o națiune și mai ales să spere să rămână în istorie dacă nu-și adapă tot timpul curentul excepțional al tradițiilor sale. Nu este doar un designer de moda. Este un artist creator care stie cum sa reviziteze aceste tradiții. O felicit pe doamna Țuroiu că stie să pună atât de artistic această identitate în evidență”, afirmă Radu Boroianu, Președintele Institutului Cultural Român.
În 20 de ani de carieră, artista a semnat colecții de modă, prezentări, expoziții de artă, fotografie și costum în țară și în strainatate, în Italia – Venetia si Milano, Franța – Paris și Lille, Germania – Düsseldorf, Stuttgart si Köln, SUA – New York, Portugalia – Lisabona, Grecia – Atena, Kazahstan – Alma-Ata, Bulgaria – Sofia, Ungaria – Budapesta. În 2015 a lansat colecția “Zestrea” și catalogul de artă și filmul documentar cu același nume,  proiect în care arta și rigoarea execuției se împletesc cu respectul față de valoarea costumului tradițional.
Prin această expoziție, colecția „Zestrea” își adaugă în palmaresul său încă un spațiu încarcat de istorie și cultură. Creațiile marca Liliana Țuroiu au fost purtate la evenimente de la Palatul Versailles, Casa Alba, Teatro alla Scala din Milano, Bruxelles si Cannes. Au fost expuse în locuri speciale, precum Palatul Schönbrunn, Galeria de Arta a Institutului Cultural Român din Roma, Castelul Jaegerhof și Sala Schumann a Muzeului de Artă din Dusseldorf, Teatreo Thalia și Galeria de Artă a Institutului Cultural Roman din Lisabona, Castelul Bran, Castelul Peleș, Cetatea Fagaras, Castelul Bethlen-Haller, Ateneul Român, Palatul Cesianu-Racoviță – Galeria de Arta Artmark. Informații despre lucrările Lilianei Țuroiu se găsesc pe site-ul lilianaturoiustudio.com, zestrea-collection.com și pe pagina facebook.com/Liliana Turoiu Studio – Official