“Colecționarul de Sarmale”, o antologie de 700 de pagini cu texte gastronomice de Cosmin Dragomir – liber la precomenzi!

O nouă apariție gastronomică este sub tipar de la editura specializată GastroArt, fondată și condusă de Cosmin Dragomir, unul dintre cei mai cunoscuți jurnaliști culinari de la noi: “Colecționarul de Sarmale și alte povestiri culinare”, o antologie de texte gastronomice de 700 de pagini, e disponibilă pentru precomenzi în exclusivitate la Cărturești. Cartea are peste 700 de pagini, copertă cartonată, e structurată în 13 capitole tematice și este ilustrată de artistul Mihai Coșulețu.

Publicitate
Excursii

„Avem și sarmale, dar sunt minoritare!”

“Așa cum nici Curatorul de zacuscă nu a fost exclusiv despre zacuscă, nici Colecționarul… nu este o carte dedicată sarmalelor. Avem și sarmale, aș spune că sunt minoritare – dar nu numai. Este o carte despre gastronomie la modul general, nu una de rețete (deși în destul de multe articole citez din cărți vechi de bucate). În cele peste 700 de pagini am publicat o selecție dintre textele mele scrise în ultimii șapte ani. Habar nu am dacă am scris mult sau prost ori mult și prost. Știu sigur că mai am mult de scris și că încerc să o fac din ce în ce mai bine”, spune Cosmin Dragomir în comunicatul de presă referitor la lansare. Cartea va fi disponibilă în librăriile Cărturești din decembrie, iar autorul face apel la public ca să o precomande: “Este esențial pentru mine să știu cam câte precomenzi există, pentru a îmi putea regla tirajul”.

Pentru comenzile corporatiste, coperta poate fi personalizată și oferită drept cadou la diferite ocazii

Companiile care sunt interesate să sprijine proiectul încă mai au timp să comande cartea cu copertă personalizată (detalii pe cosmin.dragomir@gastroart.ro). “Volumul poate deveni cadou inspirat făcut angajaților, clienților sau partenerilor”, spune editorul. “Cred că este o atât o oportunitate pentru companii de sprijini cercetarea gastronomică cât și un parteneriat win-win. Nu cer bani ,ci vând un produs care aduce plusvaloare unui brand și care poate fi privit ca o investiție de marketing/promovare, dar și de CSR. Este o carte în care se vorbește mult despre identitatea gastronomică românească, despre industria de profil, despre istoria noastră culinară, scrisă încât să fie accesibilă oricui. Este și un exercițiu prin care companiile pot arăta că le pasă de cercetarea culinară și de identitatea gastronomică. Dacă investeam banii dați pe cărți în ultimii ani în reclamă pe social media, acum eram și eu influencer cu zeci de mii de followers, dar prefer să rămân șoarece de bibliotecă și să cred că scrisul și cărțile nu au murit sau nu au doar valoare muzeală. Poate că o carte precum aceasta poate înlocui cozonacul și ciocolata clasice din coșurile de cadouri, devenind o altfel de carte de vizită pentru companii. Cred că orice categorie de cititor are de aflat informații inedite din acest volum”, crede Cosmin Dragomir.

Publicitate

Autorul – jurnalist cu recunoaștere și unul dintre inițiatorii Zilei naționale a gastronomiei și vinurilor

Cosmin Dragomir, autorul cărții "Curatorul de zacuscă", este un participant activ și fondator al multor inițiative în domeniul recuperării și promovării gastronomiei românești
Cosmin Dragomir, autorul cărții „Curatorul de zacuscă”, este un participant activ și fondator al multor inițiative în domeniul recuperării și promovării gastronomiei românești

Pentru cititorii Vinul.ro, numele Cosmin Dragomir e relativ cunoscut pentru calitatea lui de co-inițiator la demersurilor care au condus la apariția unei legi privind declararea primei duminici din luna octombrie drept Zi națională a gastronomiei și vinurilor din România. El este, totodată, și unul dintre cei mai cunoscuți jurnaliști culinari de la noi: în 2017 a lansat gastroart.ro, prima revistă de specialitate dedicată cercetării istoriei gastronomiei și ospitalității românești, în 2018 editura omonimă specializată în valorificarea patrimoniului gastronomic. A mai publicat în calitate de autor “Curatorul de zacuscă”, în 2021, ca co-autorat volumul “Dulce Românie, o istorie a deserturilor de la noi”, în 2022, a organizat zeci de conferințe, dezbateri, comunicări pluridisciplinare cu tematică gastronomică, evenimente culinare. Scrie constant pe cosmindragomir.roeisberg.rozilesinopti.romindcraftstories.ro, revistatomis.ro  și câteodată pe dilemaveche.ro. Este gazda podcastului „Amintiri Gustoase by Cronicari Digitali” – primul podcast dedicat 100% gastronomiei. De-a lungul activității, a fost recompensat cu diferite premii: Gault & Millau, Asociația Națională a Bucătarilor și Cofetarilor din Turism, Asociația Națională a Jurnaliștilor de Turism, HoReCa School, iar producții realizate de el au primit și recunoașterea din partea mediului digital românesc: locul al treilea la Best Company Blog – “Salata de vorbe”, pentru brandul Eisberg – și locul al doilea ca Best Branded Podcasts cu “#AmintiriGustoase by Cronicari digitali & Electrolux” la Webstock.