Comitetul de inițiativă pentru fondarea Asociației jurnaliștilor și scriitorilor de gastronomie din România s-a reunit, în week-end-ul 11-12 februarie 2023, la resortul de enoturism și gastronomie Casa Timiș. A fost ocazia pentru toți cei prezenți de a schița modul de funcționare și obiectivele acestui organism: dezvoltarea activității publicistice de profil; dezvoltarea culturii gastronomice în România; promovarea creatorilor și locațiilor care aduc contribuții semnificative în domeniu; includerea gastronomiei (cu toate componentele ei, inclusiv vinurile) ca parte integrantă, de maximă importanță, în brandul de țară al României.
Prezenți la eveniment au fost: Corina Dima (blogul de-corina.ro), cea care a și avut inițiativa; Adriana Sohodoleanu (Doctor în Antropologie alimentară, Lector al Fundației Calea Victoriei și al TASTE Culinary Business Academy, blogger la biscuit.ro); Diana Popescu (scriitor, jurnalist, gazdă a podcastului “Cronicari digitali” și producător la Digi 24 și b365.ro); Dragoș Vasile (producător al podcastului “Cronicari digitali” și producător Apropo TV); Sergiu Vasile (Utopia Balcanică); Cosmin Dragomir (jurnalist și istoric culinar, autor al volumului “Curatorul de zacuscă”, fondatorul Editurii gastroart.ro); Cezar Ioan (vinul.ro). Comitetul de inițiativă lucrează, în perioada următoare, la un proiect de statut și la un calendar de activități care vor fi comunicate public, spre știința celor interesați.