Degustare Apollonio, la Osteria Bella Toscana

Șapte vinuri ale Casei Vinicola Apollonio (cramă din Solento-Puglia, ajunsă la cea de-a patra generație, cu aproape 150 de ani de tradiție), printre care și etichete de top precum vintage-ul Vigna Vitrilli Grande 1997 (Aur la Concursul Mondial de Vinuri de la Bruxelles 2006 şi Marea Medalie de Aur la Vinitaly tot în 2006), Terragnolo Primitivo 2012 (89 de puncte Parker, Aur la Bruxelles 2015) și Divoto Copertino Doc Riserva 2008 au fost în prim-planul unei degustări reușite, recent organizate de Crama Mușat, importatorul brand-ului în România.
A fost un eveniment bine organizat, care a stârnit interesul a mai mult de 50 de profesioniști din industria vinului, somelieri, reprezentanți ai altor crame și bloggeri, la care au fost prezenți chiar Marco Giungi – Ambasadorul Italiei la București și Alessandro Pitotti, atașat al Ambasadei Italiei. Prezentarea vinurilor a făcut-o Massimiliano Apollonio – winemaker și unul dintre proprietarii cramei, iar asocierile culinare au avut în prim-plan brânzeturi, dar și platouri cu antipasti, charchuterii și alte preparate italienești.
Revenind la vinurile degustate (de mine, personal, în premieră) las mai jos câteva note. Mi-au plăcut, în mod special, rose-ul Elfo Negromaro, un vin reconfortant, vioi, cu mineralitate plăcută  și delicat aromat, dar și roșul de top, așa zisul vin de meditație Vigna Vitrilli Grande – un vin cu personalitate, corpolent, cu un mix de note de magiun, cafea și condimente și un postgust persistent.
Elfo Bianco d’Alessano 2017,IGP, sec, 12-13% vol.alc. De culoare galben pai, cu reflexe ușoare verzui, este un vin ușor, proaspăt, cu note delicate fructate -citrice și florale, caracteristice acestui soi specific regiunii Puglia.  Răcit spre de la 15 spre 10 grade, cu aciditate bună, este versatil în asocieri culinare pentru aperitive (antipasti), dar poate fi consumat și lângă  pește și fructe de mare.
Asociere propusă în degustare: Ile de France Brie au Bleu
Elfo Negroamaro Rose 2017, IGP, sec, 12-13% vol.alc. Un rose obținut din Negroamaro, de culoare rose-coral cu reflexe rubinii, cu buchet intens, fructat, de cireșe coapte. Pe palatin se simte, proaspăt, vioi, cu aciditate revigorantă. Merge bine cu charchuterii – șuncă, salamuri și alte aperitive, paste cu diferite tipuri de carne, pește, dar şi cu mâncăruri din carne de iepure, miel, vită.
Asociat în degustare cu Delaco D’Excepție Havarti.
Diciotto Fanali Rose 2014, IGP, sec, 14% vol. alc. Tot din Negroamaro, dar baricat 12 luni în butoaie de salcâm și apoi lăsat 6 luni în sticlă. Culoare: somon cu reflexe aurii. E un vin rotund, cu note fructate, intense, de cireșe coapte care le contrapunctează cu cele ierboase. Se simte mai plin pe papile, cu ceva tanini. Postgust fructat, cu note ușoare de condimente. Se recomandă o decantare de minimum 6 ore. De consumat lângă cărnuri maturale, fripturi cuptor, dar și cu brânzeturi proaspete.
Asociat în degustare cu Ille de France Tranches Cremeuses.
(Acest vin a fost selectat pentru a-l servi pe fostul președinte Barack Obama în timpul unei vizite în Italia)
Mani del Sud Salice Salentino Rosso 2013, DOC, sec, 14-15% vol.alc. Cupaj de Negroamaro 80% și Malvasia Nera. Culoare rubinie. Un vin robust, bine balansat catifelat și spre final, persistent fructat.  Note  de coacăze negre și prune. Taninuri coapte, bine rotunjite. Paringuri culinare recomandate: cărnuri roșii, salamuri, brânzeturi fermentate puternice.
Asociat cu Delaco D’Exceptie Maasdam.

Publicitate
IWCB


Terragnolo Primitivo 2012, IGP, sec, 14-15% vol.alc. Roșu-rubiniu intens, cu reflexii luminoase. Un vin corpolent, cu note de fructe coapte şi condimente și o astringenţă subtilă. Finish fructat și ceva note de cocos. Primitivo este nefiltrat, baricat 12 luni în două tipuri de lemn: cireş şi stejar american plus încă 6 luni în vane mari de stejar de Slovenia. Recomandat să se servească la 18 grade, cu tocane/tochituri de vită.
Asociat în degustare cu Delaco Emmentaler
Divoto Copertino Riserva 2008, DOC, sec, 14-15% vol.alc. Cupaj de Negroamaro 70% și Montepulciano 30%. Baricat 2 ani în butoaie franțuzești. Un vin bogat în arome – fructe roșii coapte, note spicy de piper negru, cuișoare și subtilitate de cafea. Corpolent, taninos. Final fructat persistent.  Se asociază cu fripuri carne roșie la cuptor sau la grill, miel la cuptor, plăcinte cu carne, brânzeturi maturate, vechi.  Se recomandă o decantare de minimum 20 minute, iar ideal ar fi de lăsat să respire în sticlă fără dop minimum 6 ore înainte de a fi băut.
Asociat în degustare cu Delaco D’Excepție Grana Padano
Vigna Vitrilli Grande 1997, DOC, sec, 15% vol alc., a fost cireașa de pe tort a degustării -„perla” producătorului italian – cupaj de Primitivo 50%, Aleatico 30% și Negroamaro 20%, învechit 6 ani în baric franțuzesc. De culoare rubiniu-granat, cu reflexe, debutează cu arome de fructe roșii coapte, cuișoare, magiun de prune. În gust, persistă o notă balasamică interesantă, cu aceleași note olfactive, completate de altele de ciocolată, care alternează cu tutun, condimente, lemn. Postgust cu subtilități de cacao și lemn dulce. Este un vin „puternic”, corpolent, cu tanini persistenți. De servit la 20 de grade. Se prezintă ambalat elegant într-o cutie de lemn masiv, gravată Apollonio.
Un moment muzical susținut de componenții trupei Camioane în Mulțime a completat atmosfera de socializare și veselie a acestei seri, organizate de Eugen Mușat la Osteria Bella Toscana – o alegere bună de restaurant. 
Vinurile de mai sus, alături de alte etichete ale producătorului italian, pot fi achiziționate de la magazinele Cramei Mușat (informații găsiți pe website-ul www.cramamusat.ro), la prețuri începând de la 23 lei spre 31 lei cele albe/rose, spre 40 lei Primitivo, de exemplu, și până la 260 lei -Vigna Vitrilli Grande.

Publicitate
IWCB