Cricova – Oraşul subteran populat de butoaie şi sticle cu vin (II)

Despre Castel Mimi puteti citi aici. 

Publicitate
Excursii

Continuăm plimbarea prin Republica Moldova cu a doua vinărie ca mărime din ţară, Cricova Winery. A fost construită începand cu 1947 şi este situată în oraşul cu acelaşi nume, la 15 km de Chişinău. În subteran este un adevărat oraş, galeriile  întinzandu-se pe o suprafaţă impresionantă. Accesul în galerii se face cu maşini, iar oaspeţii sunt conduşi pe străzi care poartă denumiri de soiuri de viţă de vie sau de vinuri. Astfel, veţi fi plimbaţi pe strazile Fetească Neagră, Chardonnay, Aligote , Champagne sau pe strada Dionis, care este un vin roşu, cupaj din Pinot Noir şi Cabernet Sauvignon.

120 de km de galerii şi o temperatură ideală pentru vin

Publicitate
Caloian

Lungimea totală a străzilor este de circa 120 de km, dintre care 80 sunt folosite pentru a păstra şi matura vinul şi 40 pentru a extrage piatra de calcar. De altfel, la început, Cricova a fost o mină de extracţie a calcarului. În hrubele din Cricova sunt condiţii ideale pentru ca vinul să îşi dezvăluie toate aromele şi calităţile gustative, sunt 12-14 grade tot anul, iar umiditatea este între 85-95%. Nu doar lungimea străzilor este impunătoare, dar şi adâncimea galeriilor, avem între -35 şi -100 de metri sub rocă, însă  peste nivelul mării.

Podgoriile Cricova se întind pe 600 de ha, dintre care 150 în imediata vecinătate a cramei. In funcţie de zonă, se cultivă soiuri de struguri ca Muscat, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Merlot, Shiraz în Cahul, Pinot Meunier, Sauvignon, Chardonnay, Fetească Albă în zona Criuleni şi Rkațiteli şi Aligote langă cramă.

Butoaie de toate dimensiunile populeaza galeriile

Vinurile se păstrează în butoaie din stejar alb, lemnul pentru aceste butoaie şi butoaiele sunt importate din cinci ţări: Italia, Franţa, România, Ungaria şi SUA. În funcţie de regiunea de unde este luat stejarul, acesta dă vinului anumite arome. Butoaiele mici, bariqque cu capacitatea de 225 de l, italiene cu 400 de l şi budane – 4-8 tone. Vinul tânăr şi cel de consum curent este păstrat în cisterne de oţel inoxidabil, cu capacitate de la 17-20 tone. Aici se păstrează primul vin, 2-3 luni, pentru a face sedimentul. După aceea este mutat în butoaie de stejar pentru maturare. Vinul alb poate fi păstrat de la 6-12 luni, îşi schimbă puţin culoarea în interior, cel roşu va fi păstrat de la 12 luni – 3 ani. Toate butoaiele sunt vopsite în funcţie de ce culoare are vinul din interior, roşu sau alb.

Mândria cramei, spumantul se realizează după metoda tradiţională

Vinurile spumante sunt asezate pe stative si rotite manual, in sectia de remuaj

La cel mai jos nivel al galeriilor există secţia de producere a vinurilor spumante, toată fabrica este situată la suprafaţă. La subsol sunt secţiile de remuaj şi degorjaj. Sticlele sunt aşezate în stative unde sunt rotite manual. Fabrica de vinuri spumante a fost fondată în anul 1957 şi de atunci până de curând a fost unica ce producea vinuri spumante după metoda clasică Champenoise, cea după care Dom Perignon producea vinurile sale spumante. Procesul începe cu recolta, iar pentru cupajul clasic se recoltează Pinot Noir, Pinor Meunier şi Chardonnay.

