Începând din ianuarie 2017, am decis să acordăm o atenție mult mai mare în paginile revistei noastre gastronomiei tradiționale românești, și în special celei reinterpretate în stil modern, capabil să satisfacă cerințele și obiceiurile de consum presupuse de stilul de viață contemporan. Una dintre primele discuții pe această temă am avut-o cu Nico Lontraș, un chef consacrat, un pionier al reinterpretării felurilor tradiționale, care ne-a oferit și una dintre rețetele sale căreia noi am încercat să-i asociem vinuri românești medaliate la Premiile de Excelență Vinul.Ro 2016. Mai jos, una dintre aceste sugestii de asociere pentru rețeta lui de piept de porc pe pat de cremă de mămăligă cu caviar de wasabi – Shiraz-ul Origini 2013, de la Crama Budureasca din Dealu Mare.
Budureasca Origini Shiraz 2013
14% vol.alc., DOC-CT Dealu Mare, Budureasca
După un an petrecut în baric, Shirazul parcă a suferit tulburări de personalitate. Fructele roşii le-au cam luat faţa celor negre, eucaliptul e mai degrabă rozmarin iar piperul e cam cât se regăseşte într-o porţie de salată a unei domnişoare aflată la dietă. Dar vinul nu e rău, chiar dacă l-am fi vrut uşor mai extractiv. Are echilibru, are structură, are aciditate, un corp mai degrabă mlădios decât atletic şi un final suficient de persistent, chiar dacă dominat de nişte taninuri încă uşor rugoase şi de senzatii dulci, de ciocolată cu lapte. 85 de puncte la momentul degustării (ianuarie 2017) și Medalie de Argint la Premiile de Excelență Vinul.Ro 2016