#winelover Răzvan Stoenescu despre câștigarea Marelui Trofeu de la Sofia de către rose-ul Anca Maria Vlădoi

Concursul de vinuri Balkans International Wine Competition (BIWC), derulat în luna mai la Sofia (Bulgaria) a desemnat drept mare câștigător al competiției un vin românescRose-ul 2017 Anca Maria Vlădoi, de la Crama Vlădoi din Murfatlar. Bloggerul și #winelover-ul Răzvan Stoenescu, partener al revistei noastre și organizator al Concursului Național de Rose-uri – unde același vin a ocupat un onorant loc doi – ne-a povestit cum a fost la Sofia. 

Publicitate
Excursii

“Imediat după Concursul de Vinuri Rose din 14 mai, la mijlocul săptămânii începea The Balkans Int’l Wine Competition – BIWC la Sofia, concurs ajuns la cea de a 7-a ediție, cu un model de evaluare apropiat de cel australian și care a avut și un jurat român, Horia Hasnaș. Încă din timpul jurizării, de vineri, pe terasa Grand Sofia Hotel începea desfășurarea unui festival de vinuri, un fel de mini-târg, cu crame din Turcia, Grecia, Serbia, România și (mai multe) din Bulgaria. Majoritatea celor prezenți au avut și vinuri în concurs, unde cele aproape 700 de probe proveneau din 10 țări.

Vin2.ro fiind și partener media, mi-am propus să văd vinurile de la Festival, să mă salut cu mai mulți prieteni bulgari și mai ales să particip la Gala Dinner (de sâmbătă) unde urma să se decerneze premiile. Nu multe, doar 8: cel mai bun vin alb, cel mai bun rose, cel mai bun roșu, cel mai bun vin dulce, cel mai bun sparkling, crama cu cele mai multe medalii din concurs și cea mai reușită etichetă. Dar și Premiul cel mare și trofeul BIWC, pentru cel mai bun din concurs. Anul trecut, crama cu cele mai multe medalii a fost din România –  Cotnari! Îmi doream să fiu prezent la încă o performanță românească aici – și s-a întâmplat!

Publicitate

Sâmbătă, după turul cramelor la standuri de pe terasa hotelului, la 18.30, împăiat în smoking am intrat în sala care era pregatită pentru Gală și am fost foarte norocos să stau alături de o parte dintre jurați și prieteni mai vechi (Ivana din FRY a Macedoniei, Igor din Serbia, Horia, enologi de la crame din Grecia), dar și aproape de Anca Maria Vlădoi, care era însoțită de bunicul ei, Grigore. Am aflat, astfel, că și Domeniul Vlădoi trimisese probe la concurs și m-am bucurat, știindu-le vinurile.

A urmat minisocializarea – pe repede înainte, revederea cu Peder Larsen, un amic #winelover din Danemarca, și el jurat la concurs, apoi au început să curgă nominalizările. Clar am fost așezat la masa cu premii, pentru că rând pe rând de aici se ridicau comesenii. Însă la premiul pentru cel mai bun rose mărturisesc că m-am cam umflat în pene – deoarece vinul Anca Maria Vlădoi Rose 2017 a câștigat locul întâi. Chiote, aplauze, urale, pupături, poze… și o nedumerire din partea lui tataie al Ancăi: cum se vorbea în engleză, nu s-a prins din prima și n-a apucat să-și felicite nepoata, fiind nevoit să stea la coadă. Mai râdem, mai glumim și ne bucurăm în micul “colț românesc” de reușita celor de la Domeniul Vlădoi – și aveam o dublă bucurie, deoarece același vin se clasase al doilea la Concursul nostru de Vinuri Rose, cu 5 zile înainte. Premiul de la Sofia avea astfel o dublă semnificație pentru mine, știind că bulgarii și grecii au câteva crame cu vinuri rose foarte bune, iar unele excepționale, iar la Kazanlâk (un oraș mic din centrul țării) se organizează un Festival și un concurs dedicat special vinurilor rose.

Nu ajungem bine la desert, că apare venerabilul Master of Wine John Salvi, își ocupă poziția din centru și, alături de Galina Todorova Niforou, organizatoarea BIWC, solicită un pic de liniște și pregătesc frumosul trofeu al concursului, pentru cel mai bun vin din competiție, atribuit… vinului rose Anca-Maria, de la Domeniul Vlădoi.

Ce vorbești, frate?! Wow! Înghesuială, fotografi, “We are the Champions” în boxe… nebunie! Niciuna dintre cele 19 poze cu telefonul nu mi-a ieșit, deși eram la 5 metri de locul premierii. Ancuța era copleșită de moment, fiind nevoită să stea la poze mai mult de 10 minute. Colegii de la alte mese îmi făceau semn să împing și către ei cele două sticle de rose câștigător de la masa noastră (dar n-am cedat decat una, simțindu-mă bine în poziția de “traficant de valută”). M-am întors la tataie Vlădoi, am strigat spre el felicitându-l și mi-a făcut un semn cu ochiul, în stil oltenesc, ca și cum totul era sub control. M-am gândit apoi, seara târziu, la ce trăisem acolo. Mi-aș fi dorit să-l fi văzut și pe Nelu Vlădoi – olteanul din Murfatlar – cum se bucură live de premiu și mai ales de siguranța transferului de pricepere către gererația următoare.

Ce seară! Să ai – din aproape 700 de probe, din 10 țări – cel mai bun vin? Cum să nu fii mândru?! Desigur, au mai fost vinuri românești în concurs care au luat medalii conform punctajelor, iar rezultatele complete le puteți vedea aici. Când trăiești asemenea bucurii, nicio competiție nu e prea mică. Iar dacă te gândești ce vinuri mari se fac prin Grecia, Bulgaria, mai nou în Serbia și ce mamut de export este FRY a Macedoniei, începi să te bucuri și mai tare.

Se cuvine ca felicitările de la momentul “cald” să le reiau aici și să le mulțumesc tuturor cramelor medaliate, și în primul rând marelui câștigător: cele 3 generații ale familiei Vlădoi.

Nazdrave!”