How it’s made: După prima fermentare a vinului spumant, proces care durează 2-3 săptămâni, se adaugă licoarea de tiraj, apoi este îmbuteliat şi se închide cu un capac temporar. În fiecare sticlă porneşte procesul de dublă fermentare alcoolică (2-3 luni). Levurile consumă zahărul şi îl transformă în CO2 şi alcool. Sticlele cu spumant sunt rotite pe stative/pupitre care amestecă drojdiile fine în toata masa lichidului şi apoi le dirijează spre gatul (la gorge) sticlei, de unde sunt apoi eliminate prin degorjare. Gatul sticlei este introdus într-o soluţie care îngheaţă drojdiile, iar după desfacere, presiunea bulelor împinge gheaţa cu sedimente. Se adaugă dozajul şi se aplică dopul final. Urmează maturarea vinului spumant, reglementată la 9 luni. După 9 luni, fiecare producător decide cât timp se menţine vinul pe levuri.

Cricova produce un vin spumant care este păstrat cinci ani de zile pe levuri, cel mai bun spumant produs aici – Grand Vintage. Acesta a adus vinăriei multe medalii, două medalii de argint la Effervescence du Monde şi este o mândrie pentru producători.

Must try: CRICOVA CUVEE PRESTIGE BRUT (sec)

Realizat prin metoda tradiţională, champenoise, Cuvee Prestige Brut este un spumant sec, cupaj din Pinot Noir şi Chardonnay.

Cu o concentraţie alcoolică de 10,5%, acesta are o aciditate ridicată şi se remarcă printr-o culoare galbe pai, perlaj fin şi note florale.

Gustul este de citrice şi fructe dulci – grapefruit, mere verzi, pomelo, caise.

Lasă un post-gust uşor amărui şi se asociază bine cu branzeturi, fructe de mare, aperitive uşoare, peşte.

 

 

Cea mai mare pivniţă care găzduieşte rezerva de stat a Moldovei

Cricova se mandreşte cu cea mai mare pivniţă pentru stocarea vinurilor din lume. Aici sunt găzduite, pe langă vinurile proprii, rezerva de stat a Moldovei şi colecţii private. Fiecare demnitar care a fost în vizită la Chişinău a primit cadou o colecţie de vinuri pe care majoritatea le păstrează în pivniţă. În subteran există şi un vin evreiesc de Paşte, care datează din 1902, a cărui valoare este inestimabilă.

Crama gazduieste rezerva de stat a Moldovei, dar si colectii private
Şefii de stat care au vizitat Moldova au primit cadou câte o colecţie de vinuri ce sunt păstrate în beciurile de la Cricova
Evreiesc de Paşte – Un vin ce datează din 1902, de o valoare inestimabilă

Yuri Gagarin, printre oaspetii vinariei

Vinăria are şi un cinematograf, un muzeu şi patru săli de degustare. In cinematograf, veţi savura un spumant în timp ce vizionaţi istoria vinăriei Cricova, într-un scurt filmuleţ. La finalul turului, veţi fi conduşi la sălile de degustări, care sunt decorate fiecare în alt stil. Una din săli poartă numele lui Yuri Gagarin, celebrul astronaut vizitand crama în anii ’60 şi zăbovind două zile în subteran. Nu se ştie dacă s-a rătăcit sau i-a plăcut atat de mult, cert este că la ieşire a spus că i-a fost mai uşor să zboare în cosmos decat să iasă din cramă şi a lăsat o scrisoare de apreciere care este expusă la intrarea în sală.

Degustare cu produse tradiţionale, plăcinte moldoveneşti cu diverse umpluturi, asociate cu vinurile cramei
Sala de degustare „Fundul Mării” , simbolizând adâncurile Mării Sarmate. Sala este foarte solicitată pentru cereri în căsătorie!

După ce vă bucuraţi de degustare într-una dintre săli, unde veţi primi vinurile Cricova alături de feluri de mancare cu care se asociază cel mai bine, puteţi să cumpăraţi ce v-a plăcut din wine shop, unde găsiţi toate sortimentele de vinuri şi spumante, dar şi dulciuri şi suveniruri. De încercat sunt prunele în ciocolată, care sunt specifice zonei şi sunt delicioase.