Trei, Doamne, și toate cu câte trei! De mâncat în Bistrița, de la Alexandra Tanco

Alexandra Tanco, de la Oprișor (foto mic), s-a întrecut pe sine cu o sumedenie de recomandări de la ea din zonă: nu una, nu două, ci trei recomandări de restaurante, fiecare cu câte trei mâncăruri despre care bagă mâna-n foc că-s foarte bune.

Publicitate
Domeniul Bogdan

De la tradițional românesc-ardelenescul Casa Someșană – din Str Tarpiului Nr 4, tel (+4)0263234017, website: https://www.facebook.com/Casasomesanaoficial/ – o tocăniță de pui cu mămăliguță și sos alb, la care Alexandra a potrivit un Sauvignon blanc Caloian; un păstrăv cu mămăliguță și mujdei căruia i-a dat drumul “să alunece” pe valuri de Caloian rose; și un “ciolan crocant de porc, cu roate de cartofi” (vezi mai jos), căruia i-a destinat o neaoșă Fetească neagră – tot Caloian.

De la Taverna Dogarilor (de care, cumva, auzisem și eu de-aici, din București, slavă lui Zuckerberg!), Alexandra a recomandat sărmăluțele în frunze de viță cu asamblajul complex Rusalcă albă (corp solid de Chardonnay, arome vegetal-florale delicate de Sauvignon blanc, vioiciune de Riesling de Rin temperată de aportul Pinot Gris-ului). Tot cu Rusalcă albă mai merg și ardeii umpluți presărați cu cașcaval și dați la cuptor, iar pentru un balmoș local cu jântuit (zer gros, alb, proaspăt obținut după stoarcerea cașului), cu cârnați de casă, smântână și brânză fermentată a găsit de cuviință un Sauvignon blanc Caloian. Nu pot s-o contrazic, mi-a lăsat gura apă numai citind cum e cu balmoșul. Taverna Dogarilor o găsiți în Bistrița pe Str Alexandru Odobescu Nr 7, tel (+4)0363401273, sau online pe www.tavernadogarilor.ro. Să-mi spuneți cum a fost, da?!?

Publicitate
IPPU

Rapsodia (Bistrița, Piața Petru Rares, tel (+4)0737377328), e un restaurant “plin de artă și rafinament, cu o grădină de vară absolut superbă, o echipă tânără și mereu amabilă”, mi-a zis Alexandra. Pieptul de rață cu piure de păstârnac (foto alăturat), e “o nebunie de arome care merită asociată cu Smerenie (Shiraz, Pinot Noir și Dornfelder)”, e convinsă corespondenta mea.

Dar, în afară de complexul asamblaj de referință creat la Oprișor, pentru zile mai călduroase și bucate mai lejere ea recomandă salata de ardei copți cu brânză de capră și prosciutto crocant (foto jos) alături de rose-ul Jiana.

Iar dacă sunteți “hardcore pe carne”, Cabernetul emblematic (Eticheta roșie) merge cu un mușchi de vită așezat pe un pătuț de roșie trasă în unt și cruton de pâine aromatizat cu sos brun și piper roșu (foto din deschiderea acestui articol).

Mă duc să-mi cumpăr rovinietă – Bistrița, am pornit!