Două albe îndrăznețe si medaliate cu Aur, pentru sarmale superpremium: Bon Viveur Alb 2014 și Oro Manisa 2014

Ați auzit vreodată de sarmale superpremium (ca gust)? Din piept de gâscă, învelite în foi de varză roșie, fierte în vin, însoțite de jumări de rață? Ei, bine, asta ne-a propus „creatoarea de delicii” Laura Laurențiu (retetecalamama.ro) pentru rubrica noastră destinată gastronomiei românești reinterpretate de început de an. Am fost tentați să ne ducem cu gândul către vinuri roșii, dar am rezistat eroic… pentru că avem două opțiuni albe pe cât de gustoase pe atât de bogate și complexe – două medaliate cu Aur la Premiile de Excelență Vinul.Ro 2016:

Publicitate
Excursii

Licorna-WineHouse-Bon-Viveur-Chardonnay-&-Sauvignon-Blanc-2014Bon Viveur Alb 2014, Licorna Winehouse
13,2%vol.alc., DOC-CMD Dealu Mare, 80% Chardonnay și 20% Sauvignon Blanc

Fiecare sticlă are personalitatea ei. Iar cea intrată în degustare făcea parte din categoria eroilor negativi, pentru că nu s-a ridicat la nivelul pe care îl ştiam (şi anticipam). Acelaşi vin complex, plin, cu amplitudine, în care învechirea la sticlă aduce un plus de fineţe şi rafinament. Aşa că pe lângă notele de citrice, banane şi iarbă, pe lângă tuşele de fum şi vanilie apar şi senzaţii de miere şi flori uscate. Până aici numai de bine, numai că analiza gustativă efectuată în luna ianuarie 2017 de către editorii Vinul.Ro a detectat o fină, dar neaşteptată problemă de structură. Pentru că aciditatea lasă impresia unui dansator de cazacioc adus să înlocuiască prim-solistul într-un vals. Chiar şi aşa, Vinul.Ro i-a acordat 87 de puncte. Aur la Premiile de Excelență din noiembrie 2016.

Publicitate

Oro-ManisaOro Manisa 2014, Budureasca
13,5% vol.alc., DOC-CT Dealu Mare, Chardonnay (cu un an în baric) și Tãmâioasă Românească

Vanilia şi notele fumee sunt primele care se manifestă, dar  deloc agresiv, ci cu un rafinament surprinzător. Apoi iese la rampă Tămâioasa, aducând progresiv tuşe de miere şi bu­suioc uscat, pentru că, după câteva zeci de secunde să apară şi o explozie de fructe exotice, pudrate fin cu con­di­men­te dulci, semn că Chardonnay-ul e vioara întâi a asam­blajului. Şi să nu uităm de o fină, dar sensibilă mi­ne­ralitate, care conferă un plus de distincţie. Extrem de echi­librat, cu un complex aromatic de mare ţinută, care evoluează constant în tot parcursul gustativ, vinul de la Budureasca intră cu paşi apăsaţi în galeria vinurilor frumoase. Aur la Premiile de Excelență, în noiembrie 2016, și primeşte 90 de puncte la redegustarea editorilor Vinul.Ro din ianuarie 2017.