Nikolaos Rose de la Crama Histria: în căutarea terroir-ului dobrogean

Noutatea verii în materie de vinuri vine de la Crama Histria, unde antreprenorul Paul Fulea anunță rose-ul în ediție limitată Nikolaos, realizat prin fermentarea cu drojdii sălbatice. Acesta este, însă, doar începutul – pentru că va exista o întreagă gamă cu acest nume.

Publicitate
IWCB

„Vinurile Nikolaos reprezintă un omagiu adus tatălui meu”

Rose-ul Nikolaos din struguri de Merlot din vie veche este vinificat cu drojdii spontane

„Gama este rezultatul unui cumul de experiențe, motive și deziderate personale: în primul rând, este un omagiu adus tatălui meu, Neculai Fulea – am ales varianta în greacă a numelui atât pentru că aici suntem legați de Cetatea Histria, cât și din pricină că reflectă înțelesul originar, acela de „cel ce stăpânește (conduce) oamenii”. Pentru că e un omagiu din suflet, am decis să implic în asta și „sufletul locului”, folosind doar drojdii din flora spontană”, spune Paul Fulea. El mai spune că via asupra căruia tatăl lui și-a aplecat toată atenția și grija a fost cea de Merlot, înființată în 1976, acesta fiind motivul pentru care a dorit să utilizeze struguri de acolo. „Am mai vinificat și în 2015 și 2016 cu drojdie spontană Merlot-ul din gama Mirachi, iar acum am pus în practică dorința mea mai veche de a îi aduce un omagiu prin crearea gamei Nikolaos”,

„Drojdiile spontane scot în evidență mai bine potențialul natural și identitatea vinurilor”

Paul Fulea spune că rose-ul Ammos (în imagine) este cel mai bine vândut vin de până acum al Cramei Histria

Motivul folosirii drojdiei spontane este, în primul rand, expresia terrorir-ului, spune Paul Fulea: „Eu sunt de părere că, în afară de zona “comercială” a vinului, noi, ca actori în această industrie, trebuie să scoatem în evidență și potențialul zonelor noastre viticole. Specificul lor. Sigur că putem folosi drojdii selecționate franțuzești, de Lume nouă, care sunt mai sigure și verificate, dar astfel și împrumutăm din caracteristicile vinurilor create acolo. Însă la gamele “de semnătură”, care este specificul vinurilor românești? Și nu mă refer numai la mine: care este expresia terroir-ului din Valea Călugărească, din Miniș, din Oltenia sau Dobrogea? Iar în interiorul Dobrogei – ca să dau exemplul nostru – care este specificul Histriei, care al Murfatlarului, care al Babadagului, care al Ostrovului? Putem noi acum să închidem ochii atunci când degustăm un vin și să spunem “acesta este un vin din zona Histriei”? Sau “acesta este un vin din zona Măcinului”? Eu tocmai asta îmi doresc prin această gamă nou creată. Să construiesc, prin intermediul strugurilor cultivați aici și prin vinificarea lor cu floră spontană de aici, un specific al Histriei în cadrul arealului mai mare al Dobrogei. Fără influențe din afară. Am plecat în căutarea terroir-ului dobrogean. Cum îl voi găsi și când, rămâne de văzut. Dar asta e calea noastră”, își explică Paul decizia.

Publicitate
IPPU

Patru noi rose-uri de Crama Histria vor fi lansate în vara asta

Primul vin din gama Nikolaos este un Merlot rose cu o concentrație alcoolică de 12%, fermentat cu drojdie spontană la temperatură controlată de 15-16 grade C, după cum spune Paul Fulea: „Nu eram sigur că voi reuși, dar am fost plăcut surprins și sper că și consumatorii să aprecieze acest vin. Mai am în pregatire și varianta de Merlot rosu baricat. Mai avem de așteptat, însă, o bună perioadă de timp până va fi gata”. Și, dacă tot vara ne obligă să vorbim de rose-uri, Nikolaos este doar unul dintre cele care urmează să fie lansate de la Crama Histria: „La această oră a intrat în depozit și a început să fie livrat Mirachi Cabernet Sauvignon Rose 2017, iar Mirachi Fetească Neagră Rose 2017 își așteaptă și el rândul la îmbuteliere. Vom încheia, cam într-o lună, cu noul Ammos Rose, 2017. Sperăm să egalăm succesul Ammos 2016, care este cel mai bine vândut vin al nostru”, dezvăluie antreprenorul de la Histria.

Prețurile vinurilor Mirachi și Ammos vor rămâne neschimbate față de anul trecut, prețul pentru Nikolaos va fi anunțat luna asta

Paul Fulea spune că momentan vinurile din gamele Mirachi și Ammos beneficiază de întreaga atenție a cramei, în ceeea ce privește lanțul de distribuție: “vom înlocui gamele vechi în livrări cu noile produse pe măsură ce aceastea vor fi gata (am fost și noi out of stock cu Cabernetul rose și acum suntem out of stock cu rose-ul din Fetească neagră). Prețurile vor rămâne neschimbate față de anul trecut la ambele game menționate. Vinurile din gama Nikolaos, respectiv Nikolaos rose momentan, vor fi distribuite doar în locații selecționate, deoarece Paul Fulea spune că există doar stocuri limitate (2.200, în cazul rose-ului), iar interesul în piață este foarte ridicat: “Nu avem încă prețul finalizat, așteptăm să includem toate costurile finale și vom comunica un preț în ultima parte a lunii iunie”.