Crame de #TopMoldova: Suvorov Winery, al doilea cel mai mare exportator de vin îmbuteliat din Republică

Începem seria dedicată cramelor participante la concursul nostru TOP MOLDOVA cu producătorul Suvorov Winery, clasat pe podiumul de argint, cu două medalii, pentru Black Crane Cuvee Noir 2019 și Black Crane Cuvee Rouge 2020, ambele apreciate cu peste 85 de puncte de comisiile de jurați. În ultimul deceniu, compania a devenit al doilea cel mai mare exportator de vinuri îmbuteliate din Republica Moldova.

Compania intră pe piața din România cu brandul BLACK CRANE

Geografia exporturilor cuprinde o bună parte a lumii, vinurile noaste fiind savurate în țări precum: SUA, Canada, Marea Britanie, Germania, Polonia, Cehia, Slovacia, Croația, Letonia, Lituania, România, Turcia, țările din Africa, Israel, China, Japonia. Recent am început discuții pentru exporturi în Irlanda și Coreea de Sud. Pentru România, cu toate ca suntem prezenți de mai bine de 10 ani, doar cu vinuri demidulci dar și vin fiert, prin lansarea brandului BLACK CRANE, dorim să oferim consumatorilor români un nou concept al vinurilor de calitate, pline, echilibrate și sofisticate, dar deja recunoscute la diferite concursuri internaționale, care deja sunt apreciate de consumatori din Cehia, Marea Britanie și Polonia”, au declarat reprezentanții companiei pentru publicația noastră.

SUVOROV WINERY este un holding compus din cramele SUVOROV si KAZAYAK

SUVOROV, situat in regiunea Purcari – este una dintre cele mai mari fabrici de vinuri din Moldova, înființată la 8 aprilie 1998. Numele vinăriei provine de la faptul apropierii de monumentul istoric din vremea războiului ruso-turc – Movila lui Suvorov.

KAZAYAK-VIN, una dintre cele mai vechi vinării din Moldova, a fost fondată la 15 aprilie 1958. Astăzi este o vinărie moldo-franceză modernă, situată în sudul Moldovei.  Din limba turcă, KAZAYAK înseamnă ”picior de gâscă”, formă asemănătoare satului privit de sus, străbătut de câteva râuri mici.

LEGENDA lui SUVOROV

În timpul războiului ruso-turc din 1769-1774, una dintre bătălii a fost lângă fabrică, iar legenda spune că turcii stăteau în cetatea Tighina și nu au putut fi scoși din fortăreață. Generalul rus Alexandr Suvorov, care nu avea suficienți soldați, a ordonat puținilor ostași pe care îi avea să mărșăluiască în timpul nopții în jurul unei movile, de fiecare dată schimbând echipamentul și hainele diferitelor trupe ale armatei ruse. Soldații turci, văzând acest lucru, credeau că noi și noi forțe de sprijin sosesc și au părăsit cetatea. Astfel, generalul Suvorov, prin îndemânarea sa, a câștigat bătălia fără luptă, devenind singurul general care nu a suferit nici o înfrângere. În onoarea acestui general, crama a fost denumită Suvorov. 

500 de hectare de vie situate în sudul și sud-estul Moldovei

Cramele exploatează 500 ha de viță de vie, iar plantațiile se regăsesc în două zone delimitate cu indicație geografică protejată (IGP), respectiv partea de sud-est a Moldovei, în regiunea viticolă Ștefan Vodă și partea de sud, în regiunea viticolă Valul lui Traian. Procentajul soiurilor roșii cultivate este de 52%, iar al celor albe, 48%. 

Printre soiurile cultivate se numără: Feteasca Albă, Fetesca Regală, Feteasca Neagră, Viorica, Riton, Bianca, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Aligote, Riesling de Rhein, Muscat Ottonel, Muscat de Hamburg, Pinot Noir, Merlot, Cabernet Sauvignon, Malbec. Nu lipsesc nici două soiuri georgiene – Rkațiteli și Saperavi.

Vinurile medaliate la TOP MOLDOVA cu ARGINT:

CUVEE NOIR (Saperavi 40%, Merlot 30%, Cabernet Sauvignon 30%) este un vin roșu sec, din recolta 2019, maturat 12 luni în butoaie de stejar, cu profil Latitude: Mendoza French, Bordeaux French, High Spice France.

Descrierea producătorului: ”Un vin bărbătos, O structură echilibrată și bine definită. Descendent al soiurilor Saperavi, Cabernet-Sauvignon și Merlot, acesta este un vin-eveniment a cărui aromă intensă şi plăcută îmbină fructe de pădure, coacăze negre, afine, conturate subtil de note de stejar. După ce ochiul contemplă culoarea, un fermecător rubiniu-închis, gustul, dominat de fructe negre, smochine și lemn dulce, descoperă un vin puternic, echilibrat, cu tanini bine copți, integrați într-o structură elegantă în care condimentele Saperavi-ului sunt asociate armonios cu catifelarea Merlot-ului și forța Cabernet-ului Sauvignon. Un postgust lung, fructat și condimentat. În condiții optime de păstrare, acest vin poate îmbătrâni frumos”.

Se servește la o temperatură de 15-18°C și poate însoți mâncăruri tradiționale: șuncă afumată, pastramă de oaie, rață sau gâscă la cuptor cu varză, sau  coaste de porc cu cartofi țărănești.

CUVEE ROUGE (Feteasca Neagră 40%, Merlot 30%, Cabernet Sauvignon 30%) este un vin roșu sec, recolta 2020, maturat 12 luni în butoaie de stejar, cu profil  High Spice France,  Cuvee France and American.

Descrierea producătorului: ”Un cadou de zile mari, hotărât să vă îmbie cu un “cupaj” sănătos din soiurile Feteasca Neagră, Cabernet Sauvignon și Merlot. Fiecare soi își aduce aportul: unul aduce robustețe și intensitate, celălalt eleganță, fiind conturate grațios de parfumuri subtile și catifelate. O culoare atrăgătoare asemnea unei rodii coapte, aroma este dominată de fructe roșii și negre dulci (prune uscate, vișine și cireșe negre), acompaniate de note fine de vanilie și tutun. Impresionează prin textura catifelată și complexă, gust moale și echilibrat, fructat și condimentat, cu nuanțe elegate de stejar. Un final memorabil, de lungime lungă. Promite experienţe satisfăcătoare şi după învechire”.

Se servește la o temperatură de 15-18°C, iar variante de pairing perfect pentru acest vin pot fi: cotlet de porc cu cartofi la cuptor, steak cu sos puțin condimentat, friptură fragedă de vită.