Care este vinul despre care Master of Wine Caroline Gilby spune: “O Fetească neagră cum nu am mai gustat. Un vin de contemplație, de sorbit…”

Caroline Gilby autor the wines of romania bulgaria and moldova

Gabi Lăcureanu, oenologul care a făcut acest vin, spunea despre el că este o raritate care apare o dată la șapte ani. La week-end-ul cramelor deschise organizat în august 2020 de Asociația Dealu Mare, primele 30 de sticle s-au vândut înainte ca vinul să aibă etichetă. Pur și simplu, participanții la “Evadare în Dealu Mare” l-au descoperit, l-au gustat și au cerut să îl aibă – înainte chiar să se intereseze despre preț (aprox 200 lei / sticlă de 0,5 litri). La Premiile de excelență Vinul.ro din octombrie, a stârnit discuții aprinse și a fost la mai puțin de 1 punct diferență de Marea Medalie de Aur, luând doar Aurul din cauză că jurații au considerat că este cam tânăr ca să-l poziționeze așa de sus iar stilul lui – cu rest mare de zahăr, demidulce – nu a mai fost practicat în ultimele decenii în România și este neobișnuit. Acum, după ce rumoarea din jurul lui s-a mai potolit, începem să decantăm niște concluzii. Și desprindem și o morală despre Feteasca neagră Opus Fabula.

Publicitate
IWCB

Să aducem arbitri străini!

L-am găsit vesel pe co-proprietarul cramei unde a fost produs acest vin – mai vechea noastră cunoștință de aici, de pe Vinul.ro, Marcel Vulpoi. Chiar dacă restricțiile impuse de al doilea val al coronavirusului îi încurcă momentan planurile deschiderii oficiale a wine bar-ului The Great Hill din Cotroceni – un showroom al vinurilor din Dealu Mare și o galerie de artă în același timp – bucuria de a-și vedea vinul apreciat de o cunoscătoare de anvergura Master of Wine Caroline Gilby, autoare a unui volum despre vinurile din Bulgaria, România și Republica Moldova, îi aduce zâmbetul pe buze. “Eram curios și eu să văd cum stăm, fiindcă nu mă pricep la vin, după cum am mai spus (‘clienții noștri chiar se pricep’, spunea el într-un interviu – nr), și auzeam păreri divergente, nu știam ce să mai cred. Am decis, ca la fotbal, să apelez la ‘arbitri’ străini”, glumește Vulpoi. Și mi-a arătat evaluarea lui Caroline.

Opus Fabula este “ademenitoare, interesantă, super-curată și bine făcută… un vin de contemplație, de sorbit cu prietenii la o conversație”

S=ar părea că arbitrii străini – în speță, Caroline Gilby, MW – au decis așa: “O Fetească neagră cum nu am mai gustat. Opus Fabula de la Gramofon este ademenitoare, interesantă și foarte diferită de vinurile în stil sec din acest strugure. Este super-curată și bine făcută – cerneloasă, intensă, umple gura și are o dulceață bogată. Exprimă note suculente generoase de cireșe negre și cuișoare, susținute de prospețime și suficiente taninuri care îi vor permite învechirea. Alegerea de a nu folosi maturarea la baric de stejar a permis purității fructului să strălucească. Gândiți-vă la acest vin în sensul Recioto-urilor roșii dulci din Italia sau în sensul unei variante mai proaspete de Porto – un vin de contemplație, de sorbit cu prietenii și de conversație, alături de brânzeturi mature cu pastă dură, fructe confiate și nuci. Prăjiturile cu fructe și budincile cu ciocolată pot fi și ele asocieri potrivite”. 

Publicitate
IWCB

Iar Caroline n-a fost singura care l-a apreciat.

Sergiu Nedelea: “somptuos, catifelat, profund”

Sergiu Nedelea, cel care a dat numele acestui vin și care îi este curator: “… roşu rubiniu intens, cu ușoare reflexe violacee; parfum bine evidenţiat de fructe – cireșe negre, coacăze și prune – iar ulterior își mai fac apariţia, deşi mult mai subtil, notele picante ale condimentelor. La degustare se prezintă somptuos, catifelat și profund. În mod curios, deși este vinificat în demidulce, zahărul rezidual este discret, făcând un echilibru excelent cu taninurile încă neșlefuite. Sunt acolo arome fructate îmbietoare, ce nu ezita să tenteze palatul. Cum să nu te bucuri când gustul este învăluit de arome de vișine, prune uscate, curmale zaharisite, coajă de portocală confiată, stafide și  o atingere de pudră de cacao. Per total, ai de-a face cu un vin armonios, bine echilibrat, cu o deosebită persistență finală. Taninuri cât cuprinde, explozie de fructe coapte, picanterii de condimente, structură bine definită, potență alcoolică, dar și un rest de zahăr generos – care ar părea că ne încurcă în a găsi preparatele potrivite acestui vin. Și totuși se împerechează excelent cu brânzeturile albastre, în general, și se descurcă destul de bine cu brânza Stilton, în special. Această Fetească Neagră cu un alcool puternic și gust demidulce, răcită ușor, pe la 16 grade Celsius, poate fi asociată și cu nuci prăjite, crème brulée, ciocolată și lava cake … dar carne? Ei, bine, da, și carne – Opus Fabula are caracteristici ce decorează gustativ preparatele gastronomice din carne cu specialități grase, consistente, suculente, cu gusturi decise… preparate din miel pigmentate cu dulceaţă de ardei iute, muschiuleț de căprioara cu sos de afine, dar mai ales cu un piept de rață la cuptor cu smochine”.

Cătălin Păduraru: Opus Fabula e ca o morală pentru cei ce nu cred în soiurile românești!

La rândul său, Cătălin Păduraru, specialist în vinuri și organizator la concursului internațional de profil VINARIUM / IWCB, scria săptămânile trecute despre acest vin în Ziarul Financiar: “Chiar dacă poate fi cartată într-o zonă de gust destul de apropiată față de cea a vinurilor mai sus pomenite (Amarone della Valpolicella și Primitivo realizat prin metoda apassimento – nr), Opus Fabula are propriul teritoriu. Nu vine din struguri passito / passerille dar, în anul de grație 2019, Feteasca Neagră a avut resurse pentru 16,5% vol. alcool și pentru a-i mai rămâne și un nivel al zahărului netransformat de peste 12g/l! E ca o morală pentru cei care nu cred în soiurile românesti: vulpea care ajunge la struguri va recunoaște – până la urmă – că sunt dulci. Întorcându-ne la gust și concept… Parcurgem cu bucuria șterpelitorului de fructe (semi)uscate: amestecuri de prune, vișine, struguri, „agude” negre, dar și dulceață de rodie, dulceață de ardei iute, migdale, praf de ciocolată. Opus Fabula nu e un vin de băut… pur și simplu. Pentru că este demidulce, pentru că are alcool peste medie, trebuie să fie „plasat” la timpul potrivit. „Ceas de seară” – sună perfect” – așa sună recenzia lui Păduraru.