Cramele din Transilvania la înălțime- Episodul 3 Crama Zaig

crame Transilvania - Casa Zig, crama zaig

Tărâmul celor şapte cetăţi, ținutul sașilor “Siebenburger”, sau cum ar spune iubitorii de vin- Lechința-Teaca.  Prima atestare documentară a acestor meleaguri pe care se face vin este o relatare a cărturarului german Johannes Tröster. El menționează în cartea sa, “Das Alt und Neu Teutsche Dacia”, (Nürnberg, 1666), că vinurile de la Tekendorf (Teaca) sunt cele mai bune vinuri albe pe care le-a degustat vreodată, la aproape 400 de ani de când sașii erau deja stabiliți aici.

Publicitate
Domeniul Bogdan

Casa de vinuri  Zaig- Ospitalitate săsească

În secolul trecut, la începutul anilor 1960, vinificația modernă a fost introdusă și în aceste locuri, iar la Teaca a apărut un centrul viticol, sub coordonarea unui inginer de prin părțile Drăgășanilor. După 1990, viticultura din zonă intră într-o perioadă marcată de un declin accentuat. Însă, de curând, unul dintre ultimii sași din regiune, Zaig Eckehardt, încearcă să îmbine tradițiile săsești de acum câteva secole cu tehnologia modernă. E o punere laolaltă a unor idei vechi cu unele foarte noi, împletind meseria cu arta, așa fel încât să se păstreze vie amprenta locului şi a oamenilor.

Proprietarul cramei, Eckerhardt Zaig care este și vinificator

Crama Zaig, înființată în 2013 este o afacere de familie care valorifică 13 ha de viță de vie. Remarcabile dintre acestea sunt cele 2 hectare de viță de vie veche de peste 100 de ani pe care familia Zaig le conservă și exploatează folosind tehnici de acum un secol. Această parte de vie este îngrijită manual, legată manual, cu mlădițe de salcie, într-un mod probabil unic în țara noastră. Pe această plantație veche sunt amestecate, rânduri de Feteasca Alba, Muscat Ottonel, Neuburger, Traminer, Furmint și Blaufränkisch (denumirea veche era Oporto, interzisă momentan în UE din considerente de branding).

Publicitate
IPPU
Casa de vinuri  Zaig- Ospitalitate săsească
Vii vechi de un secol

Oaspeții sunt bineveniți chiar în casa familiei, unde se află și crama. Aceștia pot înțelege cum se face vinul  în vase din inox controlate termic, dispuse alături de butoaiele din stejar folosite pentru maturare la anumite branduri. Întregul proces tehnologic este explicat cu abilitate de către tânăra enologă Cristina Carazan, originară din Republica Moldova, absolventă de chimie la Babeș Bolyai.  Alături de proprietar, ea experimentează noi moduri de a pune în valoare rodul atât al viilor tinere, cât mai ales al celor vechi.

Crama Zaig- Note de degustare (selecție)

 • Sauvignon Blanc 2019, 12,5% O vinificare a Sauvignon Blanc-ului care aduce aminte de Lumea Veche și înglobează caracteristicile unui climat mai răcoros. Arome de citrice, alături de arome vegetale. Aciditate bună, cu un postgust de migdale. Tonic și foarte sec.
 • Fetească Regală 2020, 13,9% – Un vin floral, sec cu o excelentă aciditate și un corp mediu, frumos rotunjit. În gust se simt pere, caise, iar postgustul este ușor amărui.
 • Vin din via veche (nelansat)- Un vin care se deschide cu un nas floral, completat de note de fân, dar și fructe (nectarine, piersici). Corpolent, cu alcoolul bine integrat, dar care îi dă structură, iar aciditatea specifică zonei îl ajută să fie expresiv și răcoritor. Ușoare note terțiare de pâine prăjită și un postgust mediu-lung. De încercat atunci când va fi disponibil, în paralel cu Feteasca regală vin vie tânără.

Vinurile cramei Zaig au fost deja premiate la VINARIUM,concurs internațional de referință.

Casetă tehnică

 • Anul înființării cramei: 2013
 • DOC: Lechința – Teaca
 • Numarul de hectare: 13 Ha
 • Litri de vin îmbuteliați anual: 25,000 l
 • Cifra afacere 2020 – 200,000 euro
 • Nr sticle vandute 2020 – 30,000 sticle
 • Proprietar: Zaig Eckehardt
 • Vinificatori: Cristina Carazan, Zaig Eckehardt
 • Branduri de vin: EWA, ZAIG, Eckehardt
 • Soiuri de struguri: Chardonnay, Muscat Ottonel, Sauvignon Blanc, Neuburger, Traminer, Fetească Neagră, Pinot Noir, Fetească Albă, Fetească Regală”