Trei recolte Pedalones by Dragoș Pavelescu confirmă că vinurile lui vieneze sunt de urmărit

În 2016, scriam ca despre o promisiune despre românul Dragoș Pavelescu și Rieslingul lui purtând denumirea de origine Viena. Reîntâlnirea cu el, la final de 2018, a venit ca o confirmare că edițiile lui limitate (două soiuri, cu sub 1.500 de sticle / soi) merită, toate, atenția pasionaților. Singurul meu regret (probabil și al lui) este că vinurile nu pot fi găsite încă în România.

Publicitate
Excursii

Dragi proprietari de wine shop-uri, vă sugerez să acordați atenție și românilor care „se întorc acasă” fără a avea nevoie de grațieri sau amnistii. Merită și ei, și noi!

„Verticala” Pedalones a dovedit o bună evoluție a vinurilor la sticlă, acestea dobândind arome mai complexe cu timpul, în condițiile în care își păstrează prospețimea

Am avut ocazia, la final de 2018, să degust trei recolte diferite de Pedalones (click ca să aflați mai mult – este numele sub care se comercializează vinurile, semnificând atât pasiunea lui pentru ciclism cât și impulsul de a apăsa pe pedală, pentru a merge înainte): Riesling (2015, 2016 și 2017) și două recolte de Sauvignon blanc (2016 și 2017) de pe dealul Nussberg din Viena. Dincolo de explicațiile foarte clare și nuanțate ale lui Dragoș (pe care vă doresc să le ascultați cu prima ocazie când veți avea șansa să-l întâlniți, în capitala Austriei sau – Doamne-ajută! – la vreo degustare în București), mie, personal, vinurile mi s-a părut că dau, toate, dovada unei priceperi. Aceea de a pune în valoare cu succes trăsăturile caracteristice ale soiurilor și ale uneia dintre cele mai interesante zone viticole austriece. Vinurile au, toate, nu doar o curățenie deosebită, ci și o intensitate olfactivă și gustativă de invidiat. Un echilibru excelent între arome, corpolență și aciditate. Sunt făcute cu „exactitate” și cu intenția (reușită, după părerea mea) de a evolua pozitiv în timp, măcar câțiva ani.

Dragoș Pavelescu nu face doar Pedalones

Dragoș Pavelescu are un doctorat în domeniul vinului obținut în Viena. Acolo activează profesional cu succes din 2007 pentru una dintre cele mai mari crame – Mayer am Pfarrplatz. Vinurile pe care le produce în serii foarte mici sub numele Pedalones (între 600-1.500 sticle din fiecare) reprezintă un proiect personal. Acestea se vând preponderent în câteva restaurante și wine baruri din capitala Austriei, în România fiind cumpărate doar de prietenii autorului. Dragoș a mai activat, în ultimii ani, și în calitate de consultant pentru o podgorie din zona Apold, însă fără să producă vinuri acolo (din cauza suprapunerii sezonului de recoltare și vinificație).

Publicitate
IPPU