ATENȚIE, actualizare de locație: în loc de cort în Piața Unirii, evenimentul se va derula în imediata apropiere!!! A VI-a ediție a evenimentului VIN LA CULTURĂ are loc anul acesta între 17 și 19 mai la locația FOOM by Nemțeana, pe str Alexandru Lăpușneanu nr 3, lângă Piața Unirii din Iași, pe terasa și la interiorul localului – în care vor putea fi degustate vinuri românești și străine, uleiuri, cafele, brânzeturi și mezelărie fină. O mențiune specială la categoria brânzeturi este aceea că vor fi anunțate rezultatele singurului concurs de profil derulat în România după 1989, dar de reținut și că vor avea loc masterclass-uri mixte (vin-brânzeturi), ca și o foarte interesantă degustare comparativă de parmezanuri maturate între 26 și 120 de luni. Organizatorii – Federația Națională a Degustătorilor Autorizați (FNDA), cu sprijinul Primăriei Iași – s-au îngrijit și de literatura de profil, la eveniment urmând să existe un stand Cărturești la care vor fi lansate și trei dintre cărțile Editurii GastroArt, în prezența autorilor: “Ce e nou în Noua bucătărie românească”, de Adriana Sohodoleanu; “Zămuri – supe, zupe și năcreli”, de Mircea Groza; “Colecționarul de sarmale”, de Cosmin Dragomir. Accesul general la VIN LA CULTURĂ va fi gratuit, în timp ce la masterclassuri și evenimentele speciale se face doar pe bază de rezervări prealabile: https://www.facebook.com/vinlacultura
FNDA organizează și un turneu național de promovare pentru evenimentul VIN LA CULTURĂ, dar și pentru cultura eno-gastronomică, în general
“A avea un ‘produs de calitate’ se rezumă de multe ori la aplicarea unor parametri igienico-sanitari standardizați și la achiziționarea certificatelor de orice fel. GUSTUL este foarte puțin luat în considerație și, în acest mod, nu este luată în seamă nici exigența consumatorului. Necesitatea de a certifica gustul și savoarea, care sunt o corectă expresie a produsului cumpărat, produs care aparține, prin aceste exprimări de gust și savoare, unui teritoriu de origine ce nu este prevăzut și nici protejat de legislație, a dus la nașterea FNDA” – acest credo al gusturilor, dincolo de certificarea parametrilor de fabricație, este permanent promovat de Federația Națională a Degustătorilor Autorizați (FNDA).
Evenimentul de la Iași fi precedat, în luna aprilie, în mai multe orașe din România, de un turneu de degustări de promovare și de conștientizare a opiniei publice în ceea ce privește importanța vinurilor și gastronomiei. Principiile educației alimentare în sens cultural vor fi expuse și exemplificate de către membrii somelieri și de către simpatizanți ai FNDA într-un circuit derulat în mai multe orașe: Cluj-Napoca – Maimuța plângătoare; Arad – Vinoteca culturală la Casa Pianului; Jimbolia – Clubul VINBOLIA; Craiova – C House Milano; Brașov – Belvedere. Detalii despre aceste evenimente vor fi disponibile pe profilele sociale sau la telefoanele de contact ale respectivelor locații.
De reținut că FNDA organizează numeroase evenimente de cunoaștere și cursuri predate de lectori români și străini și acordă diplome certificate la nivel internațional – informațiile relevante sunt disponibile pe www.fnda.ro. Pentru detalii suplimentare: Marian Timofti – 0729.112.011