Avem Ziua națională a gastronomiei și vinului românesc. O vom sărbători în PRIMA duminică a lunii octombrie

Inițiatorii Zilei Naționale a Gastronomiei și Vinului: „Un prilej pentru a consolida identitatea românească”

Proiectul de Lege privind declararea unei Zile naționale pentru gastronomia și vinurile din România – inițiat la prima ediție Congresului Național de Gastronomie și Vin de Cezar Ioan, Chef Nico Lontras (Rare Food Services) și Cosmin Dragomir – a trecut de Camera Deputaților cu 251 de voturi pentru, două abțineri și niciunul împotrivă. După ce trecuse de Senat și de toate comisiile de resort, prin votul deputaților proiectul a devenit lege. Reamintim că documentul  a fost depus de către deputatul brașovean Mihai Mohaci și a suferit în parcusul legislativ câteva modificări față de forma inițială. LATER EDIT: tot din Brașov, nu întâmplător, proiectul de lege a beneficiat de sprijin extrem de valoros din partea lui Alexandru PetrescuGuerilla Cooking, și Adrian NeagAsociația Națională a Bucătarilor și Cofetarilor din Turism. Le mulțumim!

Publicitate
Domeniul Bogdan

„Ziua Națională a gastronomiei și vinului românesc poate fi unul dintre factorii care să declanșeze pofta pentru (re)cunoaștere, mândrie și progres. Francezii, italienii, spaniolii, nemții, cehii, turcii (și cam toate popoarele “cu istorie” la care ne putem uita) au făcut din gastronomie (și vinuri, unde acesta e tradițional) vârf de lance pentru atragerea de turiști, pentru exporturi, pentru a reconstrui legăturile invizibile care alcătuiesc țesătura intimă a unei națiuni”,  e explicat Cezar Ioan (Vinul.Ro) unul dintre inițiatorii proiectului de lege, adoptat pe 27 martie 2019 de Parlament.

Ziua gastronomiei și vinului din România permite autorităților să se implice în organizarea sau susținerea de evenimente speciale de promovare

Art.l.- Se instituie Ziua naţională a gastronomiei şi a vinului românesc, în ultima (LATER EDIT: PRIMA) duminică a lunii octombrie.

Publicitate
IWCB

Art.2.- (1) Ziua naţională a gastronomiei şi a vinului românesc poate fi organizată de către autorităţile publice centrale, locale, de către celelalte instituţii ale statului, de către persoane fizice sau juridice prin organizarea şi participarea la programe şi manifestări cu caracter social sau ştiinţific, în scopul de a aprecia şi promova obiceiurile şi produsele culinare tradiţionale.

(2) Autorităţile publice centrale şi locale pot contribui la organizarea acţiunilor precizate prin acordarea de sprijin logistic şi pot aloca fonduri din bugetele proprii în limita alocaţiilor bugetare aprobate.

Ziua gastronomiei și vinului din România a avut la bază principiile enunțate în Manifestul semnat de participanții la prima ediție a Congresului național de profil

“Este un prilej perfect pentru parteneriate public-private prin care să celebrăm gastronomie românească altfel decât în fața grătarului cu paharul de tulburel în mână. Putem organiza dezbateri, conferințe, expoziții tematice, lansări de carte etc. Mi-aș dori ca restaurantele să se folosească de acest pretext pentru a prezenta meniuri special concepute pentru această zi”, a argumentat și Cosmin Dragomir (gastroart.ro)

E timpul să avem un concept robust și atractiv și o strategie de promovare

“Este un pas important pentru ne stabili identitatea culinară națională, regională, locală și microlocală. Promovarea gastronomiei și a vinurile autohtone se face după ureche, după cum îl taie capul pe fiecare. Poate e timpul să avem un concept robust și atractiv pentru potențialii turiști, o strategie pe termen scurt, mediu și lung care să fie în folosul tuturor”, e de părere Chef Nico Lontras, primul profesionist român care a deschis dezbaterea publică privind nevoia de restaurare și valorificare a gastronomiei de la noi din țară.

Miercuri, pe 16 aprilie, la ediția a III-a a Congresului Național de Gastronomie și Vin (de la ora 10:00, în Aula ASE București) inițiatorii vor lansa un ghid de bune practici pentru această lege.  În acest link puteti vedea si Manifestul pentru gastroinomia si Vinurile din România, inițiat la prima ediție a Congresului de gastronomie și Vin.

Parteneri principali ai celei de-a treia ediții a Congresului național pentru gastronomia și vinurile din România sunt Selgros România și uleiurile Spornic, de la Prutul SA, cea mai veche fabrică de uleiuri vegetale din România. Evenimentul este realizat de inițiatorii Cezar Ioan, Cosmin Dragomir și Chef Nico Lontras cu sprijinul Academiei de Studii Economice București, al Asociației Naționale a Bucătarilor și Cofetarilor din Turism (ANBCT) și al restaurantelor La Mama