Un chef român de 29 de ani concurează pentru prima dată la Campionatul Mondial de Paste Barilla

Adrian Șișiu, Chef al Grand Hotel Italia din Cluj-Napoca, va reprezenta pentru prima dată România la Campionatul Mondial de Paste Barilla, una dintre cele mai importante competiții mondiale dedicate pastelor. Românul se „va bate” cu alți 19 chefi din lume, sub privirile unui juriu ce reunește „crema” chefi-lor cu stele Michelin. Barilla Pasta World Championship are loc între 27 și 29 septembrie, la Milano și Parma, iar marele câștigător va avea șansa să-și pună țara pe harta gastronomiei mondiale.

Publicitate
Domeniul Bogdan

Participanții își vor demonstra măiestria în bucătărie în cadrul a două probe neconvenționale ce constau în dezvoltarea unor rețete de paste ale viitorului  și a unei rețete reinterpretate de spaghetti al pomodoro, probabil cea mai cunoscută și simplă rețetă de paste din lume. Una din noutățile acestei ediții e faptul că toți concurenții  au fost „antrenați” înainte de chefi italieni cu stele Michelin, printre care Alfio Ghezzi (Margon Locanda, Casa Ferrari – Trentino), Matteo Baronetto (Del Cambio – Torino), Lorenzo Cogo (El Coq – Vicenza), Roberto Rossi (Silene – Seggiano, Toscana) și Caterina Ceraudo (Dattilo Restaurant – Crotone).

adrian_sisiu_paste
Născut în România, Adrian Șișiu s-a stabilit în Italia în 2003 cu familia și fiind pasionat de gastronomie și de gusturile italiene,  a studiat la IAL Emilia Romagna – o școală de bucătari cu o programă de practică intensă, la finalul căruia a profesat, 10 ani, în restaurante renumite precum London Hotel, parte a lanțului Batani Select Hotel și Tipiko din Pinarella.  În 2014, a decis să se întoarcă în România, iar în prezent, echef la restaurantul Grand Hotel Italia, din Cluj-Napoca, unde coordonează o echipă de 15 oameni. Multipremiat în cadrul concursurilor de gătit, a fost remarcat în competiția „Pizza and Pasta”, de la București, unde a câștigat Trofeul Barilla pentru cea mai bună rețetă de paste. Chef-ul român a îmbinat două pasiuni, pentru sport și pentru gustul Italiei, în rețeta sa de paste signature, care i-a adus și nominalizarea în cadrul Barilla Pasta World Championship. Barilla Bio Spaghetti Champion este un preparat sănătos și energizant, conceput  pentru oamenii pasionați de un stil de viață activ. „Trendul din ce în ce mai accentuat în direcția unui stil de viață sănătos și activ va continua să influențeze tot mai mult obiceiurile de consum ale oamenilor și, în particular, modul și ocaziile în care vor mânca paste. Rețetele de paste ale viitorului vor fi simple, gustoase, preparate cu atenție pentru sănătate și menite să ofere energie oamenilor din ce în ce mai activi. În viitor, cred că pastele vor ajunge să fie consumate nu doar la prânz și cină, ci și în alte ocazii: spre exemplu, înainte sau după activitatea sportivă. Maratoniștilor  le e cunoscut conceptul de Pasta Party. Aceasta este și filozofia din spatele rețetei mele, mai ales că ingredientele  fac parte din meniul unui sportiv profesionist, unui campion: antioxidanți esențiali, vitamine, fibre, acizi grași esențiali, proteine. Îmi doresc ca oamenii să asocieze tot mai mult pastele cu starea de bine și asta am încercat să insuflu cu rețeta mea”, a declarat Adrian Șișiu. În cadrul etapei de pregătire pentru  concurs, a fost antrenat Caterina Ceraudo, desemnată  „Cel mai bun Chef femeie la nivel mondial”, de Ghidul Michelin.
Cea mai cunoscută rețetă de paste, reinterpretată modern
Sub ochii unui juriu extrem de exigent, cei 20 de nominalizați vor avea de înfruntat două probe: „Signature dish. Cum înglobează conceptul The Future of Pasta” și „Spaghetto al Pomodoro. Cum să reinterpretezi un preparat tradițional iconic într-un mod inovativ și modern”. Finala are loc pe 29 septembrie, la Parma, la Academia Barilla, în fața unui auditoriu format din chefi cu stele Michelin și un juriu VIP. Marele premiu va consta într-un program de training personalizat la Școala Alma Culinary cu lecții predate de unii dintre cei mai de succes chefi. De asemenea, câștigarea unui astfel de premiu reprezintă o importantă rampă de lansare internațională.
paste_barilla_concurs_adrian_sisiu
Italienii sunt, de departe, cei mai mari consumatori de paste din întreaga lume, cu un consum anual de 26 de kg de paste/ locuitor (potrivit IPO Annual Survey on World Pasta Industry, 2012), urmați de venezueleni, cu 12,3 kg/ locuitor, tunisieni – 11,9 kg/ locuitor, greci – 10,5 kg/ locuitor și elvețieni – 9,3 kg/ locuitor. Un român consumă anual în jur de 3 kilograme de paste, iar tendința este în creștere.
Barilla este, în prezen,t brandul de paste numărul 1 în Italia și la nivel mondial, fondată în Parma, în Italia, în 1877, ca brutărie care producea pâine și paste. Lider mondial pe piața pastelor, și în Italia pe piețele pastelor și a produselor de patiserie, Barilla deține 30 de unități de producție (14 în Italia și 16 în restul lumii) și exportă produse în peste 100 de țări. Conform datelor furnizate de AC Nielsen, în România, Barilla a devenit în acest an brandul numărul 1 ca valoare.

Publicitate
IPPU