Montepulciano D’Abruzzo la București: un ”vin culinar” cu o evoluție spectaculoasă

Unul dintre cele mai cunoscute soiuri italienești consumate în România a fost promovat la București în cadrul unui eveniment intitulat ”Ziua Montepulciano D’Abruzzo”. Evenimentul a fost organizat la Hotelul Pullman de Asociația Club Sommelier și a reunit “ambasadori” italieni și iubitori de la noi ai acestui soi de struguri.

Publicitate
Domeniul Bogdan

LeBron James preferă Montepulciano D’Abruzzo de la Emidio Pepe

Publicitate
IPPU
Sursa foto: KingJames Instagram

Soiul este preferat și de staruri internaționale, cel mai recent exemplu fiind LeBron James, jucătorul echipei de baschet LA Lakers. Starul american cu 47 de milioane de followers a postat pe pagina sa de Instagram o fotografie devenită virală, în care apare o sticlă de Montepulciano D’Abruzzo de la Emidio Pepe, însoțită de mesajul: ”Doar pentru adevaratii cunoscatori ai vinului! Noroc tuturor!”.

Cel mai iubit vin italian în România

Somelierul Carmelo Sgandurra, organizator al evenimentului, a spus că vinul capătă din ce în ce mai mult succes şi se vinde tot mai bine pe piaţa noastră, precizând că în ultimii trei ani a reușit performanța să fie cel mai plăcut vin italian în România: ”Regiunea Abruzzo este o regiune unde a crescut vinul în ultimii 10 ani. Toţi abruzzezii au fost sceptici faţă de succesul acestui vin. De 15 ani, sub un singur logo, vinurile din regiunea Abruzzo s-au prezentat la Bursa Internaţională de Turism şi au început să aibă succes”.

Montepulciano D’Abruzzo este astăzi cunoscut şi apreciat în toată lumea datorită evoluției pe care a cunoscut-o în timp. Enologul Vittorio Festa, prezent la eveniment, a reiterat acest lucru: ”Cu timpul, a crescut nivelul calitativ şi distribuţia acestui vin. Acest lucru este confirmat şi de campionul la baschet Lebron James, care a postat o fotografie pe Instagram cu o sticlă de vin pe care o alesese la o cină. Aceasta e un lucru inedit, care arată că al nostru Montepulciano D’Abruzzo este tot mai apreciat, şi confirmă că este vinul care atrage cel mai mult”.

17.000 de hectare cultivate cu Montepulciano D’Abruzzo

Montepulciano este printre soiurile de viţă de vie cele mai răspândite şi reprezintă mai mult de jumătate din baza ampelografică a regiunii Abruzzo, fiind soiul reprezentativ pentru regiunea DOC Montepulciano D’Abruzzo, care cuprinde şi tipologia Cerasuolo (produse din același soi, acestea sunt vinuri roșii de băut în general tinere, foarte fructate și catifelate). În Italia sunt două tipuri de vin intitulate Montepulciano: unul care vine din oraşul Montepulciano, produs din soiul Sangiovese, şi Montepulciano D’Abruzzo, soi distinct, de sine stătător, care se vinifică din struguri cultivați în regiunea Abruzzo și în care alte soiuri roșii ale zonei sunt admise în proporție de cel mult 15%.

Cu 17  mii de hectare suprafaţă de podgorii, soiul Montepulciano D’Abruzzo se cultivă cu precădere în regiunea colinară, în particular fiind răspândit în Abruzzo – 75%, Pescara, Teramo, Chieti şi L’Aquila. Trendul este în continuă creştere, în ultimii ani, peste 70% din noile culturi plantate au fost cu Montepulciano.

