SERVE Ceptura: dincolo de ajutor punctual, trebuie să contribuim la crearea unui cadru atractiv pentru tinerii de la sate

Crama SERVE din Ceptura este cunoscută drept prima investiție privată străină din domeniu în România. Este și una dintre fondatoarele Asociației profesionale care-și propune upgradarea caietelor de sarcini pentru Denumirea de Origine Controlată Dealu Mare și promovarea în comun a acestei regiuni. În această calitate, compania controlată de Mihaela Tyrel de Poix a participat cu donații în vinuri pentru donatorii campaniei #VinCuSolidaritate (în sprijinul Crucii Alb-Galbene și al Asociației Zi de bine), din perioada lockdown-ului din primăvara 2020. Atunci, ca urmare a interesului donatorilor, SERVE a și suplimentat cantitățile oferite inițial. De asemenea, SERVE a făcut parte și din grupul de crame care au donat către Spitalul din Mizil 15% dn încasările evenimentului “Evadare în Dealu Mare” din august 2020. În ultimii doi ani, alături de compania Wine Master Solution, SERVE a oferit vinuri pentru mai multe evenimente de strângere de fonduri “Colorăm zâmbete” – pentru achiziționarea unor leagăne și unei table de scris cu caracteristici speciale pentru copiii cu dizabilități de la Centrul Școlar Cristal din Oradea.

Publicitate
Domeniul Bogdan

Am ajutat și vom ajuta, dar ne trebuie parteneri din comunitate

“Am făcut acțiuni punctuale, acolo unde am fost solicitați: am susținut școala și grădinița din Ceptura cu diverse echipamente și rechizite necesare copiilor și am susținut publicația școlii atâta vreme cât a existat; am donat vinuri pentru licitatii desfășurate în scopuri caritabile; am susținut în școală tineri din Ceptura pentru apropierea lor de meseria de viticultor / vinificator; am ajutat de câte ori ni s-a cerut, dar nu am avut un plan”, spune Mihaela Tyrel de Poix, care explică de ce. “Considerăm că implicarea cea mai firească și normală este în comunitatea unde ne desfășurăm activitatea, iar până acum nu am avut un interlocutor care să aibă și responsabilitatea comunității și să fie cu adevărat implicat. Așa cum arată lucrurile, se pare că situația s-a schimbat și că ne permite ca de acum încolo să participăm cu real folos la viața comunității din Ceptura. Suntem o companie mică, deci nu ne putem permite să avem un om dedicat, dar asta nu înseamnă că nu vom face fapte bune ca și cum am avea: câte puțin din timpul fiecărui membru al echipei noastre se poate aduna într-o jumătate de normă sau chiar mai mult”.

Chiar dacă 2020 financiar sub 2019, SERVE a alocat un fond substanțial pentru a oferi ajutor

Mihaela Tyrel de Poix spune că în 2020, deși performanța companiei va fi sub 2019, a simțit că sunt oameni care trebuie ajutați mai mult decât oricând, drept pentru care a alocat un fond substanțial și își dorește să poată repeta și chiar crește acest fond și în viitor.

Publicitate
IWCB

În plus, spune Mihaela de Poix, “după ani de zile în care am avut ca unic criteriu solicitările celor care erau în legatură cu persoanele din medii defavorizate, acum știm că putem să realizăm ceea ce ne-am dorit dintotdeauna: să ajutăm tinerii Cepturei să se apropie de meseria de viticultor, să participăm alături de autoritățile locale la dezvoltarea și modernizarea comunei. Vom pune accentul pe sprijinirea tinerilor, pe crearea unui cadru de viață care să îi determine să își dorească să rămână în satul natal, pentru a stopa exodul către orașe și către alte țări, dar nu vom uita nici pe cei în vârstă, care, mulți, sunt în situația de a fi rămas fără nici o rudă și fără sprijin”.