Liviu Grigorică a pus Cioaca pe harta marilor Fetești negre, cu La Cetate 2015 de Oprișor

Cea mai înaltă apreciere acordată de către plenul juraților Premiilor de Excelență Vinul.ro a revenit în 2016 unui vin roșu din soiul autohton de struguri Fetească neagră – La Cetate 2015 de la Crama Oprișor, Mehedinți. După ce l-am gustat, am vrut să și discutăm vinul, așa că l-am prins puțin la vorbă pe enologul Liviu Grigorică, cel care – alături de Veronica Gheorghiu – a creat acest succes.

Publicitate
Oprisor

Feteasa Neagra La Cetate Crama Oprisor– Ce-ți mai amintești azi despre cum a fost atunci vinul care a câștigat sufragiile juriilor acum?
Pot să-ți spun cum erau strugurii de pe dealul Cioaca, cât de colorată era pielița și cât de coapte erau semințele. Unele boabe începuseră ușor să se stafidească atunci când am început culesul, dar strugurii erau foate sănătoși și perfect maturi. Am ales împreună cu Veronica varianta unei macerări de lungă durată, urmată de maturare în butoaie din lemn american și francez, cu diverse tipuri de ardere, aproape jumătate noi. Cupajul final l-am făcut gândindu-mă cum aș putea combina unele asperități simțite în unele loturi cu eleganța, forta sau aroma altora.

– Cum l-ai descrie azi? Cui l-ai recomanda și de ce?
Astăzi avem în pahar vinul pe care mi l-am imaginat în momentul creerii cupajului: bine colorat, cu nas intens de visine și prune ușor uscate, cu un atac puternic, parcurs elegant și finish prelung, complex și plin de personalitate. Feteasca neagra La Cetate e un vin agreabil la degustare, ușor de recomandat discuțiilor de afaceri ori între prieteni pentru convivialitatea sa, pentru modul în care te învăluie și te face să te simți bine.

Publicitate
Caloian

– Tu obisnuiesti să-l mai bei? Alături de ce mâncare?
Cam rar… Dar nu-l refuz niciodată alături de o rață cu sos dulce-picant sau un mușchi de porc la cuptor.

– Câte sticle mai există din acest vin?
Aproximativ 27.000.

– Un sfat pentru pasionații de vin… Și unul pentru cei care încă nu și-au descoperit această pasiune?
Pentru cei care iubesc vinul: să nu uite să-l redescopere an după an. Pentru cei care încă nu au descoperit farmecul vinului: niciodată nu e prea târziu să descoperi ceva ce îți poate provoca plăcere, te poate face să vezi viața și relațiile într-un alt mod, ceva care te poate intriga și te va face să citești mai mult.