Un loc de poveste secretă (slovacă): Huta Slavia din Șinteu

Mai jos este o poveste despre un loc drag lui Boris Ionescu, de la Crama Oprișor. Un loc greu de descoperit de bucureșteni (de fapt, greu de descoperit, cred, de oricine din afara zonei), cu o comunitate slovacă foarte puternică (aproape toți locuitorii) și care promovează identitatea slovacă – o idee pe care eu, personal (Cezar Ioan) aș vrea s-o văd întâmplându-se în cât mai multe locuri ale țării unde trăiesc naționalități diferite de ceea română. E vorba despre restaurantul Huta Slavia din Șinteu (Jud Bihor), pe drumul dintre Aleșd și Nușfalău-Șimleu Silvaniei. Localul este proprietatea lui Miroslav Ibloncsik, consulul onorific al Slovaciei în România, care promovează bucătăria slovacă și la Hotel Slavia de la Salonta sau la Koliba, în Mădăras (click pe linkuri, veți avea surprize plăcute – nota CI)“Cine a pus cârciuma-n drum / Ăla n-a fost om nebun”, spune un cântec românesc . „Cu siguranță că nu acesta a fost motivul pentru care Consulul Onorific al Slovaciei în România, Miroslav Iabloncsik, a decis să deschidă acest loc. Însă, nouă ne place să povestim despre oameni faini și cârciumi :-)”, spune Boris. Care crede că “locul e desprins din poveștile bunicilor, cu multă verdeață, clădiri din bușteni, case vechi aduse în acest colț slovac, restaurate și redate circuitului turistic, batoze vechi, restaurate și funcționale, moara de apa care te îmbie cu aromele de mălai și faina, cuptoare tradiționale de pâine în care aromele de pâine caldă se amestecă cu acelea de vanilie ale brânzoaicelor sau cornulețelor. Și, nu în ultimul rând, o pălincie”.

Publicitate
Domeniul Bogdan

Despre gâsca umplută, friptura de bizon, plăcinta cu cartofi, găluștele cu prune și sos sau cele cu varză călită – și multe alte răsfățuri – e mai bine să le încercați decât să vă povestească Boris (am decis împreună). O mențiune deosebită merită făcută: materia primă a bucătăriei provine de la micii producători din zonă (inclusiv carnea de bizon). Își păstrează prospețimea, aromele și gustul și ajută la susținerea economiei locale.

“Pentru că si sufletul are nevoie de hrană, puteți vizita parcul de sculptură aflat la baza dealului pe care se află restaurantul Huta Slavia, în imediata vecinătate a lacului care alimentează moara cu apă – sculpturile fiind realizate de unii dintre cei mai reprezentativi artiști europeni”, spune Boris Ionescu.

Publicitate

Restaurant Huta Slavia
Șinteu, 417550, Tel: (+4)0259447447, e-mail: info@hutaslavia.ro, www.hutaslavia.ro

  • +40 259 447 447
  • info@hutaslavia.ro