Interviuri si portrete

Interviuri si portrete

La Sapata, organic, cu calul!

Crama La Sapata (Delta Dunării) a fost o surpriză plăcută pentu toată lumea la evenimentul Vinul.ro de la Constanţa, vinurile lor fiind apreciate atât în cadrul concursului, cât şi în cele două zile de expoziţie. Hit-ul a fost Aligote-ul deosebit de aromat şi expresiv, urmat de un frizante artizanal rose, din Băbească Neagră, care a mers perfect cu “minunile” pregătite de Carmen Paraschivescu în cadrul demonstraţiei de live cooking. Am vorbit despre specificul terroir-ului, gândirea din spatele vinurilor, dar şi despre importanta promovarii  tradiţiilor regionale de la Sorin Ovidiu Bordea, reprezentant al Cramei La Sapata. [...]

Paul Fulea, Crama Histria: Nikolaos înseamnă viitor. Dobrogea a renăscut

E limpede că vinurile românești au devenit în ultimele decenii tot mai bune, odată cu accesarea fondurilor europene și cu creșterea competitivității și a educației pieței autohtone. Dar există și un revers al acestei valoroase “medalii”: uniformizarea gusturilor și aromelor sub efectul replantărilor cu soiuri internaționale și sub efectul utilizării tot mai largi a unor tehnologii “sigure”. Am stat de vorbă pe acest subiect cu Paul Fulea, proprietar și producător de vin la Crama Histria, după ce am descoperit, între vinurile prezentate de el la concursul de vinuri dobrogene organizat de revista noastră la Constanța, în 14-16 iunie, unele care poartă în denumire ideea de “terroir”. [...]

O revelație dobrogeană: Primordial organic, pe trend biodinamic

Spre marea surpriză a organizatorilor, un Chardonnay românesc certificat “organic” s-a clasat pe primul loc la concursul de vinuri dobrogene derulat la Constanța în 14 iunie 2019. E Primordial, de la Domeniul Bogdan – și este, cred, pentru prima dată când un vin astfel certificat depășește nivelul de calitate caracterizat de obicei drept “aaa, daa, interesant, ce înseamnă asta organic”. Am căutat să aflăm mai multe detalii despre Chardonnay-ul Primordial de la Oana Stan, marketing manager – mai ales că și o Fetească neagră purtând aceeași denumire și certificare a obținut un punctaj de top. [...]

“Vinul.ro & bucate dobrogene” – despre valoarea deosebită și gusturile distincte ale produselor regiunii (Cezar Ioan, invitat la RRA)

După cum bine ştiţi, Vinul.ro a poposit la Constanţa în week-end-ul 14-16 iunie, pentru a pune reflectoarele pe minunatele vinuri şi bucate dobrogene. Prietenii noştri de la Radio România Actualităţi ne-au făcut onoarea de a susţine demersul nostru, invitându-l pe Cezar Ioan să vorbească despre cele trei zile de expo food&wine în emisiunea Deschis de Rusalii, produsă de Florentina Varga. Despre rezultatele concursului de vinuri, valoarea gastronomiei locale dar şi recomandări de winepairing pentru o zi toridă de vară la malul mării, citiţi mai jos. Citiţi şi vă inspiraţi! [...]

IWCB, o “marcă proprie” care răstoarnă ierarhii stabilite de alte concursuri de profil

International Wine Contest of Bucharest a ajuns la ediţia a XVI-a şi este în topul preferinţelor juraţilor internaţionali care participă la concursuri de profil. De ce? Datorită „mărcii” proprii pe care o are, compusă din mai multe elemente distinctive, ne spune Cătălin Păduraru, CEO IWCB. Am stat de vorbă cu el pentru a afla informaţii din backstage-ul concursului, dar şi avantajele pe care le oferă participarea atât vinarilor, cât şi României. [...]