Nicoleta Scarlat, food influencer, director de vânzări Eisberg: “Salata e pentru vin ce-i foca pentru rechin”

Nu vă speriați, nu săriți că nu beți vin la salată, dar nici carnea ori peștele nu le mâncați “naked”, fără garnituri, așa că pe principiul „nicio masă fără vin”, Nicoleta Scarlat bagă mâna în salată și se jură că orice combinație înghite pofticios un vin dacă e bine potrivit. Ea face câteva recomandări, bazate pe poftele și experiențele ei gurmande, de când era copil, ținută sub control de bunicii ei, la capitolul mâncare. Dar a luat și exemplu bun de la bunic, după cum vedeți mai jos. Mai încoace, spune ea, pentru că nu se încadrează în tiparul 90-60-90, a înlocuit prăjitura cu vinul. Apoi și-a potrivit mesele cu vin. Așa că, de la gusturile copilăriei, spre pairinguri moderne, combinația salată și vin it’s a match.

Publicitate
Domeniul Bogdan

„De mică testam vinul într-un pahar model degetar, dar bunicul a mers pe mâna medicului: grătar și vin și plesnea de sănătate”

Nicoleta, care e povestea ta cu vinul?

Publicitate
IPPU

Deși am început devreme, am învățat să beau vin destul de târziu și am început cu cele de desert – încă, favoritele mele. Pare dual, dar explic.
Provin dintr-o familie în care bunicul a fost avertizat, la un moment dat că, la cele 120 de kilograme nu prea îl ajută inima și un regim bazat pe friptură la grătar în combinație cu vin e ce-i trebuie. A mers pe mâna medicului: grătar și vin sec și/sau spumant, dar a avut adaosuri mari de plăcinte și delicatesuri făcute de bunica. Practic, nu a pierdut niciun gram, dar a plesnit de sănătate până la sfârșitul vieții.
Pentru că am avut noroc să fiu prima nepoată, prima crescută de bunici, am fost deosebit de… râzgâită, zicea mamaia. Ei m-au hrănit după cum mâncau ei și mi-au dat să încerc, subliniez, încerc, tot ceea ce ei consumau. Am mâncat vegan în fiecare luni, miercuri, vineri, am ținut post până la 14 ani, când am ieșit din controlul lor parental.
Revenind, am băut vin destul de devreme, îl testam într-un pahar model degetar, desigur,  îmi amintesc cu plăcere de gustul acela.
Pe parcurs, am lăsat acele obiceiuri și recent, acum vreo 2-3 ani, m-am regăsit cu vinurile.

„Am ales să înlocuiesc prăjitura cu vin, dar îi puneam apă carbogazoasă. Îl ucideam încet”

– Ești gurmandă, dar atentă la ce mănânci și ți-ai făcut singură pairingurile. Ai găsit tu cheia „echilibrului” și ne-o spui și nouă?
Sunt gurmandă, deși nu mă încadrez în tiparul de 90-60-90; dar, în ultimii ani, mai atentă la ce consum. Aici ajungem la regăsirea cu vinurile. Am început cu dulci pentru că am ales să înlocuiesc prăjitura cu un pahar de vin. Spre disperarea unor amici băutori cu pedigree, puneam apă carbogazoasă peste vin. Îl ucideam încet. Devil face insert here.
Menționez că sunt #fandemic al combinațiilor pe bază de spumant, ador Mimoza, Bellini, Hugo, care înlocuiesc cu succes desertul. Conțin multe calorii, dar parcă altfel.
Aici a fost startul adult, să zic așa, când mi s-a redeschis apetitul pentru vin.
Sunt legată de o dietă de schimbare a stilului de viață, nu care să îmi creeze frustări, de aceea, salatele sunt constant pe masa mea. Sunt versatile, dacă nu ai regim prescris de doctor, ele pot, chiar ar trebui combinate cu diferite adaosuri.

-Și care sunt combinațiile tale favorite, să zicem, ce ai recomanda?  
Am început cu gustul a ceea ce îmi pare mie tradițional. Îmi place porcul, iar salata Chef pe care o găsim cam în orice magazin am făcut-o acum câțiva ani pentru că merge al naibii de bine cu bacon, adică șuncă la mine la țară, pus la fript pe tigaie, cu sos vinegretă în care sparg un cățel de usturoi. Clar la un sos acid merge un vin mai acid.
Pentru când mă pregătesc de iarnă, am salata cu mai multe tipuri de pește –  macrou, somon, butterfish, ton sau tradiționalul crap. Salatei French cu baby leaf nu îi adaug niciun sos că e îndeajuns de multă grăsime de la pește. Potrivesc un vin alb, ușor, să facă peștele să alunece ușor.
Și pentru că este vară nu pot să uit de favorita mea, salata Eisberg combinată cu roșii, în care rad niște brânză. O potrivesc cu un spumant rece. Burta plină, dar îndeajuns de ușoară, cât să dormi ca un bebeluș dacă te ia somnul fix după masă.
Mno, îți pot povesti vreo 3-4 pagini despre cum combin eu salatele cu vin, dar cred că ai prins ideea.