Sighetul meu: plăcintă de brânză și cozi de ceapă verde cu rose Caloian, mămăligă cu jumere cu Cabernet

Încep să vă fac poftă cu o plăcintă specific maramureșană, cred – pentru descoperirea căreia țin să le mulțumesc părinților soției mele, oameni de mare omenie (inclusiv culinară) din Sighetu Marmației. Cu brânză de burduf, cozi de ceapă verde și-un pic de mărar, cât să-i dea aromă discretă, plăcinta asta făcută în tigaie e “salutul de bun venit” pe care mi-l face Maramureșul de câte ori ajung acolo. Mulțumesc și Iuliei Trejer de la Oprișor (foto mic) – pentru că mi-a stârnit amintiri care să mă pună pe drum din nou!

Publicitate
Excursii

De obicei, fiindcă vinurile pe care le car cu mine n-au apucat să se răcească din portbagaj, o înfulec fierbinte de mă frig la limbă și o însoțesc cu un păhăruț de palincă să-mi dea lacrimile de plăcere după nouă ore de condus de la București. Dar asta fiindcă primul loc în care mă opresc în Sighet e la socri. Voi, turiștii, mergeți neapărat la Casa Iurca de Călinești (dați pe Waze sau Google maps, aflat în spatele Casei Memoriale Elie Wiesel – localul este deja de referință culturală, nu numai gastronomică, în oraș). Găsiți acolo un Caloian rose deja bine răcit… Gâl-gâl, gâl-gâl! cu vinul – cranț-cranț! la cozile de ceapă verde din plăcintă… și aveți grijă să nu vă săturați, că mai urmează bunătăți! Voi să duceți câte au ei acolo…

…ca de pildă “mămăliga cu jumere” de la Casa Iurca de Călinești… și-un Cabernet Caloian, ca “să spele” păcatele culinare

V-am spus – când am vorbit despre plăcintele tradiționale la tigaie cu brânză, cozi de ceapă verde și mărar – că restaurantul tradițional Casa Iurca de Călinești, din Sighetu Marmației, e un stabiliment de referință pentru localitate, de mare respectabilitate. Și unde “vânez” loc încă de când mă pun la volan într-acolo, de la București (fără glumă, mă preocup de rezervare înainte să pornesc la drum!). Ei, bine, să mai completez că Sighetul fără Casa Iurca ar pierde enorm din farmec?!? Vă prindeți și singuri. Acum revin cu altceva strașnic de-acolo – mămăliga cu brânză și “jumere”, cum zic ei pe-acolo: grăsuță, fierbinte, mătăsoasă, cu gust de brânză bună și de iz de afumat, cu jumările crocante… “Cine e grăsuța mea, cine e grăsuța mea?” – vorba cântecului. Ei, bine, eu mi-am găsit grăsuța!

Publicitate

Cabernet Sauvignon-ul Caloian e recomandarea – e suficient de catifelat ca să nu facă notă discordantă, dar cu destul fruct, destulă vioiciune și corpolență ca să curețe gura și să mai facă poftă (și loc) pentru următoarele bucate (tigaia cu cârnați afumați și prăjiți și cu coaste cum nu am mâncat decât la Sighet, cotletul boieresc “învălit” într-un fel de omletă din cartofi trași în unt la tigaie și altele asemenea, asupra cărora nu vreau să mai revin acum, că înghit în sec de poftă!). Mergeți și vedeți cu ochii voștri!

Pensiune și restaurant Casa Iurca de Călinești
Sighetu Marmației, Str Dragoș Vodă Nr 14, www.casaiurca.ro, tel: (+4)0262318882