Cu ochii pe Congresul de gastronomie și vin: 7-8 iunie, 2017

Later edit: data Congresului a fost modificată, în funcție de disponibilitatea spațiului de desfășurare – în loc de sfârșitul lunii mai, Congresul are loc în 7 iunie, la ARCUB Centrul Vechi, în marja IWCB, cu sprijinul Primăriei Capitalei.

Publicitate
Excursii

Suntem ceea ce mâncăm, și poate și de asta România – viața și oamenii ei – arată așa cum vedem. Obiceiurile culinare, gastronomia – dincolo de ce se vede la show-urile câtorva posturi de televiziune – fac parte esențială din identitatea oricărui popor, din fondul valorilor intime care constituie țesătura unei națiuni.

Acesta este un articol publicat în ediția cu numărul 103 a revistei tipărite Vinul.Ro (abonamente, aici!) și, totodată, o invitație către partenerii care înțeleg și vor să susțină acest demers.

Publicitate

Nicio discuție despre progres sau “proiect de țară” (în turism, economie sau chiar politică) nu trebuie să ignore aspectul esențial  al identității naționale. Este și motivul pentru care – alături de le prietenii Cosmin Dragomir de la Gastroart.ro și Nico Lontras de la Rare Food Services, dar și cu acorduri de parteneriate media din partea unor instituții media solide și conștiente, care să promoveze această idee – am decis să organizăm primul (după știința noastră, cel puțin) Congres de gastronomie și vin din România ultimelor decenii.

În a doua jumătate a lunii mai, vom invita profesioniști experimentați sau pasionați ai domeniului, ca și oameni de știință și cultură și reprezentanți ai presei, să participe la dezbateri care să încerce definirea (și, ulterior, comunicarea) “bucătăriei românești” – între istorie și identitate actuală: despre ce anume vorbim, mai exact, atunci când spunem “mâncare românească?”; unde e diferența între “tradițional” și “autentic, național”?; ce identitate culinară asumată și promovată ar putea avea România?; care e locul vinului în gastronomia românească?; cum se situează restaurantele în raport cu bucătăria românească? Vor avea loc proiecții de documentare, interviuri, prezentări de produse și idei (lista detaliată a speakerilor va fi publicată pe măsură ce avem confirmările necesare, așa că vă invităm să ne fiți aproape în perioada următoare).

În afară de dezbaterile practicienilor, din programul Congresului nu vor lipsi prezentări din viziunea academică asupra gastronomiei românești, studii de caz asupra unor branduri sau producători locali sau analize ale oportunităților actuale și viitoare din mediul de afaceri.

Și – pentru că gastronomia e în primul rând bucurie, socializare și spectacol – separat de lucrările Congresului, vom organiza în paralel și o rețea de restaurante care să ofere preparate, meniuri întregi sau evenimente speciale “românești”, destinate publicului larg. Sperăm să contribuim, astfel, la conturarea concretă a unui concept de turism care apoi să fie preluat și de alte comunități, mari sau mici.

Subiectele legate de tradiții, artă culinară sau alimentație sănătoasă suscită, în ultima perioadă, un interes public în enormă creștere – iar acesta e doar unul dintre motivele pentru care invităm în jurul inițiativei noastre energii economice și de idei care să contribuie la conturarea și pupularizarea ideilor despre o gastronomie autohtonă corectă, spectaculoasă și profitabilă.

Informații suplimentare în curând, pe site-ul și pagina de Facebook Vinul.Ro sau la cerere, prin email, la cezar @ vinul.ro

* Fotografia din deschiderea acestui articol a fost realizată de Alina Miron – Hobbybucatar.ro pentru ediția tipărită a revistei, la Bistro Stradivari din Piața Sfatului, Brașov. Preparatul este o creație semnată de Chef Alexandru Vreme iar detalii interesante despre munca lui puteți găsi în revista tipărită.