Cele mai bune vinuri moldoveneşti albe şi rose, premiate la ediţia de primăvară a Vernisajului Vinului

Pe 18 aprilie, la Chișinău, a avut loc a 16-a ediție a,,Vernisajului Vinului, eveniment în cadrul căruia au fost premiate cele mai bune vinuri albe și rosé si au fost lansate noi produse ale cramelor moldovenești. Vernisajul este organizat de două ori pe an de către Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV), sub egida brandului de țară „Vinul Moldovei. O legendă vie”, și își propune să promoveze cultura de consum a vinului de calitate.

Publicitate
Casa Timis

La fel ca la ediția de iarnă a Vernisajului, cei peste 1000 de participanți au putut vota vinurile favorite. Câștigătorii au fost vinul ,,Metafora”, de la Gogu Winery,  care a primit trofeul ,,Vernisajul în alb”, iar cel pentru  ,,Vernisajul în rose” a fost primit de „Fetească Neagră”de la Cricova.

Catalogul de Aur al vinurilor moldovenești – 2018

Participantii au putut degusta, într-o zonă special amenajată, vinurile moldovenești  medaliate cu aur la concursurile naționale și internaționale din 2018. Vinurile moldovenesti au fost  distinse si anul trecut cu 190 de medalii de aur și 300 de argint, bronz și mențiuni în cadrul a 28 de competiții de top, iar vinurile premiate sunt prezentate în „Catalogul de Aur al vinurilor moldovenești – 2018”. Printre aceste vinuri se numără  cele din regiunea Codru produse de cramele Asconi, Carpe Diem, Castel Mimi, Chateau Vartely, Doina, Vin Maurt, Migdal-P, NIS Struguraș, Vinăria Dac, Vinuri Ialoveni, Wine International Project, alături de vinurile din regiunea Ștefan-Vodă de la cramele Basavin,
 Et Cetera, Gogu Winery, Purcari, Rădăcini, Sălcuța,  Suvorov-Vin, Timbrus și Vinăria Nobilă. De asemenea, vinurile din regiunea Valul lui Traian ale cramelor Bostavan, Cricova, DK Intertrade, Fautor, Gitana Winery, Minis Terrios, Novak Winery, Tomai Vinex,Vinăria din Vale, Vinuri de Comrat au fost distinse cu numeroase medalii.

Publicitate
Casa Timis

O parte din vinurile acestor crame se găsesc și în hipermarket-urile și magazinele de specialitate din România, iar Oficiul Național al Viei și Vinului va organiza o serie de evenimente dedicate vinului moldovenesc în București, Brașov, Cluj și Iași în cadrul cărora va prezenta vinăriile și produsele de top vinicole din Republica Moldova.

Evenimente în România pentru promovarea vinurilor moldovenești

„Dezvoltarea exportului pe piața din România este unul dintre scopurile noastre. De altfel, pentru anul viniviticol 2017/2018, România este principala noastră piață de desfacere.

Conform statisticilor noastre, în această perioadă, cramele au generat o cifră de afaceri în creștere cu aproximativ 41% comparativ cu media ultimilor 3 ani, iar pe piața românească se observă o creștere consecutivă a importurilor vinurilor din Republica Moldova, mai precis aprox. 25% din importul total al vinurilor în România.

Este foarte important de menționat și faptul că se observă o creștere a consumului vinurilor de calitate cu IGP de la 2% la 13%”, a declarat directorul ONVV, Gheorghe Arpentin. 

 

Cea de-a XVI-a ediție a Vernisajului Vinului a fost organizată de Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV), în parteneriat cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Asociațiile producătorilor de produse vitivinicole cu IGP „Codru”, „Valul lui Traian”, „Ștefan Vodă”, „Divin” și cu susținerea partenerului strategic – Proiectul de Competitivitate din Moldova – finanțat de USAID și Guvernul Suediei. Evenimentul,  care reprezintă o platformă de lansare a produselor vinicole autohtone și  de comunicare între producători și consumatori, a reunit 50 de companii vinicole din cele 3 regiuni cu Indicație Geografică Protejată (IGP) din Republica Moldova: Codru, Valul lui Traian, Ștefan Vodă care au adus pentru degustari peste 300 de etichete. 

Adelina Boboc, Creative Writer&Project Manager Vinul.ro