Trei vinuri de Mare Medalie de Aur (din cele 70 înscrise în total) au selectat membrii celor trei comisii de evaluare care au judecat probele înscrise la concursurile de primăvară organizate în 2024 de către publicația noastră – o presesiune în premieră anul acesta, contând pentru Premiile de excelență Vinul.Ro, și competițiile anuale “Dulce & Aromat” și “BIO”. Evenimentul a avut loc la restaurantul La Mama Ateneu din Capitală.
Marele câștigător după numărul de Mari Medalii a fost APCOVIN, cu 2 vinuri (unul sec și unul Dulce & Aromat, la care s-au adăugat alte 2 Medalii de Aur), urmat de Gramofon Winery, cu deja consacratul demidulce Opus Fabula (plus încă o Medalie de Aur). După numărul total de medalii, în afara celor de mai sus s-au distins ANNWINE, Stațiunea Didactică de Cercetare-Dezvoltare în Viticultură și Vinificație Pietroasa (câte 3 medalii), Budureasca, Licorna Winehouse, Crama Bratu (câte 2 medalii). La categoria BIO, Domeniul Bogdan a fost singura cramă care și-a adjudecat punctajul aferent Medaliei de Aur. Vedeți mai jos lista completă cu medaliatele, în ordine alfabetică după numele cramei.
În contextul Anului de Fetească promovat începând cu 2024 de publicația Vinul.ro, organizatorii competiției au decis să acorde două premii speciale pentru cele mai reușite Fetești Albe din concurs: Patima după Matei 2023 (De Matei) și Vinul Cavalerului 2023 (SERVE).
Mari Medalii de Aur la ediția de primăvară a concursurilor Vinul.ro: 2 Dulce & Aromat, 1 contând pentru Premiile de excelență
Sauvignon Blanc Fume Tata și Fiul 2022, APCOVIN, sec
Tămâioasă românească Tata și Fiul 2020, APCOVIN, dulce (Dulce & Aromat)
Fetească neagră dulce Opus Fabula 2019, Gramofon Winery, demidulce (Dulce & Aromat)
Medalii de Aur vinuri albe: 6 la categoria Dulce & Aromat, 5 contând pentru Premiile de excelență
Cupaj Clarence 2021, ANNWINE, demisec (Dulce & Aromat)
Muscat Ottonel ANNWINE 2022, demisec (Dulce & Aromat)
Fetească regală ANNWINE 2023, demidulce (Dulce & Aromat)
Sauvignon Blanc Origini 2023, sec, Budureasca
Tămâioasă românească Bristena 2023, Budureasca, demidulce (Dulce & Aromat)
Sauvignon Blanc Magnus Cervus 2023, Crama Ceptura, sec
Cuvee Gramofon Wine Muscat Ottonel & Sauvignon Blanc & Chardonnay 2022, Gramofon Winery, sec
Sauvignon Blanc ANNO 2023, sec, Licorna Winehouse
Tămâioasă românească Pietroasa 2019, Stațiunea Didactică de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație Pietroasa, dulce (Dulce & Aromat)
Tămâioasă românească Vinotecă 1990, Stațiunea Didactică de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație Pietroasa, dulce (Dulce & Aromat)
Chardonnay Caii de la Letea Princeps 2021, Via Viticola Sarica Niculițel, sec
Medalii de Aur vinuri rose: 1 Dulce & Aromat, 2 contând pentru Premiile de excelență
Fetească neagră Traviata 2023, Crama Bratu, sec
Busuioacă de Pietroasa Research & Innovation 2022, Stațiunea Didactică de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație Pietroasa, dulce (Dulce & Aromat)
Cabernet Sauvignon Velier 2023, Strunga Winery, sec
Medalii de Aur vinuri roșii: 1 BIO, 5 contând pentru Premiile de excelență
Băbească neagră Tata și Fiul 2020, APCOVIN, sec
Fetească neagră Tata și Fiul 2019, APCOVIN, sec
Fetească neagră Traviata 2022, Crama Bratu, sec
Fetească neagră & Merlot & Shiraz Cuvee Experience 2020, Domeniul Bogdan, sec (BIO)
Merlot Pelerin 2021, Domeniul Drăgași, sec
Merlot ANNO 2022, Licorna Winehouse, sec
La concursurile de primăvară ale Vinul.ro au existat 3 comisii de evaluare, care au degustat fără a cunoaște identitatea probelor până la finalul competiției. Acestea au fost formate dintr-un mix de reprezentanți ai mediului academic, absolvenți ai cursurilor recunoscute internațional (Level 2, 3 și Diploma) Wine and Spirits Education Trust (WSET), comercianți și comunicatori de profil.
Anul acesta, ne-au onorat cu prezența în comisii: Arina Antoce, Prof Univ Dr la USAMV București, Dr Ing în Chimie alimentară (și importator de vinuri) Dana Pop, Carmina Nițescu (Winesday.ro), Lector și Șef de lucrări Dr George Cojocaru, USAMV București, Președintele Federației Naționale a Degustătorilor Autorizați Marian Timofti, fondatorul și formatorul de somelieri Sergiu Nedelea (WineTaste.ro), Liviu Gheorghe DipWSET, Ovidiu Logigan (wine bar Corks), Mihai Vasile (VinMagazin.ro), somelier Costi Drăgan, Răzvan Stoenescu (Asociația Winelover România), Radu Rizescu (importator de vinuri, căpitan și manager al echipei naționale câștigătoare a Concursului de degustare în orb), Marius Dănăilă (enolog), Marius Gheorghe (somelier), Gabi Alexe (coproprietar Bucătăria.localfood), Gabriel Cioroiu (somelier, membru OEVE).