Cramele Bolgiu, “cea mai veche afacere de familie din vitivinicultura românească”, în degustare la Ploiești

Joi, 14 martie 2019, de la orele 18.00, la restaurantul Vienna Cafe din Ploiești (Str Ana Ipătescu nr 3) are loc o degustare de noi vinuri de la Cramele Bolgiu din Urlați (Dealu Mare), însoțită și de o prezentare de produse gourment. 

Publicitate
Domeniul Bogdan

O degustare de vinuri (fie ele și noi) din Dealu Mare la Ploiești n-ar trebui să fie, în mod normal, vreo atracție rarissimă, dar ceea ce o face pe aceasta deosebită este lunga istorie din spatele familiei Bolgiu – peste 300 de ani în Urlați. Potrivit invitației la eveniment, ar fi vorba de “cea mai veche afacere de familie din vitivinicultura românească”, reprezentând “o tradiție neîntreruptă de peste 300 de ani”.

Noile vinuri de la Cramele Bolgiu

Audiența prezentă la evenimentul de la restaurantul Vienna Cafe va putea degusta 7 vinuri noi de la Cramele Bolgiu, din 2 game – Heritage și Quantum:

Publicitate
IPPU

Gama Heritage
Feteasca regală 2018, demisec (5 grame rest de zahăr)
Fetească neagră 2017, sec
Merlot & Cabernet franc rose 2018, demisec (tot la limita cu secul) 

Gama Quantum
Chardonnay 2018, sec
Cabernet Franc & Fetească neagră 2018 roze, sec
Cabernet Franc & Cabernet Sauvignon 2017 roșu, sec
Pelin

Istoria familiei Bolgiu în vinurile de Urlați

Potrivit jurnalistului și somelierului Ștefan Teriș, cel care a scris pe larg despre Cramele Bolgiu în 2011, istoria vitivinicolă a familiei Bolgiu în Urlați începe pe la 1690, când logofatul Tache Bolgiu a cumparat via – direct de la Voievodul Brâncoveanu. Proprietatea actuală a fost reconstituită de către familie pas cu pas, pe măsură ce a reintrat în posesia suprafețelor ca urmare a retrocedărilor efectuate după 1990. Potrivit aceluiași autor, “ceea ce face din Cramele Bolgiu un caz particular este faptul că nu a defrişat viile redobândite, pentru a replanta vie tânără, aşa cum au făcut mulţi alţii”, ci a înlocuit și completat viile vechi, astfel încât – la momentul când Teriș a redactat articolul – viile (în suprafață totală de aproape 90 hectare) aveau vârste cuprinse între 25 și 40 de ani. Plantația veche cuprinde soiurile Cabernet Sauvignon, Fetească Neagră, Merlot, Fetească Regală, Aligote, Busuioacă de Bohotin iar ce mai nouă Shiraz, Cabernet Franc şi două clone de Merlot pentru spumante și vinuri rose.