Jurizările pentru Premiile de excelență Vinul.ro 2021 – la Casa Timiș, în Dealu Mare, în 23 septembrie. Rezultatele, anunțate în 3 octombrie, de Ziua națională a gastronomiei și vinurilor din România

Cel mai ambițios proiect oenoturistic din România, Resortul Casa Timiș din Chițorani, Dealu Mare, ni se alătură – așa cum face întotdeauna când e vorba de acțiuni de promovare viniviticolă a întregii regiuni Dealu Mare: Casa Timiș va găzdui în acest an evaluările profesionale care vor conduce la acordarea Premiilor de excelență Vinul.ro, eveniment ajuns în 2021 la cea de-a 13-a ediție. “Derularea concursului nostru la Casa Timiș ne dă ocazia să punem reflectoarele pe una dintre cele mai valoroase zone viticole ale României, în contextul unei impresionante investiții de ospitalitate, care se adresează turiștilor mult dincolo de granițele țării”, a declarat Cezar Ioan, Publisherul Vinul.ro. Evenimentul va fi reflectat în presa de profil și va fi filmat de o echipă a Televiziunii Române, un montaj realizat cu această ocazie urmând a fi difuzat în cadrul emisiunii Frați de viță, realizată de frații Cătălin și Adrian Păduraru – ei înșiși promotori de seamă ai vinului românesc.

Publicitate
Vinarte

Peste 150 de vinuri, din toate regiunile viticole, într-un scenariu spectaculos

“Ne-am propus de la bun început ca Resortul Casa Timiș să reflecte spiritul familiei, frumusețea și măreția naturii, dragostea pentru valorile culturale și valorile care țin de tradițiile neamului nostru și mai ales pasiunea noastră pentru ospitalitate, pe care o ridicăm la rang de artă. Cum ne aflăm în mijlocul acestei regiuni renumite pentru vinuri, suntem onorați să fim ambasadorii acesteia fie prin evenimentele create de Casa Timiș, fie prin sprijinul și găzduirea oferită celor care simt și transmit, într-un suflet cu noi, valorile romanesti. Cezar, îți mărturisesc că e totdeauna o mare plăcere, o bucurie, să fim parte din inițiativele tale!”, a declarat Cristina Timiș, proprietar și CEO Casa Timiș –  cea care este artizanul întregului proiect de dezvoltare al Casei care poartă numele și viziunea familiei sale.

Peste 150 de vinuri au fost înscrise în competiția organizată de Vinul.ro de către 31 de crame din toate regiunile viticole ale țării. Acestea urmează să fie evaluate “în orb” (cu etichetele acoperite), în data de 23 septembrie, de către 4 comisii formate din specialiști (oenologi, degustători autorizați, somelieri certificați, comercianți de profil, deținători ai certificărilor internaționale WSET, bloggeri). Doar cel mult o treime din totalul probelor înscrise vor fi premiate, în ordinea descrescătoare a mediilor obținute, în baza unei grile de punctaj care prevede că vinurile de peste 95 puncte primesc Mare Medalie de Aur, cele între 90-94 puncte Medalie de Aur și cele între 85-89 puncte Medalie de Argint. Director tehnic al concursului este oenologul și consultantul de specialitate Liviu Grigorică, care va superviza buna desfășurare a organizării și derulării activităților specifice unui astfel de eveniment (secretizarea, ordonarea, păstrarea și servirea probelor, justificarea evaluărilor etc).

Publicitate

“Lista vinurilor românești de excelență”, dată publicității oficial de Ziua națională a gastronomiei și vinului romanesc

“Lista vinurilor românești de excelență” rezultată în urma evaluărilor va fi comunicată oficial în cadrul unui eveniment culinar de excepție – Ziua Națională a Gastronomiei și Vinului Românesc – găzduit pentru al doilea an consecutiv la Casa Timiș. Așa cum a declarat Cristina Timiș în primul an, “Celebrarea acestei zile speciale pentru patrimoniul cultural românesc va fi o tradiție a Casei noastreNe mândrim că suntem români. Prețuim, celebrăm şi ne dorim să transmitem mai departe moştenirea culturală, gastronomică şi oenologică românească, bogăția de gusturi şi tradiții româneşti cu influențe regionale şi istorice, recunoaşterea autenticității şi valorilor gastronomiei şi vinului din România. …însă nu în orice mod, ci într-un stil modern, care recunoaşte şi cinsteşte trecutul şi îl transpune într-un prezent fermecător”, a mărturisit Cristina Timis.

Nico Lontras – un etern îndrăgostit de bogăția de ingrediente românești, încă atât de puțin valorizate, ne îndeamnă pasional: “Lăsați România să se hrănească pe sine și lăsați ingredientele să gătească cu voi”. O iubire pe care a transformat-o în viziunea care stă la baza meniului festiv din 3 octombrie 2021, la Casa Timiș

La acest eveniment, aproximativ 200 de oaspeți vor savura un meniu românesc interpretat în manieră sofisticată, special gândit și măiestrit pentru această ocazie de echipa condusă de Executive Chef Nico Lontras și Sous Chefs Ioan Șușală și Ionut Ivanof, responsabili de bucătăriile celor 4 restaurante de pe proprietate.

Cezar Ioan – Publisher Vinul.ro, Executive Chef Nico Lontras – Casa Timiș, alături de jurnalistul și scriitorul Cosmin Dragomir GastroArt.ro, au fost inițiatorii primului Congres național pentru gastronomia și vinurile din România, al cărui Manifest a stat la baza Legii adoptate în 2019 de Parlament pentru sărbătorirea, în fiecare primă duminică din octombrie, a Zilei naționale dedicate patrimoniului istoric, cultural și economic pe care arta culinară și vinurile îl reprezintă.