Începuturile Montepulciano D’Abruzzo pe piața românească

Horia Hasnaş, jurnalist și jurat în concursuri internaționale de vin, și-a amintit de apariția pe piața noastră a acestui vin, începuturi care nu prevesteau nivelul la care avea să ajungă: ”Când Montepulciano a apărut pe meleagurile româneşti, prin anii ’90, se deschiseseră primele supermarketuri şi exista la fiecare intrare un rând cu Montepulciano D’Abruzzo – şi la 0,750, și la 1 litru, și la 1,5 litri. Faptul că în ziua de astăzi este unul din cele mai consumate vinuri în România înseamnă enorm, pentru că a reuşit să depăşească o barieră psihologică pentru cei care au consumat acele vinuri de o foarte joasă calitate pe atunci. Vinul acesta a crescut enorm în 20 de ani. De la acel vin care era să mă facă să mă las de băutură, am descoperit zilele acestea nişte poeme lichide. Cel puţin pentru mine, din zona aceea vin cele mai echilibrate şi elegante uleiuri de măsline – ar fi fost păcat să nu vină şi unul din cele mai bune vinuri ale Italiei”.

Evoluție spectaculoasă în ultimii 10 ani

Winelover-ul Şerban Chinole este de aceeași părere, că evoluția este spectaculoasă, precizând că acum 10 ani nu s-ar fi atins de un vin italian, fiind o perioadă în care aprecia alte vinuri, ca pasionat de vinuri. În opinia sa, Montepulciano D Abruzzo a reuşit în 10 ani să se ridice şi să devină un vin de bună calitate. ”Trebuie să le mulţumim distribuitorilor că fac o treabă bună, luând în considerare competiţia acerbă de pe piaţa românească, unde e greu să intri cu un vin ca acesta. Educaţional, consider că vizita în regiune, la crame, este cea mai utilă”.

Vinurile sunt distribuite de Limone.ro și Rifco Trading

Potrivit informațiilor primite de la organizatorii întâlnirii, printre cei mai importanți importatori de vinuri din soiul Montepulciano D’Abruzzo se numără Limone.ro și Rifco Trading, care le distribuie și le promovează pe piața noastră. Isabela Tudor, reprezentanta Limone.ro, a povestit că a început să importe Montepulciano acum trei ani. Vizitele pe care le-a făcut în Italia au făcut-o să se îndrăgostească de produsele tradiţionale de acolo și de modalitatea de vânzare şi a decis să aducă în România produse care nu erau distribuite în supermarketuri: ”În ceea ce priveşte vinurile, am avut ajutorul unui mare distrubuitor din Abruzzo, care a făcut o selecţie de vinuri. 80% erau din regiunea respectivă, restul din alte zone, am făcut primul import, am început să le facem cunoscute. E un efort continuu, care probabil trebuie să fie susţinut timp de 10-15 ani pentru a vedea cu adevărat rezultatele. Am plecat cu 6 sau 7 producători din Abruzzo şi am reuşit, cu determinare şi muncă, să facem vinurile plăcute”.

Invitatii au putut degusta vinurile cramei
Tenuta Ulisse – Tonio D’Ulisse, Unico Montepulciano, Amaranta şi 10 Vendemmie

Calitate foarte bună la un preț prietenos

Soiul Montepulciano D’Abruzzo poate da mai multe tipuri de vin – atât vin tânăr cât și vin pentru învechire. Daniel Stan (Rifco Trading), a explicat de ce se cumpără în România acest vin – pentru că livrează foarte bună calitate la un preţ prietenos. Rifco Trading reprezintă în România produsele cramei Tenuta Ulisse – Tonio D’Ulisse, Unico Montepulciano, Amaranta şi 10 Vendemmie. Toate cele patru sunt 100% Montepulciano D’Abruzzo, fără aport de Merlot, Cabernet Sauvignon sau orice alt soi.

Este un vin de succes, rotund, cu alcool bine integrat, un vin cu personalitate, care nu are nevoie de ajutor. Poate fi asociat cu ușurință la o mulțime de preparate culinare. Montepulciano D’Abruzzo este și un ”vin culinar”, după cum l-a descris și Marius Gîrlea, general manager al Buy Romanian Wines. Cu siguranță un vin care merită încercat și care ne poate rezerva multe surprize și în viitor.