Roca Brună, Roca Bună?!? Una dintre cele mai frumoase locații din țară

Boris Ionescu, prietenul de la Crama Oprișor care ne-a recomandat (și) restaurantul de astăzi, ar trebui angajat la Vinul.ro, așa de harnic și inspirat e. Doar că nu ni-l permitem, așa că-l lăsăm să povestească live despre vinurile pe care le reprezintă, e foarte talentat și acolo. Iată cum a descris el Roca Brună, pe care o consideră una dintre cele mai frumoase locații din țară.

Publicitate
Excursii

O bucătărie bună și un vin bun sunt Paradisul pe pământ

Vestul țării era pe un trend ascendent, foarte multi expați, foarte mulți turiști cu afaceri, foarte multe turnee culinare în bucătăriile vecinilor nostri (Ungaria, Austria), urma ca Timișoara să devină Capitală culturală in 2021, astfel fiind întrunite toate premizele ca această zonă a țării să explodeze, să devină un magnet pentru toată lumea… Dar a venit pandemia, Timișoara și Aradul au intrat pe o pantă descendentă, restaurantele sufereau din lipsa clienților, consumatorii erau reticenti în a sta mult timp la mese. Însă nu și locațiile care te obligau să evadezi din orașe.

 “O bucătărie bună și un vin bun sunt Paradisul pe pământ”, spunea Henric al IV-lea. Eu aș mai adăuga liniștea unei păduri și un vechi conac! Cam acesta este tabloul de la Roca Brună, căci despre ea este vorba în mica povestire de mai jos.

Publicitate

Rețeta pare simplă, dar nu e. „S-a luat” în 2019 un vechi conac, de undeva de la sfârșitul secolului XX, s-a renovat (Dan Anca, proprietarul acestui loc, spunea că nu a trebuit lucrat foarte mult la clădire, pentru că se conservase foarte bine) mai ales exteriorul, cu toate grădinile și terasele aceste locații, veranda, exteriorul clădirii, iar interiorul a prins imediat suflet. S-a păstrat vechea arhitectură și vechile povești, și eu cred că și vechile rețete din bucătărie. Numele locației se trage de la cariera care se regăsește lângă acest colț de rai și unde se mai găsește rocă de culoare brună.

De pe verandă se vede întreaga luncă a Mureșului, în toată splendoarea ei. Dan Anca – chef bucătar și proprietar la Art Café Arad – a pus o parte din suflet și aici, având alături un ajutor de nădejde în Raul Vidican, chef-ul de la Roca. Împreună promovează bunul gust, atât în preparatele culinare cât și în atmosfera specifică perioadei interbelice. Materia primă e locală, Roca Brună are și o mică grădină de unde recoltează legumele și plante aromatice. Să recomand un singur preparat îmi este foarte greu, este ca și cum m-ai întreba care copil îmi este cel mai drag, pentru că tot ce se întâmplă aici este la un nivel foarte ridicat, iar ceea ce iese în evidență este frumusețea locului și a oamenilor de aici, atmosfera care se creează aici și, nu în ultimul rând, selecția de vinuri foarte bine realizată, cu vinuri care fac parte de la cele mai bune crame românești. De la Oprișor aș remarca pe listă Smerenie, Cabernet Sauvignon “Eticheta roșie” Crama Oprisor sau Passarowitz 1718 – și, ceea ce e îmbucurător, ai posibilitatea să le consumi pe unele și la pahar (La Cetate Tămâioasă Româneasca sau Fetească Neagră, Jiana Rose, Rusalca Albă și Drăgaica Roșie)!

Restaurant Roca Brună
Din drumul E68 Arad-Deva, după Hotel Rusco, virați imediat stânga pe drumul forestier îngust. Înaintați până la conac, 400 metri. Google Maps: https://goo.gl/maps/hTqmjGaMBoiyrJxN7 Coordonate GPS: 46.113062, 21.614228

http://www.rocabruna.ro/; Tel: (+4)0728943399; E-mail: contact@rocabruna.ro