Din nou, Fetească neagră cu 90 de puncte de nivel mondial, în Wine Enthusiast. Un dublu succes SERVE, cu Cuvee Guy de Poix în top alături de Cuvee Charlotte

La începutul anului, un vin din soiul românesc Fetească neagră – Cuvee Guy de Poix 2016 – obținea 90 de puncte în cunoscuta publicație de circulație mondială Wine Advocate (“vin remarcabil, cu caracter și complexitate excepțională”). Iată că același soi și același brand repetă performanța – de data aceasta în evaluările prestigioasei Wine Enthusiast (WE). Alături de Feteasca neagră Guy de Poix stă încă un vin de la SERVE Ceptura, Cuvee Charlotte 2014, cotat cu același punctaj onorant. “Este al doilea an în care prezentăm o colecție a celor mai bune vinuri din portofoliul SERVE atât către Wine Advocate cât și către Wine Enthusiast”, declara în ianuarie antreprenoarea Mihaela de Poix, cea care conduce crama din Dealu Mare, prima investiție străină de după 1990 în vinul românesc. Se pare că a fost o alegere corectă, având în vedere că SERVE are două dintre cele trei vinuri românești de 90 de puncte în această evaluare a WE (și 13 vinuri peste 86 puncte din totalul de 28 de vinuri prezentate). A mai apărut între timp ceva și mai interesant, însă: nu doar Cuvee Guy de Poix din 2016 de la SERVE a primit 90 puncte Wine Enthusiast, ci și 2015, publicat în 2020 fără că producătorul să se “dea mare”.

Publicitate
Domeniul Bogdan

Evaluări multiple confirmă coerența și consecvența filosofiei SERVE

“La SERVE, așa ne-am învățat de la început: cum se spune în tipografie, nu dăm «bunul de tipar» (la un vin, în cazul nostru) până nu suntem siguri că totul este perfect. Și acest «totul» a însemnat mereu vinul cel mai bun, cel mai armonios, mai cinstit dar și mai încântător pentru cei care au încredere în noi – consumatorii. De aceea așa sunt concepute toate vinurile noastre – de la Vinul Cavalerului la Cuvee Guy de Poix”, ne-a declarat Mihaela de Poix. Antreprenoarea spune că ea și echipa ei sunt “atât de mândri de rezultatele obținute doi ani la rând în două dintre cele mai recunoscute evaluari internaționale tocmai pentru că acestea iau în considerare raportul preț/calitate al vinurilor evaluate, iar Guy de Poix este cel mai scump vin din soi românesc care obține acest punctaj”. 

13 vinuri SERVE din cele 28 prezentate. Toate 13 au primit peste 86 puncte

„Cu peste 86 de puncte la toate cele 13 vinuri prezentate, aspirăm la un loc pe harta producătorilor de vinuri de calitate”, spune Mihaela de Poix, care explică: “Numai cu «consistență» – în românește aș utiliza banalul «constanță» și permanentă aspirație spre excelență vom reuși să ne facem loc între cei mai cunoscuți și apreciați producători din lume, și cred că facem cel mai mare bine vinurilor românești continuând participarea la aceste evaluari. Îi invit pe cât mai mulți dintre colegii noștri să facă același lucru, doar astfel vom dovedi că existăm și vom atrage atenția asupra României”.

Publicitate
IPPU

Cele 13 vinuri SERVE și punctajele prezentate de Wine Enthusiast în aprilie 2021

Cuvee Guy de Poix 2016 – 90 pt
Cuvee Charlotte 2014 – 90 pt
Cuvee Guillaume 2018 – 89 pt
Cuvee Amaury 2018 – 89 pt
Cuvee Clemence 2018 – 89 pt (BEST BUY)
Terra Romana Milenium Roșu 2016 – 87 pt
Terra Romana Cabernet Sauvignon 2016 – 87 pt (BEST BUY)
Terra Romana Milenium Alb 2019 – 87 pt (BEST BUY)
Rezerva Contelui Fetească albă 2019 – 87 pt (BEST BUY)
Terra Romana Sauvignon Blanc & Fetească albă 2019 – 87 pt (BEST BUY)
Terra Romana Fetească neagră 2017 – 86 pt (BEST BUY)
Cuvee Sissi 2019 – 86 pt
Terra Romana Rose 2019 – 86 pt (BEST BUY)

Mihaela de Poix a mai dorit să facă o dezvăluire iubitorilor de vin din România – una din culisele Wine Advocate, revista care a prezentat în ianuarie 2021 o selecție de 41 vinuri românești: “Am aflat că nu au (încă) un degustător specializat pe România, ceea ce spune multe. Abia în ultimii doi ani a început să se ocupe Mark Squires, specializat în vinuri portugheze. Și nu pot să nu menționez în acest context numele lui Cristian Soare – cu care noi lucrăm de aproape 20 e ani pe această piață și care este susținătorul și promotorul multor vinuri românești în SUA. Îi mulțumim pentru eforturile făcute și pentru constanță”.

#DealuMare, #PesteAșteptări și în Wine Enthusiast: primele trei poziții în top provin din această regiune 

“Dacă în ianuarie 2021 28 din cele 41 de vinuri analizate de Mark Squires MW pentru Wine Advocate proveneau din regiunea Dealu Mare, evaluarea actuală a Wine Enthusiast vine să confirme interesul internațional pentru această regiune, dar și valoarea vinurilor de aici”, declară Mihaela de Poix, proprietara SERVE. “20 din cele 28 de vinuri românești analizate acum de experții WE (toate, cu punctaje onorante) – și toate cele trei notate cu 90 de puncte – provin din Dealu Mare. O regiune viticolă cu rezultate constant #PesteAșteptări, cum ne place nouă să spunem”, a spus reprezentanta SERVE Ceptura. 

Crama SERVE – prima cu capital străin din România ultimilor 31 de ani – face parte din nucleul de fondatori ai inițiativei Asociației Profesionale Vitivinicole Dealu Mare. Aceasta își propune crearea, în Dealu Mare, a primei certificări calitative superioare din România echivalentă Denumirii de Origine Controlate și Garantate (DOCG) din Italia. Concret, membrii inițiativei și-au autoasumat practici viticole și enologice care depășesc ca strictețe cerințele legislației actuale și cer autorităților să recunoască o nouă treaptă de calitate în zonă, dar și creșterea exigențelor în privința actualei Denumiri de Origine Controlate (DOC). Asociația Profesională Dealu Mare organizează, în fiecare ultimă sâmbătă a fiecărei luni, un eveniment de tip “ziua porților deschise” la diferite crame, iar anual promovează regiunea printr-o așa-numită “Evadare în Dealu Mare”, prin campanii de vânzări de vinuri rare cu rol de binefacere și alte tipuri de acțiuni de educare a pieței și creștere a notorietății întregului areal viticol.