Începând din ianuarie 2017, am decis să acordăm o atenție mult mai mare în paginile revistei noastre gastronomiei tradiționale românești, și în special celei reinterpretate în stil modern, capabil să satisfacă cerințele și obiceiurile de consum presupuse de stilul de viață contemporan. Una dintre primele discuții pe această temă am avut-o cu Nico Lontraș, un chef consacrat, un pionier al reinterpretării felurilor tradiționale, care ne-a oferit și una dintre rețetele sale căreia noi am încercat să-i asociem vinuri românești medaliate la Premiile de Excelență Vinul.Ro 2016. Mai jos, una dintre aceste sugestii de asociere pentru rețeta lui de piept de porc pe pat de cremă de mămăligă cu caviar de wasabi – Feteasca neagră ANNO 2014 de la Licorna Winehouse, Dealu Mare, un vin purtând semnătura enologului Gabi Lăcureanu.
Fetească neagră ANNO 2014
14,7% vol.alc., DOC-CMD Dealu Mare, Licorna Winehouse
Un vin a cărui bogăţie o sesizezi încă de când îl torni în pahar. Dens, cu extract mare, purpuriu închis cu note cerneloase, cu prună proaspătă, ciocolată, piper şi curry, dar şi atingeri de mentă, vinul te atrage din prima. Şi te încântă după ce îl guşti, pentru că e catifelat, perfect echilibrat şi suculent în atac, după care explodează în mediană, lăsând arome de prună aproape coaptă şi condimente până în finalul lung, amplu, în care apar şi fine note vegetale, de la taninurile încă tinere. La momentul degustării noastre (ianuarie 2017) a primit 92 de puncte, dar a oferit și certitudinea că va mai evolua pozitiv. Aur la Premiile de Excelență Vinul.Ro 2016.