“Oaza” de la Hanu’ Ancuței – locul pentru ospăț de poveste al călătorului flămând

Dacă nu mă-nșel (Google să trăiască!), Sadoveanu povestește că, la începuturi (prin anii 1700), Hanu’ Ancuței nu era nici pe departe doar un han, ci o veritabilă cetate cu ziduri groase și porți ce puteau fi bine ferecate ca să țină la distanța hoții și tâlharii. Aici, călătorul obosit își putea găsi odihna în siguranță peste noapte și se putea ospăta după cât îl ținea punga – valabil și acum. Deși vechile construcții au fost înlocuite de-a lungul veacurilor cu unele noi, acestea au fost gândite astfel încât să păstreze o înfățișare cât mai apropiată de original. În ce privește mâncarea, există o strădanie greu de egalat de a oferi oricărui fel de călător ceva care să-i fie pe plac: de la ciorbe din verdețuri și legume de sezon la icre și zacuscă de crap, păstrăvi, afumături de casă, păstrămuri, porc și vită – toate sunt “moldovenizate” cu grijă, ca să fie pe așteptările drumețului înfometat.

Publicitate
Domeniul Bogdan

Și ce-i e mai pe plac românului decât carnea? Așa că platoul cu specialitatea casei pentru patru persoane și-a propus să tranșeze decisiv dificultățile alegerii: cotlete de miel, coaste de vițel, mici, varză călită și cartofi copți cu unt. Ospăț cu etichetă, cum ar veni. Cu Etichetă roșie, în cazul de față, fiindcă “papilele fine” găsesc la Hanu’ Ancuței și celebrul Cabernet de la Oprișor, cu care nu dai greș niciodată.

Hanu’ Ancuței se găsește la Tupilați (jud Neamț), pe E85, drumul București-Suceava, la 25 km de orașul Roman și 30 km de mănăstirile din Neamț. Telefoane: (+4)0233781400 și (+4)0744548075, website: www.hanu-ancutei.ro

Publicitate
Telna