Cornelia Toma, „Mama Somelierilor” din România, la aniversarea vârstei de 70 de ani

Pe 10 iulie, avem satisfacția să celebrăm această personalitate a tasse-du-vin-ului românesc, doamna Cornelia Toma, cu ocazia împlinirii vârstei de 70 de ani. O vârstă care nu se regăsește decât în acte, pentru că doamna Cornelia Toma, cu o incredibilă energie continuă să fie o prezență dragă și indispensabilă în lumea vinului”, se arată într-un comunicat de presă, remis de WineTaste – Sommelier’s Agency, Winetaste School.

Publicitate
Vinarte

În domeniul ospitalității, Cornelia Toma este un nume deopotrivă binecunoscut și respectat. În primul rând, pentru că, din 1978 și până după 1990, în calitate de instructor la catedra de Restaurant și Bar din fostul THR, a contribuit în mod determinant la formarea majorității lucrătorilor în turism. Însă consacrarea sa ca unul dintre marii formatori din această industrie i-a fost adusă odată cu anul 1997, momentul istoric de cotitură prin renașterea profesiei de somelier în România, la inițiativa profesorului Radu Nicolescu și al doamnei Cornelia Toma, cu sprijinul italianului Giuseppe Vacarini. După ce a devenit prima femeie somelier din România, Cornelia Toma și-a pus amprenta definitiv la stabilirea bazelor acestui tip de învățământ. Generație după generație, a format majoritatea somelierilor consacrați azi în România, dar și peste hotare.

toma_cornelia_2

Publicitate
IPPU

În 1998 a fondat Clubul Someleriei, care l-a avut ca președinte pe renumitul profesor Radu Nicolescu. În 2007, a contribuit substanțial la transformarea acestei organizații în ASR – Asociația Somelierilor din România, afiliată la ASI. Împreună cu dl Nicolae Pupăză face parte din Asociația Națională a Maître d’Hotel (ANMH), ca secretar general. Din 2011 a devenit și „cavaler al vinului”.

Pentru toate aceste rezultate, poate mai mult decât pentru faptul că este singura femeie care predă această meserie, Cornelia Toma a fost supranumită „Mama Somelierilor” într-un articol apărut, în 2006, în revista „Wine & Spirit Club” (fostă „Wine Industry”). De atunci, acest supranume a fost preluat de toți elevii săi, fiind transformat în renume, ca o expresie a recunoștinței pentru dragostea și implicarea sa totală în formarea fiecărui elev în parte, dar și în organizarea celor mai reprezentative competiții profesionale.
După 2003, a colaborat cu cele mai importante școli de profil, printre care Lira Cop Creative, condusă cu succes de Liliana Bucătaru. Doamna Cornelia Toma este de mai mulți ani o prezență activă și indispensabilă în majoritatea concursurilor profesionale, ca membră sau președintă a juriilor. La fel, este o prezență care aduce prestigiu majorității celor mai importante evenimente legate de vin (târguri, prezentări, degustări, campionate etc). Pentru activitatea sa prodigioasă a fost recompensată cu peste 100 de premii și distincții naționale și internaționale.