Întâlnire cu Philippe Cambie, “oenologul de 1.500 de puncte Parker” de la Domeniul Bogdan. „Vinul e o pagină culturală din civilizația și istoria noastră”

Joi, 22 august, un grup restrâns de iubitori ai vinului din Capitală a avut șansa (by invitation only) unei întâlniri rarisime la Hotelul Sheraton – cu Philippe Cambie, „Oenologul anului 2010” potrivit lui Robert Parker (care a acordat, de-a lungul timpului, de 15 ori câte 100 de puncte pentru vinuri semnate de acesta). Philippe Cambie a fost însoțit de Simona Andrieș, enolog român cu care colaborează în Franța și o profesionistă despre care cititorii Vinul.ro vor mai avea ocazia să audă.
Atmosfera întâlnirii cu Philippe Cambie a fost una foarte caldă și relaxată, atât vinurile cât și enologul fiind de o jovialitate pasionantă
Cambie a prezentat, cu această ocazie, rezultatele activității sale din ultimul an din România: gamele Cuvee Experience (alb, rose și roșu) și Primordial (Chardonnay și Fetească neagră), produse după principii certificate “bio” la Domeniul Bogdan din Dobrogea (Murfatlar). Degustarea, însoțită de o discuție amicală, a fost o bună oportunitate de cunoaștere a filosofiilor și practicilor care stau la baza obținerii unor vinuri de top mondial.
“Munca mea este de a ghida și însoți viticultorii pe propria lor cale” – este profesiunea de credință exprimată în repetate rânduri de Philippe Cambie, care e convins că “vinul nu este un aliment, ci o pagină culturală din civilizația și din istoria noastră (…) o cultură care se construiește nu doar pe parcursul unei vieți (de oenolog), ci și pe parcursul generațiilor viitoare”.

Credibilitate internațională pentru vinul românesc

Prezența unor astfel de personalități recunoscute internațional certifică ambițiile calitative ale cramelor din România – aceasta a fost concluzia Vinul.ro în urma întâlnirii. Iar modul în care aceste ambiții au fost puse în scenă – cu argumentele agriculturii biologice, cu argumentele unei expresii distincte a terroirului dobrogean – este și unul care informează, nu doar atrage atenția.
Deși nu consumă deloc alcool, cunoscutul lider de opinie Lucian Mândruță s-a declarat cucerit de aromele vinurilor produse de Philippe Cambie în Dobrogea și de pasiunea acestuia și a celorlalți oaspeți față de acest produs cultural

Supranumit de presa franceză “antrenorul viticultorilor” pentru viziunea sa de a pune în valoare terroir-ul, și recunoscut ca unul dintre cei care au influențat înnoirea vinurilor din zona Rhonului, cu o experiență profesională de peste trei decenii, Cambie s-a clasat, în 2011, între „cei mai buni cinci oenologi ai anului” în topul revistei Wine Enthusiast. El este implicat în producerea vinurilor din mai multe zone ale sudului Franței, dar și pe alte continente.

Publicitate
Domeniul Bogdan