Citizen of the Month: Chef of Kane, Alexandru Iacob

Chef Alexandru Iacob

Kane s-a redeschis, iar bucătăria restaurantului are la bază două principii: sezonalitate și regionalitate. Ambele puncte au fost incluse în ,,Manifestul pentru gastronomia și vinurile din România”, lansat la primul Congres de Gastronomie și Vin din România, co-organizat de revista noastră.

Chef Alexandru Iacob este tânăr, dar are o experiență remarcabilă. Pentru mulți, este câștigătorul Top Chef, emisiune difuzată la o mare televiziune privată, din România, dar până să ajungă aici a fost nevoie de multă, multă muncă.  Stilul avangardist îl reprezintă, dar fără îndoială ,,Master-ul de la Basque Cullinary Center” a cântărit mult în evoluția lui Chef Alexandru Iacob. După Alexandru, „este un fel de Mecca al pasionaților”.

Până să ajungă head chef la Kane Seasonal Bistro, Alexandru a lucrat la Domeniul Manasia, unde își cultivă propriile zarzavaturi. La Kane Seasonal Bistro, 80 la sută dintre ingredientele utilizate, provin de la producători locali, pe care Alexandru a avut răbdarea să îi caute de când a revenit în România.

După Alexandru, gastronomia românească poate fi scoasă din prezentarea clasică și dusă pe un tărâm avangardist. ,,Toată lumea  gătește acasă salată Boeuf sau saramură de pește de Dunăre, cu atenție și inventivitate poți să faci preparate senzaționale din ele, să le găsești un nou mod de a le prezenta, să le aduci un twist, care să te facă, după ce mănânci, să zici <<Wow, nu mă așteptam să fie atât de bun!>>”.

Salată cu păstrăv cald, fasole și aroșii
Salată cu păstrăv cald, fasole și aroșii

Gastronomia românească poate fi inclusă într-un proiect de țară

Noul chef Kane Seasonal Bistro afirmă: ,,Trebuie să ieșim din zona de confort, să investim în noi, în studii de gastronomie, să punem pasiune în tot ceea ce facem. Trebuie să renunțam la comoditate… Știu că e mai ușor să facem aprovizionarea în lanțurile mari, dar hai să căutam producatori mici, cu produse locale și inedite. E mult mai ușor să îți aducă un oarecare furnizor niște ciuperci banale. E un pic mai greu să cauți niște ciuperci deosebite, care apar doar câteva luni pe an, dar povestea lor îl face pe client fericit. De ce aproape toată lumea cumpără pâine? De ce nu învățăm să o facem noi, e un lucru care pare nesemnificativ, dar aduce atât de multă personalitate unui restaurant”.

,,Avem și multe, foarte multe ingrediente locale care nu sunt exploatate cum ar putea fi. În restaurantele românești se folosesc roșii din decembrie pana în decembrie și nu e foarte ok. Ele au sezonul lor, trebuie să începem să ținem cont de acest lucru, să folosim la maximum fiecare sezon, să acceptăm fiecare anotimp cu darurile sale. Ok, putem avea cartofi tot anul, dar hai în cele 5-6 săptămâni în care avem leurdă, să o aducem în farfurie, să o scoatem în evidență, pentru că e o ,,vedetă” de primăvară. Și mai sunt multe exemple, în special de legume, care nici nu sunt foarte scumpe și care, din păcate, nu sunt folosite la maxim.”

Contact:
Tunari, nr. 60, Clădirea Ștefan cel Mare
Telefon: 031 4100 016
Website: kane-restaurant.com
Facebook: KaneSeasonalBistro/

Text: Raluca Dumitrana
Foto: Kane Seasonal Bistro

Cum ti se pare?