Tu nu adopți un metru de vie? Oferta de nerefuzat a lui Adalbert Marton, de la Agape artă & natură din Silagiu

Unul dintre cele mai interesante proiecte legate de vin pe care le-am descoperit în pima parte a lui 2020 este legat de numele lui Adalbert Marton, enologul de la Crama Aramic dar și fondator și manager al unui proiect distinct, “Agape artă & natură”. Proiectul vizează restaurarea unei vii vechi de peste 50 de ani și completarea unor terenuri lăsate de izbeliște prin replantarea și cultivarea cu soiuri autohtone în regiunea Silagiu, din vestul României. I-am trimis câteva întrebări pe mail și a avut amabilitatea să-mi ofere răspunsuri lămuritoare.

Publicitate

Ca o considerație personală – la care vă invit să aderați – cred că proiectul lui este atât un mod sănătos de a construi organic, coerent, o comunitate, cât și de a asigura lansarea și producția independentă și sustenabilă a unor vinuri bazate pe legătură profundă dintre istorie, experiență, plăcere și visare despre viitor. Un proiect cu personalitate distinctă în peisajul de la noi și un exemplu de “marketing de gherilă” bine gândit.

Adalbert Marton poate fi contactat pentru detalii despre proiect sau pentru comenzi la adresa de email adalbertmarton@yahoo.it sau la telefonul 0732.423.357

Publicitate
IPPU

Agape, fuziune între artă, natură și vin: “Pot să greșesc, să experimentez (…) publicul este mai restrâns, dar apreciază curajul altei direcții de vinificație”

Arta despre care vorbește Adalbert se regăsește – sub forma unor mici „decorațiuni” plăcut surprinzătoare – și în vie

– Spune-mi te rog ce înseamnă, mai exact, proiectul tău Agape? 

Agape “artă & natură” se naște într-un context de fuziune a sensibilității dintre artă, natură și vin. Este pasiunea materializată în trei elemente strâns legate între ele – cramă, școală și atelier de artă – care funcționează într-o armonie complexă, având ca bază vinul, o componentă reînviată a culturii noastre.

– Este o cramă separată sau sunt doar vinurile?

Agape artă & natură este un proiect personal, aparte față de Crama Aramic, deși unele vinuri le produc cu sprijinul acesteia. Asta nu înseamnă că unele le fac mai bune iar altele mai puțin bune. Sunt doar diferite prin faptul că la cele de la Agape pot să “greșesc”, pot să fac fermentări spontane, pot să fac macerări peliculare mai lungi, pot să experimentez, iar publicul la care mă adresez este mai restrâns și apreciază curajul unei alte direcții de vinificație.

Vinurile Agape sunt inspirate din biodinamică: un pas înapoi de la tehnologia industrială și unul înainte pentru exprimarea teritorială. Diferite și sincere

Când s-a apucat să reabiliteze via de la Silagiu, Adalbert Marton a găsit o rămășiță dintr-un vechi zid de cărămidă pe care a păstrat-o și a folosit-o ca suport „de firmă”

– Care sunt vinurile și ce au ele special?

Vinurile de la Agape artă & natură sunt concepute făcând un pas înapoi față de tehnologia enologică industrială și făcând un pas înainte față de sensibilitatea senzorială, dar și față de exprimarea teritorială.

Crezul meu este acela de a produce an de an vinuri “uno tantum”, adică diferite și sincere, care să reușească să emoționeze. Printr-un concept simplu și minimalist, strugurii sunt doar conduși în cramă fără a le impune ce să devină, cu intervenții minime și doar dacă sunt necesare.

Eu vin dintr-o școală de viticultură biodinamică, cea care m-a influențat mult în abordarea lucrurilor, atât în vie cât și în cramă. Cu toate acestea, nu sunt un “extremist al biodinamicii” – și celor ce au probleme le sugerez să intervină dacă este cazul, dar în același timp doresc să observe cu atenție pentru că intervenția poate fi evitată dacă sunt făcute bine lucrurile în prealabil.

La via veche salvată de Agape, un metru de vie costă 300 de lei. Satisfacția nu vine de la cele 5 sticle de vin primite, ci de la recuperarea unui patrimoniu istoric

– Ce înseamnă / cum se integrează proiectul “metrului de vie” în activitatea ta și ce presupune acest proiect, mai exact? Cine poate participa și cum?

Proiectul “Un metru de viță de vie într-o sticlă de vin” s-a născut din dorința de a recupera puținele plantații de viță-de-vie veche de peste 50 de ani aflate în fază de abandon de pe dealurile Silagiului. Atunci m-am gândit să fac acest proiect pe termen mediu, în care participanții să contribuie cu o parte materială – 300 de lei pe metru – care va fi cuantificată într-o sticlă de vin. Participantul va primi anual câte o sticlă de vin, pe o perioada de 5 ani. Practic este o încredere într-un proiect de recuperare a vechilor plantații, iar “cumpărătorul” este răsplătit cu vin și bineînțeles cu mândria de a contribui la menținerea vechiului patrimoniu viticol. 

Proiectul este încă deschis și aștept “cumpărători” dornici să facă parte din el atât pe partea de recuperare a viilor vechi cât și pe partea de recuperare a terenurilor unde, din păcate, vița-de-vie abandonată a murit și unde vom planta soiuri autohtone românești. Exista și un grup pe Facebook unde participanții și pasionații pot să urmărească activitatea proiectului.

Adalbert anunță noutăți de la cramele Agape artă & natură și Aramic

Povestea Agape se continuă din vie și cramă până pe etichete, care trebuie privite ca un ansamblu mai degrabă decât individual

– Ce vinuri așteptăm de la tine anul asta? Dar la anul?

Anul acesta Agape artă & natură va ieși cu vinuri noi, dar și cu etichete deja existente. Ca noutăți, vom avea la toamnă o Fetească neagră 2018 și un Muscat Ottonel dulce, iar la anul Cabernet Sauvignon 2019 și o refermentare în sticlă de Riesling Italian vechi de peste 50 de ani – din proiectul “Un metru de viță-de-vie într-o sticlă de vin”. Până atunci, însă, în luna iunie, va ieși noul Vise 2019 – un Sauvignon Blanc ce a fost fermentat fără să fie ajutat de drojdii selecționate și unde vinul a stat în contact cu pielițele strugurilor pe o perioadă de cinci zile. Ce înseamnă asta? Înseamnă un vin de Lume veche care nu se concentrează atât pe frumusețea olfactivă cât pe consistența gustului și a postgustului.

– Noutăți de la Aramic?

Ca noutăți la Crama Aramic vă pot recomanda Rezerva 2016, un cupaj de Fetească neagră și Cabernet Sauvignon și, bineînțeles, noul rośe 2019. Un vin pe care îl am la suflet dar care încă nu a ieșit pe piață este și Feteasca albă 2019 – vom anunța când o să fie disponibil.

Aștept cu nerăbdare să ne revedem, să putem din nou să bem și să povestim împreună. Nu uitați să iubiți vinul și să fiți cel puțin la fel de bun ca el!