Deși opera sa se adresează colegilor de profesie prin titlul principal, Caietul somelierului, autorul Sergiu Nedelea oferă tuturor pasionaților de vinuri un Ghid pentru aspiranți și profesioniști, ca să citez titulatura particulară a cărții. În opinia mea, cartea de care beneficiază acum iubitorii vinului din România este un reușit manual de cultură oenologică.
Decizia de a comenta o astfel de carte se explică prin dictonul celebrului filozof francez Buffon, care a afirmat că Stilul este omul însuși („Le style est l’homme même”); cu alte cuvinte, somelierul Nedelea își pune clar amprenta propriei sale personalități asupra conținutului cărții, reflectată într-un stil propriu pe care l-aș caracteriza printr-o asociere de termeni: povestitor didactic.
Am citit cu plăcere elementele de debut (Cine este Sergiu Nedelea ?, Cine este somelierul ?/Despre misiunea somelierului, Scurtă istorie a someleriei ?, Vinul la confluența legendei cu istoria și Lumea vinului), descoperind exprimarea deopotrivă clară și agreabilă a autorului, dar și bogăția și densitatea informațională. Cu toate ca profesia de somelier este mai bine cunoscută decât cea de oenolog, autorul a simtit nevoia să sublinieze încă odată legătura indisolubilă a acestei profesii cu majestatea sa, vinul !
Manualul de cultură oenologică elaborat de Sergiu Nedelea debutează chiar în Capitolul 1 – Conceptele de bază ale vitiviniculturii. Caracterizat printr-o abordare holistică, acest capitol este un veritabil periplu vitivinicol național și internațional, ce debutează cu o sinteză a noțiunilor generale de viticultură (suficiente însă pentru orice somelier care se respectă !), continuă cu o radiografie concisă a sortimentului viticol și a soiurilor tradiționale românești și internaționale, apoi cu un incitant scurt istoric al industriei vitivinicole românești după revoluția din 1989 până în prezent cu subcapitole constitutive scurte, reale, dar și surprinzătoare (În 1990, lumina a venit de Apus, Granzii, Vip-urile și lecția eșecurilor, Comunicarea și educația consumatorului) și se finalizează cu un subcapitol destul de consistent despre lumea vitivinicolă autohtonă și europeană din punct de vedere istoric, geografic, tehnic, dar și legislativ. Acest capitol este deosebit, fiind deopotrivă formativ si informativ, cu un singur amendament privind ordinea de prezentare a soiurilor internaționale.
Capitolul 2 dedicat în întregime Vinului acoperă integral paleta de subiecte didactice specifice (clasificare, caracteristici importante, tipuri de vinificații, maturare și învechire, lemn și butoaie, sticle, dopuri, etichete și pahare,…). Este un capitol foarte util ce se integrează armonios în acest manual de cultură oenologică. Ar fi fost de dorit o aprofundare din partea autorului a unora dintre subiectele abordate (Metode inovative în oenologie, macro- și microoxigenarea mustului, maturarea oxidativă, maturarea oxidativă biologică,…).
Capitolul 3 – Distilatele completează primele două capitole și oferă cititorului informații și cunoștințe de bază asupra tematicii abordate (țuică, whisky, vodka, grappa, rom, tequila, dar și diferențierea dintre brandy, cognac, armagnac și vinars,…). Apreciez sincer și subcapitolul Secretele calității distilatelor, dar nu pot să nu remarc preferința autorului pentru „cele mai valoroase distilate românești” !
Cel mai important capitol al cărții este, indiscutabil, Capitolul 4 – Inițiere în meseria de somelier în care autorul își depășește condiția de cel mai bun somelier român, recunoaștere ce i-a fost acordată oficial în ultimii doi ani. Subcapitolele clasice ale profesiei de somelier (referitoare la Lista de echipamente și ustensile, Repere esențiale în construirea selecției de vinuri în restaurant, Servirea vinurilor și, nu în ultimul rând, Asocierea preparatelor cu vinurile) sunt abordate cu competență, astfel încât nu necesită comentarii. În schimb, subcapitolul intitulat Răsfoind prin „biblioteca senzorială” degajă originalitate și expresivitate (imaginile cu diagrama aromelor și evoluțiile cromatice la vinurile albe și roșii), inventivitate și unicitate (paharele de degustare umplute cu elementele vegetale ce reprezintă descriptorii senzoriali specifici soiurilor de vin prezentate), generând valențe didactice remarcabile !
Capitolele finale ale cărții referitoare la Glosar de termeni (Capitolul 5) și Limbajul vinului (Capitolul 6), îi consolidează valoarea.
Ar fi fost util dacă în Bibliografia selectiva autorul ar fi inclus și câteva referințe actuale din literatura română de specialitate.
Cartea elaborată de Sergiu Nedelea este o lucrare de referință pentru someleria românească; ea evidențiază eforturile impresionante ale autorului în privința documentării, a selecției de imagini și fotografii relevante pentru tematica abordată, dar mai ales ingeniozitatea prezentării descriptorilor senzoriali din lumea vegetală în pahare de degustare, fără a neglija și elementele promoționale aparținând unor societăți vitivinicole autohtone. Oferită cititorului într-o grafică impecabilă și imagini în culori vii, cartea a apărut la Editura Vinosofia gestionată de Ștefan Teriș, un alt mare pasionat de vinuri al României ! Îi îndemn cu sinceritate și responsabilitate pe toți pasionații vinului din România să cumpere această carte, cu un limbaj agreabil și coerent din care se desprinde stilul personal al lui Sergiu Nedelea.
Prof. univ. dr. Constantin CROITORU
****
Sergiu Nedelea este CEO și fondator al Winetaste School, o școală care formează somelieri de șase ani, 80% activând în domeniu. Aproximativ 43 de grupe de elevi au absolvit cursurile, iar următoarea grupă de aspiranți la titlul de somelier urmează să înceapă pregătirea în septembrie. Cursurile se organizează la București și în alte orașe din țară.
Cei interesați să se înscrie și să afle toate informațiile necesare pot accesa site-ul curssomelier.ro. Cursurile durează 6 săptămâni și se desfășoară trei zile pe săptămână. Școala este formă de învățământ privată, autorizată de Autoritatea Națională de Certificări din România, prin Ministerul Turismului (deoarece forța de muncă obținută în urma certificărilor se adresează industriei ospitalității), Ministerul Muncii și al Învățământului.