Oferta culturală, gustativă și turistică a Iașului s-a îmbogățit cu un obiectiv de care chiar și Capitala ar putea fi mândră: TRAVAGANT – degustăria din Copou (Șos Sărărie nr 15) nu este doar o băcănie sau un magazin, ci și un spațiu pentru experimente hedonistice și (auto)educare a gusturilor.
Pot fi achiziționate de aici – sau degustate pe loc – sute de vinuri de import din regiuni renumite sau din România, pâini artizanale, unt de calitate recunoscută internațional, salamuri italienești, zacuști sau dulcețuri de manufactură și o colecție de brânzeturi – cu pastă moale sau dură, presată fiartă și nefiartă, cu mucegaiuri sau fără etc – aduse din Franța de către proprietarul localului, Tudor Bălan, cel care a fondat pe vremuri unul dintre cele mai renumite restaurante postdecembriste ale orașului – Ralet – și mai recent aplicația tip somelier de buzunar și shopul online PivotNoir.ro.
“Aducem delicatese de fromagerie din pivnițele La Finarde – o afinărie de brânzeturi aflată pe un hangar din regiunea Arras (parte din patrimoniul UNESCO). Brânzeturile fine au nevoie de măiestrie și timp pentru a-și dezvolta caracterul. Păstrate în spațiul de maturare de la câteva zile până la câțiva ani, supravegheate cu atenție și pasiune, variate tipuri de brânză locală ori adusă de pe alte meleaguri capătă texturi boeme și gusturi unice, cu care-ar fi păcat să nu faci cunoștință!”, spune proprietarul Degustăriei, Tudor Bălan, care s-a pregătit în domeniu în Franța, înainte de a deschide afacerea de la Iași.
Untul deosebit cu care se mândrește în acest sezon inaugural Travagant este D’Isigny AOP, produs după metoda tradițională într-o lăptărie din Cotentin (Franța), din smântână pasteurizată și maturată. Antreprenorul din Copou spune că poate transforma chiar și o modestă gustare într-o experiență memorabilă și că, atunci când e adăugat unor produse de calitate bună, le pune pe acestea în valoare în mod superior.
Iată în continuare brânzeturile ce pot fi – momentan – degustate, cumpărate și comandate de la Travagant – degustăria din Copou:
Camembert de Normandie DOP
Produsă la fermă, în Bocage de l’Orne, din lapte crud BIO, parțial degresat, provenit de la vaci din Normandia; grăsime ~22%
44 ron/ piesă
Brie de Meaux DOP
Produsă prin metoda tradițională în regiunea Brie (Seine-et-Marne), din lapte crud; maturare tradițională; grăsime ~21%
13.20 ron/100gr
Chaource DOP
Produsă la fermă, în regiunea Champagne Humide, din lapte crud integral, maturată pe pat de paie de La Finarde
grăsime ~24%
15.60 ron/100gr
Maroilles DOP
Produsă la fermă, în regiunea Thiérache (Nord), din lapte crud integral, maturată în pivnițele La Finarde
grăsime ~29%
17.20 ron/100gr
Pont-l’Evêque DOP
Produsă la o fermă din regiunea Pays d’Auge, din lapte crud integral provenit de la vaci din Normandia
grăsime ~24%
14.00 ron/100gr
Munster DOP
Produsă în regiunea Lorraine, din lapte integral pasteurizat
grăsime ~23%
10.50 ron/100gr
Munster DOP fermier d’Alsace
Produsă la o fermă din munții Hautes Vosges (Rinul Superior) aflată la o altitudine de 900 m, din lapte crud integral provenit de la vaci hrănite pe bază de pășunat
grăsime ~23%
15.60 ron/100gr
Mimolette Vieille
Brânză artizanală din Olanda de Nord, produsă din lapte pasteurizat parțial degresat, maturată în pivnițele naturale ale La Finarde din Citadela Arras
13.00 ron/100gr
Gouda extra-vieux
Produs tradițional din Olanda de Nord, din lapte integral pasteurizat; maturată pe pat de scânduri în pivnițele naturale din Citadela Arras peste 18 luni
12.50 ron/100gr
Cantal entre deux DOP
Produsă la fermă, în inima departamentului Cantal, din lapte crud integral, provenit de la vaci din rasa Montbéliarde hrănite cu iarbă, fără furaje însilozate
grăsime ~30%
14.70 ron/100gr
Saint-Nectaire DOP
Produsă la fermă în masivul Monts Dores, din lapte crud integral și maturată pe pat de paie în pivnițe naturale
grăsime ~28%
16.30 ron/100gr
Tomme de Savoie IGP
Brânză de fermă din lanțul muntos Aravis (Savoie), din lapte crud;
grăsime ~29 %
13.20 ron/100gr
Laruns Ossau-Iraty DOP
Brânză de fermă din Béarn, produsă vara de către ciobani din lapte crud integral provenit de la oi din rase locale
21.00 ron/100gr
Laruns de brebis SELECTION ESTIVALE
Brânză de fermă, produsă vara de către ciobani din lapte crud integral provenit de la oi din rase locale
24.50 ron/100gr
Tomme cu flori sălbatice
Brânză austriacă din lapte integral tratat termic, maturată pe pat din amestec de flori sălbatice specifice pășunilor montane
17.80 ron/100gr
Queso Manchego Curado DOP artesanal
Brânză de fermă din regiunea La Mancha (Spania) din lapte crud integral provenit de la oi din rasa locală; maturată peste 6 luni
24.90 ron/100gr
Comté DOP vara 2016
Brânză cu pastă presată fiartă, fabricată în unități de producție din masivul Haut-Jura, din lapte crud integral, maturată între 13 și 18 luni
grăsime ~33%
18.20 ron/100gr
Parmigiano Reggiano DOP de munte
Brânză cu pastă fiartă produsă în Italia din lapte crud de munte; maturare minim 24 de luni
grăsime ~28 %
16.90 ron/100gr
Roquefort DOP
Produs artizanal din zona calcaroasă Grands Causses, obținut din lapte crud integral de la oi din rasa Lacaune, însămânțat cu mucegai Penicillium cultivat în stil tradițional
grăsime ~28 %
25.50 ron/100gr
Bleu d’Auvergne DOP
Brânză de fermă din zona vulcanică Auvergne (Puy-de-Dôme), produsă din lapte crud integral provenit de la vaci din rasa Montbéliarde hrănite pe bază de pășunat
grăsime ~28 %
14.90 ron/100gr
Stilton DOP
Produsă la scară mică din Nottinghamshire (Regatul Unit), din lapte integral pasteurizat
15.90 ron/100gr
Chavignol DOP
Produsă la o fermă din regiunea Sancerrois (Cher), din lapte crud integral de capră; maturare finalizată de La Finarde
grăsime ~31 %
19.00 ron/ piesă
Selles-sur-Cher DOP
Produsă la o fermă din regiunea Berry, din lapte crud integral de capră; maturare finalizată de La Finarde
grăsime ~29 %
34.00 ron/ piesă
Tonneau de Charolles
Brânză de fermă din regiunea Charolais, produsă din lapte crud integral de capră
grăsime ~31 %
54.00 ron/ piesă