Săptămânile Gastronomiei chiliene în Café Athénée

Zilele trecute am avut ocazia să degust câteva preparate chiliene – unele chiar pentru prima dată  – atât mâncăruri tradiționale, populare în Chile, dar și derivații ale unor dintre cele mai cunoscute rețete  – la un eveniment organizat la Café Athénée –  Hilton,  cu susținerea Ambasadei Chile la București.  Până pe 6 mai durează Săptămânile Chiliene aici și aș zice că merită să încercați și voi din bogăția culinară a acestui stat  pentru că are câteva mâncăruri foarte bune. La fel, găsiți vinuri de calitate de la crame din Chile – Carmenere și Chardonnay-uri (Cassilero del Diablo, Concha y Toro).

Publicitate
Oprisor

Pe scurt, de la Pisco Sour – cocktailul chilian cel mai popular pe bază de vin, suc de lămâie, albuș de ou și bitter, la supă de fructe de mare, Emapanada cu tocană de carne de vită și delicioasa prăjitură Torta del Milhojas cu foi și lapte condensat plus multe altele – veți avea ce alege și comanda din meniul a la carte în cafeneua de la Hilton. Ce mi-a plăcut mie cel mai mult și recomand iată mai jos:

Paila Marină – este o supă de pește și fructe de mare, care m-a suprins prin bogăția de varietăți de scoici – vreo 5-6 feluri, de la St. Jacques la midii și navajuelas  cu  bucăți mari de somon și țipar, cartofi și legume  – este densă, foarte bună la gust.

Publicitate

Pastel de Choclo are pastă de choclo -porumb,  coaptă la cuptor cu pino – carne tocată de vită  și se aseamănă cumva cu plăcinta de porumb din bucătăria mexicană sau cu pudding-ul englezesc. Este delicioasă, vă spun, ușor dulceagă de la mălai, cu carne fragedă și vine caldă – un fel care m-a cucerit prin simplitatea lui.

Scoici St. Jacques cu salată de cartofi cu maioneză – este o derivație a rețetei populare din Chile – Locos con papas mayo – un preparat tradițional cu scoică Abalaone, care se regăsește în unele din cele mai cunoscute feluri de mâncare chiliene. Se consumă mai ales pe litoral și cu  un vin alb chilian, bine răcit, se potrivește de minune.

Empanada chiliană este plăcinta coaptă  ce se umple în mod tradițional cu carne și stafide, foarte plăcută, echilibrată gustativ și sățioasă. E un fel extrem de popular în Chile,  economic, care se consumă în zilele de duminică, mai ales, când se strânge toată familia la masă.

Mai găsiți și sandwich-uri foarte interesante precum Barros Luco – un sandwich cu carne de vită și brânză topită care a fost făcut inițial pentru un președinte al statului Chile (de unde și numele) și deserturi bune –  de încercat și ele: prăjitura cu foi și dulche di leche  e gustoasă și delicată – se topește în gură, merele cu scorțișoară și mini pavlove lipite tot cu dulche di leche.

Gastronomia chiliană este, practic, un amestec de elemente culinare din bucătăria tradițională spaniolă cu ingredientele locale și cultura popoarelor indigene din Chile, dar și cu  influențe ulterioare din alte bucătării europene, precum cele din Germania, Italia și Franța.
Pe lângă specialitățile incluse în meniul din Café Athénée, două brunch-uri tematice au loc pe 29 aprilie și 6 mai, în restaurantul Roberto’s, cu preparate chiliene specifice și degustare de vinuri Concha y Toro.