Liceul de Industrie Alimentară Craiova contribuie la definirea identității gastronomice oltenești!

La invitația Liceului de Industrie Alimentară (LIA) Craiova, conferința-dezbatere cu numărul 3 din seria „Gastronomia – cu bune, cu rele”, inițiată de platforma de cercetare și promovare a identității gastronomice românești WeAreRomania.com / YOU ARE WELCOME va avea loc la Craiova, în data de 1 decembrie 2024, în cadrul evenimentului de prezentare publică cu degustare a proiectului „Craiova, capitală gastronomică est-europeană”, care se va desfășura în 30 noiembrie – 1 decembrie la Ramada Plaza.

Publicitate
Excursii

Potrivit unui comunicat al LIA, vineri, 29 noiembrie, în prefața evenimentului de la Ramada Plaza, elevi ai instituției – care este inițiator al proiectului „Craiova, capitală gastronomică est-europeană”, alături de Primăria Craiova – vor participa și la trei demo-cooking-uri în cadrul cărora chefi din Republica Moldova, Turcia și Serbia vor găti mâncăruri tradiționale din țările respective.

Publicitate

Un proiect de creștere a brandului turistic al orașului, de dezvoltare a resurselor umane, de creștere a coeziunii sociale și a atractivității față de locuirea în Craiova

Reamintim că proiectul „Craiova, capitală gastronomică est-europeană” – care implică elevii în activități teoretice și practice – înseamnă că 11 restaurante din localitate vor prepara și promova, pe termen lung, gastronomii din 11 țări est-europene: Azerbaidjan, Bulgaria, Croația, Georgia, Grecia, Macedonia de Nord, Polonia, Republica Moldova, Serbia, Turcia, Ungaria. Simultan, gastronomia românească va fi pusă în valoare prin eforturile profesorilor și elevilor LIA, care sunt astfel încurajați să-și vadă un viitor personal și profesional în țară.

Duminică, 1 decembrie, începând de la orele 12:00, conferința cu numărul 3 din seria „Gastronomia – cu bune, cu rele” va avea ca subiect identitatea gastronomică oltenească. Demersul vizează atât clarificări teoretice, cât și mai ales redescoperirea și punerea în valoare a unor rețete, produse și servicii specifice cu valoare adăugată financiare, cât și formarea profesională a tinerilor elevi și a personalului HoReCa din localitate.

La conferință vor avea loc prezentări de concepte funcționale, cât și studii de caz care să contribuie la cristalizarea unui plan de acțiuni concrete, dar și o sesiune de discuții libere pe acest subiect, pentru dezvoltarea gastronomiei regionale. Se va discuta în context interdisciplinar despre brandul de țară, branduri de regiuni, turism și plusvaloarea pe care producția alimentară și serviciile de ospitalitate turistică o pot aduce României. Conferențiari, alături de directorul Liceului de Industrie Alimentară Craiova, prof. Laura Vasile, sunt: Cătălin Mahu, fondator al rețelei de restaurante La Mama, Daniel Botea (Asociația bloggerilor olteni), Constandina Ionescu (Teamfresh HoReCa), Marian Timofti (Federația Națională a Degustătorilor Autorizați) și chef Ciprian Nicolescu din partea Ramada Plaza Craiova. Moderatorii dezbaterii sunt jurnaliști de gastronomie și vin Cezar Ioan și Cosmin Dragomir. 

La evenimentul de prezentare publică de la Ramada Plaza, restaurantele participante și mai mulți producători și importatori români vor oferi o ocazie de degustări și discuții

Prezentarea publică a proiectului “Craiova, capitală gastronomică est-europeană” de la Ramada Plaza va oferi vizitatorilor, la un loc, mostre din meniurile celor 11 restaurante, demo-cooking-uri făcute de căptre profesioniști locali alături de partenerii din țările reprezentate în proiect, degustări și discuții. Alături de acestea, 14 crame și peste 25 de importatori și producători artizanali sau industriali de produse alimentare din România își vor prezenta oferta.  În cadrul evenimentului vor avea avea loc degustări și lansări de produse, precum și cursuri introductive în tehnica evaluării produselor alimentare ca: brânzeturile, salamurile și mezelurile, cafeaua, uleiurile de măsline sau apele minerale. Cu ocazia întregului proiect, orașul își întărește vocația culturală și turistică de capitală gastronomică est-europeană printr-un eveniment cu gusturi rafinate. Două zile de socializare și degustări pentru descoperiri senzoriale, prezentări, dezbateri sau conferințe pe teme culinare și oenologice îi așteaptă pe cei prezenți la Ramada Plaza Craiova în datele de 30 noiembrie și 1 decembrie 2024, începând cu orele 12:00.

Conferințele “Gastronomia – cu bune, cu rele…” sunt organizate de platforma de cercetare și promovare WeAreRomania.com / YOU ARE WELCOME și se află în Craiova la cea de-a III-a ediție, după ce primele ediții s-au concentrat pe subiecte ca: “România – la porțile Orientului sau la periferia Occidentului?” și “Peștele – made in Romania”. Obiectivele platformei, prin aceste conferințe, sunt (re)descoperirea și valorificarea produselor și rețetelor specifice românești, cu scopul de a contribui la conturarea unui “brand de țară” din punct de vedere turistic și de comerț.