Continuăm seria prezentărilor de vinuri medaliate la Premiile de Excelență Vinul.Ro 2016 în asociere cu gastronomia românească reinterpretată modern cu un Argint din Dealu Mare. Chiar dacă e dificil de asortat cu vin mărarul rețetei de Salată boierească cu brânză friptă a lui Emil Manea de la Crama Domnească, credem că acest asamblaj din trei soiuri e suficient de complex și corpolent ca să ofere satisfacție:
Făurar Alb de Ceptura 2016
12,5% vol.alc., DOC Dealu Mare, Sauvignon Blanc, Fetească albă și Riesling
Galben pai strălucitor, vinul are un nas de Lume nouă, în care Sauvignonul e primul la start. Socul, citricele şi tuşele vegetale sunt deja pe turnantă atunci când apar notele de fructe albe, flori de viţă de vie şi iarbă proaspăt cosită, semn că şi celelalte soiuri participante au ceva de spus. Nu foarte dens, dar cu manifestări de onctuozitate, e dominat fin, nu deranjant, de alcool, iar finalul prăfos de drojdii e un semn clar că încă o lună-două la sticlă i-ar prinde bine. Altminteri un vin curat, uşor de înţeles, un veritabil campion al RPC-ului. Editorii Vinul.Ro i-a acordat 85 de puncte la degustarea din ianuarie 2017, jurații Premiilor de Excelență l-au văzut ca un vin de Medalie de Argint în noiembrie 2016.