Site-ul fondat de prietenul nostru Cosmin Dragomir, co-inițiator și organizator, alături de Chef Nico Lontras și Vinul.Ro, al primului Congres pentru gastronomia și vinurile din România, a lansat campania de cofinanțare și precomenzi pentru primele trei cărți de bucate din noua colecție a Editurii GastroArt. “Prin această colecție, dorim să restituim României parte din identitatea gastronomică națională”, spune Cosmin Dragomir.
Detalii despre modurile în care poți și tu sprijini această inițiativă, aici!
Toți cei care doresc să intre în posesia primelor trei cărți din această colecție le pot achiziționa, în avans, contra sumei de 200 de lei. “Ajutorul vostru nu înseamnă doar bani, ci mai ales contribuție la cercetarea istoriei gastronomiei autohtone extrem de importantă pentru identitatea românească. Avem nevoie de ajutorul vostru iar împreună putem scrie, din nou, istorie!”, explică inițiatorul într-un text dat publicității pe site-ul GastroArt.ro.
Cele trei cărți care inaugurează colecția de cărți fundamentale ale gastronomiei românești
Maria Maurer, carte de bucate (1847, București) – a fost reeditată în urmă cu peste un deceniu într-un tiraj infim și nu se găsește nici măcar prin anticariate. Cartea Mariei Maurer este primul volum cu rețete tipărit în Țara Românească. Potrivit GastroArt.ro, „există aici un manuscris mai vechi, din epoca brâncovenească, dar care a circulat ca manuscris și pe care avem de gând să îl republicăm în colecție”
Mihail Kogălniceanu și Constantin Negruzzi 200 de rețete cercate de bucate, prăjituri și alte trebi gospodărești, Iași 1841 – este prima carte de bucate tipărită în Moldova. A avut parte de reeditări, dar ediția GastroArt.ro oferă câteva aspecte inedite: cartea va fi îngrijită și va avea parte din prefața lui Mihai Kogălniceanu, descendent direct al celebrului pașoptist. De asemenea, volumul va cuprinde și corespondența culinară a lui Mihail Kogălniceanu cu surorile lui, cât și alte fragmente gastronomice din operele celor doi autori.
Johann Carl Hintz (alias Hințescu) – Cea mai nouă carte de bucate a bucătăriei române, franceze, germâne și magiare supranumităși Bucătăreasa națională (reeditată în 1884 la Librăria H. Zeidner, în Brașov, va purta titlul: „Bucătares’a naționala, seu Carte de bucate a bucateresei romane, francese, germane și maghiare”). Cartea e scrisă în limba română, într-o epocă în care nici dincoace de munte nu aveam încă suficiente apariții editoriale de gen. Mai mult decât atât, cărțile lui sunt dedicate dintru început românilor, dacă ne gândim că ele sunt publicate cu listă de prenumeranți (preplătitori, exact ca în cazul nostru), din toate teritoriile locuite de români, aflate în granițele României de azi. Volumul nu a fost reeditat până în prezent.
“Ca să pornim fără emoții la acest drum editorial anevoios avem nevoie de minim 375 de precumpărători ai pachetului cu cele trei cărți – tipărite în condiții grafice deosebite și cu un aparat critic excelent, în valoare de 200 de lei. Acestea vor ajunge la finanțatori în cursul anului viitor”, arată Cosmin Dragomir.
Cei care aleg să sprijine astfel demersul de recuperare a unei literaturi ce ține de identitatea gastronomică a României de ieri vor primi din partea editurii și recompense substanțiale, nu doar satisfacția de a fi făcut un lucru bun.
Detalii despre modurile în care poți și tu sprijini această inițiativă, aici.
Iată mai jos o înregistrare video în care Cosmin Dragomir, inițiatorul campaniei, își explică demersul: