HORA Murfatlar se joacă de la Cernavodă

Antreprenorul Panait Trantu (Iota) activează de peste 30 de ani în viticultura dobrogeană

Scriam luna trecută despre renașterea numelui Murfatlar pe o filieră a calității și diversității, din crame mici și mijlocii, și despre modul în care “centrul de greutate” al acestei Denumiri de Origine se află acum la Cernavodă – translație care i s-a datorat într-o mare măsură “patriarhului” (ca vechime în viticultura zonei) – Panait “Iota” Trantu, de la Vinex Murfatlar. De aici a apărut recent și o noutate: HORA. Gama – lansată în prima parte a anului 2017 – e disponibilă în marele retail internațional și în sectorul “retailului tradițional” la prețuri între 11 și 14 lei și cuprinde Muscat Ottonel, Pinot Noir & Merlot, Sauvignon Blanc, Feteasca Neagră & Cabernet Sauvignon. Potrivit antreprenorului Panait Trantu, ea este urmată, în strategia companiei pe care o conduce, de relansarea sub o imagine nouă a gamei superioare – Noblesse – formată din vinuri seci și proiectată la un preț estimat de piață de 17-19 lei.

Hora sticla Feteasca neagraCu un nume și un design stilizat ce reușește să amintească de vechea Zestrea, noua gamă HORA se poziționează (inclusiv prin preț, rest de zaharuri naturale și soiuri) în același segment entry-medium atât de apreciat de iubitorii vinurilor de Murfatlar  – dar într-o abordare diferită, modernizată: de pe poziția unei crame de familie, pentru care preocuparea principală este calitatea.

Am stat de vorbă cu antreprenorul de la Vinex Murfatlar, pentru a afla “ce-l mână în luptă” pe acest segment de piață – foarte căutat, dar și foarte competitiv.

“După cum știi, prin iarna lui 2015 și în 2016 am avut un proiect de rebranding, sub numele de Crama Trantu, comunicând vinurile noastre de top și o imagine de “cramă mică” (într-adevăr, sub această denumire Vinex Murfatlar a participat la câteva evenimente Vinul.Ro din seria Cercul de Fetească, la campania “Vinurile Dobrogei – altfel decât le știai”, și lansase și un site special – nota redacției). Aveam în vedere, atunci, sub acest nume, o diminuare a producției noastre – ba chiar și a suprafețelor cultivate, și concentrarea asupra produselor de vârf – atât calitativ cât și din punct de vedere al prețurilor”, își amintește Trantu. “Dar, la o analiză mai atentă, am constatat că nu eram în momentul potrivit pentru așa ceva: aveam o suprafață în exploatare, o dimensiune a cramei, anumite investiții și un renume profesional de producători de vinuri bune de volum mare și de preț competitiv – iar toate aceste elemente, la un loc, ne făceau să fim prea mici pentru o cramă mare, dar și prea mari pentru o cramă mică. Am fost nevoiți să ne reevaluăm opțiunile, în ciuda intențiilor noastre inițiale, mai ales că între timp au început să vină către noi cereri de vinuri purtând denumirea Murfatlar, în niște cantități și la niște prețuri pe care un producător de mici dimensiuni nu le poate satisface”, explică proprietarul Vinex Murfatlar noile apariții.

Crama Trantu Vinex vie noua web
Prin cea mai recentă gamă lansată pe piață, antreprenorul de la Vinex Murfatlar demonstrează că nu doar ambițiile îi sunt mari, ci și inițiativa comercială

Trantu spune că, din observațiile personale dar și din experiența exporturilor realizate până acum, a observat că apetitul unei anumite categorii de consumatori către vinuri accesibile cu rest semnificativ de zahăr nu e un fenomen întâlnit doar în România: “e-adevărat că pe plan internațional consumul de astfel de vinuri nu este atât de mare ca la noi, dar cererea există și noi suntem suficient de profesioniști încât s-o putem deservi, mai cu seamă că pe anumite piețe numele Murfatlar încă spune ceva unui segment de public iar noi reprezentăm aceasta Denumire de Origine”. El explică faptul că în această regiune este posibilă obținerea de recolte mari cu potențial alcoolic de peste 12% vol alc în condițiile unui raport preț-calitate competitiv, aceasta fiind de altfel și una dintre condițiile specifice care au asigurat succesul și recunoașterea calității din partea altor crame din România care obișnuiau să se aprovizioneze cu vinuri vrac de la Vinex Murfatlar.
(va urma)

Antreprenorul care conduce Vinex Murfatlar spune că decizia de a lansa pe piață o gamă de vinuri cu rest de zahăr care-și propune să înregistreze succes comercial în zona de preț medium nu înseamnă o renunțare la producția de “vârfuri”, ci vine să răspundă unei necesități a pieței care e de natură să consolideze sănătos din punct de vedere al notorietății și cash flow-ului ambițiile calitative ale companiei. Puteți citi aici un interviu despre lansarea gamei Hora Murfatlar cu consultantul Marius Dinu, cel care a asistat crama în această întreprindere.

–––

Din dorința de a promova cât mai mult valorile Dobrogei – fie ele viticole sau de altă natură – revista noastră susține ca partener media un interesant concurs cu premii constând în vizitarea cramei Vinex Murfatlar, degustare & discuții despre vinurile și specificul zonei. Tot ce trebuie să faceți pentru a câștiga e să ne trimiteți (pe adresa raluca.dumitrana@vinul.ro) imagini cu locuri sau lucruri frumoase din Dobrogea, urmând ca acestea să fie postate pe profilul de Facebook al cramei și, în funcție de numărul de voturi ale publicului, să fie aleși câștigătorii