Festivalul “Vin la cultură” 2023 aduce o premieră națională la Iași: Ziua națională a soiului local Golia, în ultima joi din mai

“Vinul din soiul local Golia, obținut din Sauvignon Blanc și Șarbă, omologat în 1999 (…) mi-a dovedit că e atât de interesant încât (…) poate deveni un brand local valoros, componentă integrantă a brandului general enogastronomic și cultural al Iașului”, scriam în urmă cu un an. Iată că speranța mea devine realitate, iar Iașul își adjudecă încă un diferențiator în mixul deja bogat de atracții cultural-turistice și culinare.

Publicitate
IWCB

Iași – „municipiul cu Denumire de Origine Controlată”

Ultima zi de joi din fiecare lună mai va fi declarată Zi națională a soiului de struguri pentru vin Golia, creat de Stațiunea pentru Cercetare – Dezvoltare în Viticultură și Vinificație (SCDVV) din municipiul Iași, potrivit unor informații deocamdată neoficiale intrate în posesia Vinul.Ro. Evenimentul va avea loc în cadrul Festivalului „Vin la cultură”, care are loc la Hotel Unirea din localitate, între 26 și 28 mai 2023.

Momentan, plantațiile cu acest soi se ridică la doar puțin mai mult de un hectar și sunt limitate la loturile SCDVV, iar vinurile nu sunt comercializate, ci doar prezentate în cadrul unor evenimente speciale destinate profesioniștilor și pasionaților. Deși circulația acestora este deocamdată una restrânsă, experiențele de cultivare și de vinificare repetate au dovedit valoarea certă și caracteristicile unice ale vinurilor din Golia, generând interes și reacții deosebit de pozitive din partea cunoscătorilor. Cum Festivalul, ajuns la cea de-a V-a ediție, organizează o serie de evenimente-satelit și adună la standuri public tânăr local și național, aceasta va fi o ocazie de a promova soiul și oferta turistică generală a orașului la nivelul întregii țări. Pentru cei interesați, biletele la „Vin la cultură” pot fi procurate online pe Eventbook.ro.

Publicitate
VinLaMunte

În comunicatul de presă emis de organizatorii Festivalului “Vin la cultură” (Iași, 26-28 mai 2023) se arată că în 25 mai, de la orele 16.00, în sala Orion a hotelului Unirea din localitate, creatorii soiului vor prezenta presei și invitaților istoria și oportunitățile enologice ale soiului Golia. Împreună cu aceștia, inițiatorii demersului, în prezența reprezentanților autorităților locale și județene, vor face o proclamație oficială și vor discuta despre înfăptuirea unei serii de comunicări și evenimente care să propulseze concret vinurile din Golia între elementele constitutive ale identității culturale, turistice și gastronomice a orașului. Va urma o discuție despre beneficiile unice pentru locuitori și pentru entitățile comerciale implicate în demersurile de promovare a “Municipiului cu Denumire de Origine Controlată” (adăugire a redacției Vinul.Ro). În cadrul unei cine-bufet oferită participanților de către sponsorii Festivalului, Auchan, va avea loc și degustarea vinurilor din Golia obținute de specialiștii de la SCDVV Iași.